Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen. Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.
Uw hond belonen
Wanneer u uw hond nieuwe dingen aanleert en hij op de juiste manier reageert op een commando, is het belangrijk om hem met veel lovende woorden te prijzen en hem kleine snacks te geven. Door hem elke keer te belonen wanneer hij op de gewenste manier op een commando reageert zal hij snel leren.
Weet je zeker dat de hond niet komt omdat hij met een interessantere andere prikkel bezig is, dan heeft het ook minder zin om te roepen. De hond kan leren dat hij het commando mag negeren. Stel hij speelt met andere honden, wacht dan even tot het spel tot rust komt, en ga dán pas roepen.
Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen. Heb je aandacht, roep dan het commando. Zodra de hond ook maar iets in jouw richting komt, prijs hem dan de hemel in. Dat mag met juichen, springen, een hoge, vrolijke stem.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Commando “Los”
Laat je hond bij deze training eerst zitten. Vervolgens zeg je “los” en geef je hem meteen een beloning. Doe deze oefening meerdere keren op een dag en houd dit een paar dagen vol. Zo leer je hem om meteen zijn mond open te doen wanneer hij het woordje “los” hoort.
Speel eens verstoppertje met de hond, door jezelf te verstoppen en de hond je te laten zoeken. Dit kun je eenvoudig thuis doen maar ook bijvoorbeeld onderweg is dit een leuk spelletje. Wanneer de hond even niet kijkt verstop jij je achter een boom en zodra de hond merkt dat je weg bent zal hij je gaan zoeken.
Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóórdat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai de hond van onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast.
Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is. Voorbeelden van rassen die zich sterk aan één persoon hechten zijn: Basenji. Greyhound.
Soms weet hij niet hoe hij met de situatie om moet gaan of heeft het gevoel dat hij zich moet verdedigen. Agressie, of gewoon ongehoorzaam gedrag is dus geen dominantie. Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren. Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt.
Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.
Met dit trucje geeft jouw hond je een knuffel van achteren. Zorg ervoor dat je een beloning in je hand hebt en ga in kleermakerszit op de grond zitten. Beweeg je hand (met de beloning) voor de neus van je hond. Laat de hond jouw hand volgen en zorg ervoor dat je jouw hond achter jou leidt, met de neus tegen jouw rug.
Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Hond doet afstandelijk naar andere honden
Dan kan het een deel van het karakter van je hond zijn. Mogelijk is hij gewoon liever op zichzelf. Het wordt anders als je problemen ervaart van angst voor andere honden. Daar is wat aan te doen, dat gedrag is in zekere zin trainbaar.
Een hond kan zijn kop op je schoot of voeten leggen om zich veilig te voelen. Hierdoor krijgen de honden een gevoel van warmte en geborgenheid. Honden vinden het vaak fijn om geaaid te worden, en door zijn hoofd op je schoot te leggen, probeert je hond je een signaal te geven dat hij een aai wel kan waarderen.
Je kunt je hond letterlijk begrenzen met bijvoorbeeld een lange lijn of een hekje. Zo kun je je hond achter een hekje plaatsen als er bezoek komt, zodat hij simpelweg niet bij het bezoek kan komen. Met de lange lijn kun je een hond die najaagt tegenhouden. Dus stel dat je pup in een tafelpoot hangt.
Artikel 2.
1. Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv.
Een sleeplijn zit aan de halsband of tuig van de hond vast en laat je over de grond slepen. De lijn heeft geen handvat zodat dit niet achter takken en bosjes kan blijven haken. Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen.