Ongeveer 6 maanden na overlijden mag een grafsteen worden geplaatst. De grond moet rusten om verzakking te voorkomen. Bij een 2e inscriptie kan dit al na 3 maanden. Op diverse begraafplaatsen kan dit direct, omdat hier gebruik wordt gemaakt van een betonnen rand waar het monument op rust.
Na de begrafenis kies je een steenhouwer voor het laten vervaardigen en plaatsen van de grafsteen. Tussen opdracht geven daartoe en plaatsen ervan zitten meestal enkele maanden. De kosten van de grafsteen zijn afhankelijk van de grootte en het materiaal. Het maken van een grafsteen duurt een aantal maanden.
Het graf moet namelijk eerst een tijd inklinken om verzakking te voorkomen. Vaak duurt het daarom wel een halfjaar tot een jaar voordat de grafsteen geplaatst kan worden. Dat geeft u ook de tijd om goed na te denken over het juiste monument en de juiste tekst.
Sommige begraafplaatsen hebben een regel dat het graf binnen 1 jaar een bedekking moet hebben, maar bij de meeste begraafplaatsen zijn hier geen regels voor. Ook als mensen er pas na een paar jaar of zelfs nooit een gedenksteen willen plaatsen, is dat geen probleem.
Plaatsing van het monument
Net als bij een huis worden er vier palen met een speciaal apparaat in de grond getrild. Deze palen zijn vervaardigd uit milieuvriendelijk, massief kunststof en zijn 180 cm lang. Op deze palen plaatsen wij een betonnen fundering waarop het grafmonument wordt opgebouwd.
"Een grafsteen kost in totaal tussen de 600 en 2600 euro. De kosten van de grafsteen worden bepaalt door de keuze voor het soort grafsteen (staand of liggend) en eventuele extra kosten. Extra eventuele kosten zijn 3 euro per extra teken (vanaf 75tekens) en 150 euro voor een porseleinen foto op de grafsteen."
Letters kun je inkleuren met metaal lakverf. Tenminste dat is wat de meeste steenhouwers gebruiken. Vroeger werd daar fietsenlak voor gebruikt de zwarte verf waarmee men fietsen lakte en bijwerkte.
Als een graf geruimd wordt, wordt meestal eerst alleen het monument weg gehaald. De steen wordt dan gewoonlijk in stukken geslagen en afgevoerd. De inhoud van het graf, dus de botten, worden niet meteen weg gehaald. Dat gebeurt pas als er opnieuw in het graf begraven wordt voor een andere familie.
Hoeveel personen in een graf mogen, is niet landelijk wettelijk geregeld. Het verschilt per begraafplaats. Hoeveel personen in een graf begraven kunnen worden staat in de beheersverordening of in het beheersreglement van een begraafplaats, of in de grafbrief.
U vraagt of de eigenaar van een familiegraf verplicht is om een grafsteen te plaatsen. In de regel is dit inderdaad het geval. De verplichting is dan opgenomen in de beheersverordening (bij een gemeentelijke begraafplaats) of in het beheersreglement (van een kerkelijke of andere niet-overheids-begraafplaats.
Het hangt van de grondsoort af, maar ook van omstandigheden zoals het begraven in het graf of in graven om het graf heen. Wanneer graven door nabestaanden zijn dicht gegooid en niet door grafdelvers, zakken ze vaak ook eerder in omdat de aarde dan vaak niet goed wordt aangestampt.
Het schudden van een graf is een vorm van het ruimen van een graf. Het graf wordt geopend tot het niveau dat er nog botten en botresten liggen. Die worden tijdelijk uit het graf genomen. Er wordt verder gegraven, tot een diepte ónder het niveau dat een kist kan/zal worden geplaatst.
Dat hangt ervan af voor hoeveel personen een graf is ingericht. Bij 3 personen is de diepte circa 3 meter. Het kan wat variëren, maar het is in ieder geval wettelijk verplicht is dat (de bovenste) kist minimaal 65 cm onder de grond staat.
Bovengronds ruimen
Dat houdt in dat de grafsteen en eventuele grafzerk weg worden gehaald, er komt een laagje verse aarde overheen en dat wordt ingezaaid met gras. Met de begraven stoffelijke resten gebeurt dan dus niets." Pas als de grafrechten van het graf opnieuw zijn uitgegeven, dan wordt er ondergronds geruimd.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Maar die botten vergaan op de lange termijn ook. In 'gunstige' omstandigheden na ongeveer 20 jaar. In 'ongunstige' omstandigheden pas na meer dan 100 jaar.
De grafsteen tekst kan op diverse manier aangebracht worden. De meest gekozen manier is zandstralen. Sommige bedrijven berekenen iedere letter/teken of tot 50 letters/tekens geen extra kosten en daarboven € 4,00 per letter/teken.
Als u niets hebt getekend, bent u ook niet gebonden aan algemene voorwaarden van het steenhouwersbedrijf. Ik ken bedrijven die staande stenen professioneel op een hele nette manier opknappen voor bedragen tussen de 200,- en 400,-.
Een grafsteen graveren begint ergens bij 600 euro. Die prijs wordt sterk bepaald door wat men allemaal wil graveren en waar de grafsteen zich bevindt. Moet deze van en begraafplaats worden gehaald en vervoerd worden naar een graveer installatie. Of ligt de steen al in de werkplaats.
De onderdelen zoals banden en voetstuk wegen 30 tot 40 kg en het gewicht van een grafsteen kan 100 kg of meer bedragen. Vooral armen, schouders en rug worden belast. Dat geldt ook voor het plaatsen en stellen van grafmonumenten indien het graf met de beschikbare plaatsingshulpmiddelen niet kan worden bereikt.
Een kleine grafsteen mag uiteraard ook op een eigen graf (ook wel koopgraf/particulier graf genoemd) geplaatst worden. Het is dan een mooie, voordelige optie tegenover de vaak iets prijzigere grote staande grafsteen. Bij Grafsteenwinkel is de kleine gedenksteen al verkrijgbaar vanaf €700,-.
Het cremeren van botresten kost altijd nog zo'n 600,- tot 700,- euro (vergelijk: een 'gewone' crematie rond 1.250,-). Bij het ruimen van een graf is het dus voor de houder van een begraafplaats niet om het even of hij de resten herbegraaft of laat cremeren. Het eerste kost hem niets en het tweede wel.