Is je werknemer een dag afwezig wegens ziekte of een ongeval? Dan is hij niet verplicht om een medisch attest voor te leggen. En dit kan tot drie keer per kalenderjaar. Die vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
Je mag met andere woorden drie keer één dag per jaar afwezig zijn zonder een ziekteattest te moeten voorleggen. Vanaf de vierde keer moet je wel in het bezit zijn van zo'n document. Deze regeling geldt enkel voor ondernemingen met minstens 50 werknemers.
De kogel is door de kerk: wie voortaan één dag afwezig is op het werk moet niet langer een ziektebriefje voorleggen aan de werkgever. Dat hebben de bevoegde ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Pierre-Yves Dermagne (PS) vrijdag bekendgemaakt na een ministerraad.
Nieuwe bepalingen: het maximum aantal keren dat men kan afwezig zijn voor één dag wegens ziekte zonder attest wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd van twee naar drie keer op jaarbasis. daarnaast moet ook het geneeskundig getuigschrift voortaan ingediend worden binnen de 'twee werkdagen' in plaats van 'zo snel mogelijk'.
Wanneer je ziek wordt, breng je best zo snel mogelijk je werkgever hiervan op de hoogte en ga je naar de dokter voor een medisch onderzoek. Die zal jou op basis van de vastgestelde diagnose een doktersbriefje bezorgen die je vervolgens afgeeft aan je baas, al is dat wettelijk niet verplicht...
Werk je voltijds, dan mag je jaarlijks maximaal tien dagen afwezig zijn om dwingende reden. Voor die dagen word je niet betaald, tenzij er andere afspraken werden gemaakt op bedrijfs- of sectoraal niveau.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Wees altijd eerlijk. Als u bijvoorbeeld bepaalde medicijnen niet neemt, zeg dat dan en leg ook uit waarom. Overdrijf uw klacht niet en maak deze ook niet kleiner dan het is; onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste behandeling. Wees redelijk in uw vragen.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
De eerste dagen arbeidsongeschiktheid worden door de werkgever betaald: Voor bedienden is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 30 dagen van de arbeidsongeschiktheid. Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon.
Ziekteperiodes optellen
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Binnen de 2 werkdagen
Als de werkgever zelf geen enkele termijn heeft vastgelegd, bedraagt de termijn waarin je dat getuigschrift aan je werkgever moet overhandigen twee werkdagen vanaf het begin van de ongeschiktheid of het verzoek van de werkgever voor een getuigschrift.
Die besmettelijke periode begint twee dagen voor de eerste ziektedag (de eerste dag waarop er klachten ontstonden) en eindigt als de patiënt 24 uur klachtenvrij is en minimaal zeven dagen na de eerste ziektedag.
De werknemer kan enkel verlof opnemen wanneer zijn ziekte afgelopen is. Heeft de werknemer nog recht op verlof, dan kan hij dat wel opnemen aansluitend aan een ziekteperiode. Hij hoeft niet eerst effectief te werken voor dit mogelijk is.
Als uw klachten werkgerelateerd zijn, is het verstandig om ook contact op te nemen met uw bedrijfsarts. Van een burn-out kunt u goed herstellen, maar de duur verschilt per persoon. Zo kan het zijn dat u een paar maanden thuis zit, maar het kan ook langer dan een jaar duren.
Raadpleeg je huisarts bij symptomen van burn-out. Die zal je bevragen over je werkomstandigheden, je lichamelijke klachten en je gemoedstoestand. Op basis van je verhaal zal je huisarts je behandelen en/of verwijzen. De behandeling kan bestaan uit stressmanagement, medicatie of psychotherapie.
Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen. We spreken van frequent verzuim als iemand zich minimaal 3 keer per jaar ziek meldt.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Bij herhaaldelijk te laat komen:
De school zal de leerplichtambtenaar inschakelen als er geen verbetering optreedt: als een leerling in één schooljaar meer dan 7 maal ongeoorloofd te laat komt, dan meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar neemt de casus over.
Als uw werknemer niet opdaagt en u heeft geen nieuws van hem is er in principe sprake van een ongewettigde afwezigheid[5]. Bij onwettige afwezigheid kan u de betaling van het loon schorsen, een sanctie opgenomen in het arbeidsreglement aan de werknemer opleggen.
“Toegestane afwezigheid” is een algemene formulering voor een schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die louter gebaseerd is op een akkoord tussen werkgever en werknemer.