De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
De waterafvoer moet worden aangesloten op een hoogte tussen 60 cm en 1 m.
Steek de afvoerslang in de afvoerbuis. Zorg ervoor dat hij niet dieper dan 15 centimeter zit. Zo pompt de vaatwasser het water goed af.
Schuif hiervoor eerst de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang. Plaats de afvoer vervolgens over de aansluiting op de sifon. Vergeet niet om de slang goed vast te draaien. Nadat u de vaatwasser heeft aangesloten op uw sifon, raden wij u aan de vaatwasser te laten draaien.
Zonder sifon op afvoerbuis
Als de slang te diep in de waterafvoerbuis zit merk je dit want dan zal de vaatwasser het water minder goed afpompen. Bevestig de afvoerslang met de slanggeleider. Deze houdt de afvoerslang op zijn plaats. En schroef deze geleider vast.
De afvoerslang zit aan de onderkant achterin de vaatwasser. Maak de klem los en trek de afvoerslang los. Haal de klem van de slang af. Gebruik een schroevendraaier om de slangdoorvoer in het achterpaneel los te maken en trek de afvoerslang uit de machine.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
Sommige gebruikers van een vaatwasmachine wensen het toestel rechtstreeks op een warmwaterleiding aan te sluiten. In de meeste gevallen is dit mogelijk zolang de temperatuur van het water de 60° C niet overschrijdt.
Een vaatwasser heeft voor de toevoer van water een wasmachinekraan nodig met 3/4" schroefdraad. Hier sluit je de aanvoerslang op aan. Is de wasmachinekraan in de keuken al in gebruik? Dan kan er een aftakking op de bestaande waterleiding gemaakt worden.
Een vaatwasser zonder wateraansluiting is een vaatwasser die in de categorie van mini-vaatwassers of tafelvaatwassers valt. Deze vaatwassers bevatten een watertank en hoeven niet aangesloten te worden aan een watertoevoer. Je vult de watertank en legt de afvoerslang in je gootsteen in de keuken.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
Antwoord. Normaliter hebben alle goede vaatwassers standaard een darmbreukbeveiliging of aquastop ingebouwd. Dit systeem is eigenlijk een terugslagklep.
Ieder toestel heeft een eigen waterkraan nodig, ook met beluchter (voor de wasmachine; voor de vaatwasser weet ik niet zeker). Voor de vaatwasser is een speciale sifon met slangtule in de handel. Op die tule zet je de vaatwasser afvoer vast, bovenin de sifon steek je de wasmachine slang.
Afvoer ontstoppen met soda en kokend water
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Vaatwasser aansluiten / inbouwen. Een nieuwe vaatwasser aangeschaft en liggen alle leidingen in de buurt, dan is het nieuwe apparaat vaak al binnen 1 uur aangesloten. Ook als er iets meer werk bij komt kijken kan een vakman je helpen. Omschrijf je klus en maak een afspraak met een loodgieter in de buurt.
De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
Vaste beantwoorder. De meeste vaatwassers hebben koud water nodig als aanvoer. Anders werkt de droogfunctie niet.
Als je vaatwasser of wasmachine enkel koud water krijgt, zal hij dit koude water elektrisch verwarmen. Dit neemt het leeuwendeel van de energie die deze toestellen verbruiken. Water opwarmen kost relatief gezien erg veel energie.
Een wasmachine wordt normaal gesproken op een koudwaterkraan aangesloten, waarna het water elektrisch opgewarmd wordt. Dit is kostbaar, omdat water elektrisch opwarmen een stuk minder efficiënt is dan met een cv-ketel. Een hot-fill is een apparaat dat tussen de wasmachine en de wasmachinekraan wordt geplaatst.
Een aanrechtblad steekt meestal zo'n 3-5 cm over de voorkant van de kastjes. Bij een leiding er achter van 3 cm kun je de vaatwasser dus niet plaatsen.
Meestal gelden de volgende nismaten: Nishoogte = 81,5 - 87,5 cm. Nisbreedte = 60 cm. Nisdiepte = minimaal 55 cm.
Het belangrijkste waar je op moet letten bij de aanschaf van een inbouw vaatwasser zijn de maten van je nis en het frontpaneel. Zo weet je zeker dat het apparaat in je keuken past. Op de productpagina zie je welke nismaten de vaatwasser nodig heeft. Meet je nis tot de milimeter nauwkeurig op.