Wel, ethyleen is een soort gas dat planten produceren om hun vruchten sneller te laten rijpen. Ethyleen zorgt ervoor dat allerlei enzymen in het fruit worden aangemaakt. Zo wordt de zoete smaak van fruit veroorzaakt door het rijpingsenzym amylase. Dit stofje zet zetmeel namelijk om in suiker.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Rijpen is...
De vrucht zal ook suiker stockeren, de wanden van de cellen zullen verdwijnen waardoor het fruit zachter wordt en verschillende smaakcomponenten zullen ontstaan of veranderen. De meeste vruchten scheiden hierbij een gas af: ethyleen. We noemen deze vruchten “climacterisch”.
De oven is je beste vriend. Plaats je groene bananen op een bakplaat of in een ovenschaal op 150 graden, ongeveer een uur lang. Blijf de bananen wel in de gaten houden. Na een uur laat je de bananen afkoelen in de koelkast et voilà: rijpe bananen.
Zo rijpen je bananen sneller
Als je daarvoor kiest, kun je de onrijpe banaan het beste in een papieren zak doen met een stuk rijp fruit. Rijpe fruitsoorten stoten namelijk het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat de onrijpe banaan sneller zal rijpen, vaak al in 1 nacht.
Narijpende vruchten : appels, abrikozen, bananen, peren, vijgen, bosbessen, suikermeloenen, kiwi's, mango's, nectarines, perziken, pruimen. Niet narijpende vruchten : ananas, bramen, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloenen, druiven, citrusvruchten.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Als je 'm met schil erin legt kan het gebeuren dat de punt van de steel in de fik vliegt zodra de banaan heet is geworden. Leg je 'm geschild erin, dan wordt de banaan heet en slap.
Als de banaan is geplukt en rijpt wordt het bladgroen afgebroken en verdwijnt de groene keur. Andere stoffen die meer gele en oranje kleuren bevatten zoals Beta-Carothenen (o.a. proVitamine A) blijven wel achter en zorgen voor de kleuring van de vrucht.
Ontstaan rijp
Als het buiten vriest en de temperatuur van zo'n voorwerp of plant komt onder het vriespunt, dan vriest het vocht dat in de lucht zit eraan vast. Waterdamp gaat dan dus over in ijskristallen. Dit noemen we rijpen. Al die kleine ijskristallen samen zorgen voor het prachtige, witte laagje dat je ziet.
Plot twist: niet alle fruitsoorten rijpen nog na het moment van aankoop. Alleen fruit dat van nature gas (ethyleen) produceert, zal wel nog rijpen. Bijvoorbeeld bananen of perziken. Fruit zonder dit gas, zoals aardbeien en ananas, rijpen niet meer.
Zet een paar doosjes koel weg, een doos wat warmer, en een schaal op kamertemperatuur. Appels die ineens in een warm vertrek worden gelegd, rijpen vaak sneller. Ook hierbij is het uitproberen: het resultaat verschilt van ras tot ras.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen. Wanneer hij voor jou rijp genoeg is, kun je hem nog ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.
Kiwi's worden sneller rijp door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. Zo worden de kiwi's blootgesteld aan ethyleen. Dat is een soort rijpingshormoon dat, in dit geval, het rijpingshormoon van de kiwi opwekt. Houd de rijpende kiwi's wel uit het zonlicht en weg van warmtebronnen.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Onder normale omstandigheden duurt het ongeveer zeven maanden voordat er geoogst kan worden. Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk rijp, en ze zijn rijp niet lang houdbaar.
Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Dat komt omdat bepaalde enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een net rijpe banaan dus de beste optie.
Nu denk je misschien: zetmeel, daar word je toch dik van? Maar het zetmeel in onrijpe bananen kan niet door je darmen worden verteerd (het wordt daarom ook wel 'resistent zetmeel' genoemd), waardoor het hetzelfde gezonde effect heeft als de voedingsvezels in bijvoorbeeld volkorenbrood en groenten.
"Het beste bewaar je de bananen op de fruitschaal, bij een temperatuur boven de 14 graden", vult De Wild aan. "Bij hogere temperaturen gaat de rijping en veroudering sneller. Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren."
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Naast de truc met de banaan is er nog een ander middel om fruit sneller te laten rijpen. Beschadig het een beetje, bijvoorbeeld door het te kneuzen of aan te prikken. Rond de 'wond' gaat de vrucht dan etheen produceren, wat een algehele versnelde rijping opwekt.