Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Daarom kun je het beter alleen bij uitzondering eten. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar.
Mager rundergehakt heeft een maximaal vetgehalte van 15%. Ook wordt er in de supermarkt 'extra mager rundergehakt' aangeboden. Hier bestaat echter geen regelgeving voor. Uit een test van de consumentenbond is gebleken dat 'mager' rundergehakt in de supermarkt vaak vetter is dan 'gewoon' rundergehakt van de slager.
Het stukje vlees wat beter is voor je kinderen is mager rundergehakt. Het cholesterol gehalte in rundergehakt is veel lager dan in kippenborst. Daarnaast bevat het ook nog eens meer B12, meer ijzer en meer zink. Dat zijn nogal een voordelen dus!
Gehakt van rund
In gehakt mag maximaal 25% vet zitten per 100 gram vlees. Bij mager rundergehakt is dit 15%. Rundergehakt bevat gemiddeld minder dan 240 kilocalorieën per 100 gram, en bestaat uit bijna 20 gram eiwit. Hiermee is rundergehakt een net iets betere keuze dan half-om-half-gehakt.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Gemalen varkensgehakt van Belgische oorsprong met peterselie en kruiden: de ideale basis voor je gerechten. Kwaliteitsvlees van Belgische varkens, kruiden en ei. Meer heeft dit topvlees niet nodig.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.
Het vet in gehakt bestaat voor bijna de helft uit verzadigd vet. Voedingswetenschappers zijn het erover eens dat je hier beter niet te veel van kunt binnenkrijgen, omdat het voor een verhoging van het slechte LDL-cholesterol zorgt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Goed nieuws voor iedereen die gek is op gehakt maar dit wegens 'dikmaker' schrapt uit haar dieet: gehakt staat niet noodzakelijk gelijk aan vet. Deze 6 gehaktgerechtjes zijn een pak vriendelijker voor je lijn dan je zou denken.
Rundergehakt is soms vetter dan half-om-halfgehakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De verschillen tussen het vetpercentage in rundergehakt blijken groot. Gehakt van de Keurslager bevat tien procent vet, gehakt van de Lidl 25 procent.
Kipgehakt en kalkoengehakt (gevogelte)
Kipgehakt en kalkoengehakt hebben een beige kleur en bevatten minder vet dan rundergehakt en half-om-halfgehakt. Het vlees komt meestal uit een dij vandaan. Kip- en kalkoengehakt bevatten per 100 gram ongeveer 6,1 gram vet en ongeveer 155 kcal.
– Rundergehakt is het minst vette gehakt, varkensgehakt het meest vette. Kippengehakt, kalfsgehakt en gemengde gehaktsoorten hebben een vetgehalte daar ergens tussenin.
Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
"De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.
Stap 2 > Kijken: vers gehakt is roze, na een tijdje gaat het wat verkleuren. Als het bruinig of grijzig wordt wil dit niet meteen zeggen dat het niet meer eetbaar is. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Voeg 50 ml water toe en braad de ballen, met de deksel op de pan, in 15-20 minuten helemaal gaar. Keer ze regelmatig en let er op of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg anders nog een scheutje heet water toe.
Van de vleessoorten bevat rundvlees veel voedingsstoffen vitamine B12 en is relatief rijk aan ijzer. Rundergehakt bevat gemiddeld minder dan 240 kilocalorieën per 100 gram, en bestaat uit bijna 20 gram eiwit. Hiermee is rundvlees een net iets gezondere keuze dan half-om-half.
Behoorlijk vet
De vetpercentages van mager gehakt en extra mager rundergehakt liepen flink uiteen: van 7,9% tot 16,5%. Sommige varianten waren zelfs vetter dan spareribs of shoarmavlees. Ook is (extra) mager gehakt soms vetter dan half-om-half of gewoon rundergehakt. In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten.
Er zitten 182 kilocalorieën in 1 portie (100 gram) rundergehakt, mager, onbereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rundergehakt, mager, onbereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.