Met een röntgenfoto kan de arts het verschil zien tussen bronchitis en een longontsteking. Met een slijmkweek onderzoekt de arts een beetje van je opgehoeste slijm. Hij kijkt of er bacteriën in zitten. Zo kan de arts je de juiste behandeling geven.
Een longfoto is een röntgenfoto van de borstkas. Hiermee kunnen afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas worden opgespoord.
Een longfoto is een röntgenfoto van je borstkas. Een andere naam hiervoor is thoraxfoto of X-thorax. Met een longfoto kan de arts afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas opsporen. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter je longen of uitzaaiingen in je longen.
De diagnose van acute bronchitis wordt klinisch gesteld.Ze is voornamelijk gebaseerd op de ondervraging van de patiënt (de anamnese) en het al dan niet aantreffen van bepaalde symptomen, zoals hoest. De arts onderzoekt de patiënt en beluistert de ademhaling.
Hierbij luistert hij met een stethoscoop naar jouw longen. Hij vraagt naar de klachten en hoe lang je er al last van hebt. Om zeker te zijn dat je inderdaad een longontsteking hebt, kan er een röntgenfoto worden gemaakt.Hierop is goed te zien of er een ontsteking zit, hoe groot die is en waar die zit.
veel hoesten. ophoesten van slijm. benauwd zijn. branderige pijn achter het borstbeen bij het hoesten.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
De symptomen van een longontsteking lijken op die van een bronchitis, maar zijn veel ernstiger. De behandeling is ook anders.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Probeer te vermijden dat je longen geïrriteerd raken. Zorg dat je niet (mee)rookt en gebruik een mondkapje bij vervuilde lucht van bijvoorbeeld verf en sterke lucht van huishoudartikelen. Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in.
Denk aan de volgende klachten:
Een hardnekkige prikkelhoest die al een paar weken duurt. Je kunt ook eerst last hebben van een rokershoestje 's ochtends en dan merken dat het een prikkelendere of scherpere hoest wordt die de hele dag aanhoudt. Het kan ook zijn dat je slijm met wat bloed erin ophoest.
snel en moeilijk ademen. een piepende adem. benauwd zijn. ontstekingen in de luchtpijp of longen die niet overgaan, ook niet met medicijnen.
Sneldiagnostiek afwijkende longfoto Sneldiagnostiek afwijkende longfoto. Op de longfoto of CT-scan, die kortgeleden bij u is gemaakt, is een afwijking ('vlek') in uw long(en) gezien. Om te onderzoeken wat er precies aan de hand is, bent u doorverwezen door uw huisarts of specialist naar de polikliniek Longgeneeskunde.
Een thoraxfoto is een röntgenfoto van de borstkas en wordt ook wel longfoto genoemd. Een radioloog kan op deze foto het hart en de longen beoordelen en kijken of er afwijkingen in de longen zijn die kunnen wijzen op longkanker. Het maken van een röntgenfoto is pijnloos.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
De zeurende hoest kan nog wel weken duren. Je kunt ook last hebben van pijn bij het hoesten en vermoeidheid.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Na een tijdje komt er met deze hoest geel, grijs, groen of doorzichtig slijm mee. U heeft pijn wanneer u moet hoesten. U bent moeier dan normaal. U heeft last van een drukkend gevoel op uw borst.
Bij bronchitis hebben antibiotica geen nut
Gebruik van antibiotica is meestal niet aangeraden bij acute bronchitis. In 90% van de gevallen is de oorzaak viraal en antibiotica bestrijden specifiek bacteriën. Ze zijn bijgevolg volkomen nutteloos.
De klachten duren in het algemeen maanden achtereen. De klachten kunnen minder worden, maar dan opnieuw terugkomen, vooral in de winter. De klachten duren langer naarmate de aandoening erger wordt.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
Onderzoek en diagnose
De meeste patiënten krijgen een aantal van de volgende onderzoeken: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenonderzoek, CT-scan, bronchoscopie, PET-scan longen, echo, skeletscintigrafie (botscan), MRI-scan, endobronchial ultrasound (EBUS), endo-echoscopie.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn. In sommige gevallen betekent dit dat de diagnose een jaar naar voren schuift. Detectie in zo'n vroeg stadium maakt de kans op genezing vele malen groter.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.