Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Voor een langdurig energieniveau kun je ervoor zorgen om meer eiwitten en vetten binnen te krijgen. Dit zorgt daarnaast ook voor een voedzaam gevoel en dat je minder snel trek hebt op lange termijn. Daarnaast zorgt het voor een stabiele vetverbranding en een stabiel energieniveau.
Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houdt je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kop koffie. Eet iets met lekker veel vezels en eiwitten, dan zit je lang vol en blijft je energieniveau op peil.
Van te weinig drinken droog je uit en daar word je weer sloom en moe van. Drink een glas water bij het opstaan en drink gedurende de dag minstens een liter. Bovendien beperkt het je calorie-inname. Vaak als je denkt dat je honger hebt, is het eigenlijk dorst.
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
Bloedarmoede. Bij te weinig rode bloedcellen in het bloed kan zuurstof minder goed door het lichaam vervoerd worden. Door deze bloedarmoede treden vermoeidheid, duizeligheid en een slap gevoel op. Bloedverlies, ijzergebrek of een aandoening waarbij de aanmaak van rode bloedcellen wordt tegengewerkt kunnen oorzaken zijn ...
Als je last hebt van extreme vermoeidheid voel je je doorgaans futloos en lamlendig en kosten jouw dagelijkse taken je veel moeite. De meest simpele taken zijn al een uitdaging voor je.
Luiheid kan ontstaan na een gevoel van overprikkeling of overweldiging: hetgeen je moet doen stijgt je boven het hoofd en je kunt je er niet toe zetten om een begin te maken. En dan heb je nog de luiheid om het lui zijn; als je gewoon echt geen zin hebt. En soms, soms is dat niet erg.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Iedereen krijgt van andere dingen energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een rondje hardlopen, Netflix kijken, een heerlijke maaltijd voor jezelf of vrienden maken, noem maar op. Door bewust tijd in je agenda in te plannen waarbij je een moment voor jezelf kiest, kun je jezelf weer opladen.
Breng meer tijd met jezelf door om de persoon van binnen te leren kennen, zodat je je leven kan inrichten op een manier die beter bij jouw essentie past. Als je je eigenwaarde ziet en voelt, zul je anderen ook meer waarderen.
Een muntthee met vers citroensap is erg gezond en kan je de nodige energie geven als je moe bent. Ook een dagelijkse portie vloeibare honing kan wonderen doen: drink 's ochtends een eetlepel vloeibare honing en je kan de dag met energie beginnen.
Eten en drinken geeft je lichaam energie, bijvoorbeeld om je warm te houden, om eten te verteren en om te bewegen. Vergelijk je lichaam maar met een oplaadbare batterij. De batterij laadt op door voeding. Hij loopt weer leeg door de energie uit je eten te gebruiken.
Bananen bevatten glucose wat je van een goede energieboost voorziet. Voor een dipje na de lunch, kan je wat knabbelen op bosbessen. Ze bevatten weinig suiker, maar wel veel vezels, een krachtige combinatie om je lichaam te doen ronken van energie.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de eerste symptomen van je lichaam dat het allemaal wat teveel wordt. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, schiet het lichaam namelijk in de bekende 'vecht-of-vluchtstand', waarbij onder andere de hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan.
Wat precies de oorzaak is van moe blijven na corona, is onbekend. Wel is bekend dat mensen ook na ziek zijn door andere virussen dan corona nog lang moe kunnen blijven. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona.
Bekend is dat bij tachtig tot negentig procent van de mensen ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot maanden weer overgaat. Bij een klein deel (minder dan twintig procent) kunnen de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden. In dat geval kan sprake zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS).