Kan je OTS weigeren?

kunnen bezwaren tegen aanwijzingen van een jeugdbeschermer melden bij de kinderrechter (ook kinderen vanaf 12 jaar kunnen bezwaren melden bij de kinderrechter) mogen de kinderrechter vragen de OTS eerder te stoppen als de jeugdbeschermer er niet zelf om vraagt (kinderen vanaf 12 jaar mogen dit ook vragen)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe kom je van een OTS af?

Tips: Hoe voorkom ik een ondertoezichtstelling van mijn kinderen!
  1. Tip 1: Hou de betrokken instanties te vriend. ...
  2. Tip 2: Regel concrete hulp in een vrijwillig kader. ...
  3. Tip 3: Ontken niks, maar praat mee. ...
  4. Tip 4: Schakel een gespecialiseerde jeugdrecht advocaat in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocatenkantoorwarmerdam.nl

Wat zijn je rechten bij een OTS?

Tijdens de OTS houdt u het ouderlijk gezag over uw kind. Dit betekent dat u nog steeds het recht en de plicht heeft om uw kind op te voeden en te verzorgen. De gezinsvoogd geeft u begeleiding en opdrachten. Daardoor heeft u minder te zeggen over uw kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe kom je van Bureau Jeugdzorg af?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Je bent echter wel verplicht om hieraan mee te werken. Als je dit niet doet, kan de gezinsvoogd van Jeugdzorg een brief sturen met een aanwijzing die jou verplicht om mee te werken. Indien de zorgen zeer ernstig zijn, kan een kind door de rechter uit huis geplaatst worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.eu

Animatie OTS Jeugdbescherming west

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan je kind afgepakt worden?

Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing

Gedwongen uithuisplaatsing is een maatregel van kinderbescherming. Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op igj.nl

Kan veilig thuis je kind afpakken?

Jullie gezinsvoogd of de Raad voor de Kinderbescherming kan een uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter. Dat doen ze als ze vinden dat het bij jullie thuis niet veilig of stabiel genoeg is voor je kind. De rechter neemt het besluit. Alleen hij kan bepalen of jouw kind uit huis wordt geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderpeil.nl

Wat gebeurt er als OTS niet werkt?

Werken de ouders niet mee aan de OTS en volgen zij schriftelijke aanwijzingen niet op, dan kan de jeugdbeschermingsorganisatie aan de Raad voor de Kinderbescherming vragen om onderzoek te doen naar de vraag of het gezag van de ouders beëindigd moet worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe lang mag een OTS duren?

Duur ondertoezichtstelling

De kinderrechter bepaalt hoe lang uw kind onder toezicht wordt gesteld. Dit is maximaal 12 maanden. De kinderrechter kan de maatregel steeds met (maximaal) 1 jaar verlengen. Een ondertoezichtstelling is mogelijk tot uw kind 18 jaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kom je af van veilig thuis?

De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier. In het geval dat Veilig Thuis tot de conclusie komt dat er geen sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, zal ze de directbetrokkenen actief wijzen op dit recht. Een verzoek tot vernietiging wordt in dat geval ingewilligd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fvb.vaktherapie.nl

Wat mag een gezinsvoogd wel en niet?

Werkt een gezagdragend ouder onvoldoende mee, dan kan een gezinsvoogd een schriftelijke aanwijzing geven. Wordt een aanwijzing niet nageleefd door de ouders, dan moet de GI weer naar de rechter voor een dwangmiddel. Dit kan een dwangsom zijn. De gezinsvoogd mag niet eenzijdig bijvoorbeeld een omgangsregeling inperken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vechtscheidingshulp.nl

Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd?

Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd? Een gezinsvoogd moet jou betrekken bij het hulpverleningsproces. Dat betekent dat hij of zij met je moet praten en naar je moet luisteren. Hij of zij moet naar je mening vragen en luisteren naar wat jij belangrijk vindt en graag zou willen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op akj.nl

Wie heeft het gezag bij een OTS?

Bij een OTS behouden beide ouders het ouderlijk gezag. Zij zijn wel verplicht om de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen. De gezinsvoogd krijgt zelf geen gezag over het kind waarop hij toeziet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Kan een moeder uit de ouderlijke macht gezag?

Ontzetting uit het ouderlijk gezag

Als ouders zich verwijtbaar misdragen tegenover hun kind, kunnen zij uit het ouderlijk gezag ontzet worden. Het gezag over het kind wordt dan meestal overgedragen aan het Bureau Jeugdzorg. Dit bureau oefent dan de voogdij over het kind uit. Het kind gaat naar een pleeggezin of tehuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Kan ik jeugdzorg aanklagen?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat mag een ouder zonder gezag?

De ouder zonder gezag heeft geen recht op inzage of afschrift, maar enkel recht op informatie op basis van het dossier. Die informatie mag mondeling en/of op schrift worden verstrekt. Verder mag de ouder zonder gezag geen informatie ontvangen die de ouder met gezag ook niet mag ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvo.nl

Hoelang kun je uit huis worden geplaatst?

Uithuisplaatsing mag maximaal 12 maanden duren en is meestal gekoppeld aan de duur van de ondertoezichtstelling. Verlenging is mogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wie beslist OTS?

De kinderrechter gaat akkoord met een OTS

In de uitspraak staat voor hoelang. De OTS kan maximaal 12 maanden duren (verlenging is daarna mogelijk met maximaal 12 maanden).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Kun je veilig thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gespek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin is. Dat kunnen we niet doen zonder jou. Jouw mening hebben we nodig om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisbno.nl

Wat gebeurt er na een melding bij Jeugdzorg?

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

Gedwongen uithuisplaatsing

Het wordt verwaarloosd of mishandeld; De ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen; Er vaak ruzie is tussen de ouders (of de ouders en het kind); Het kind gehandicapt of lastig opvoedbaar is en de zorg te zwaar is voor de ouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cleinecoaching.nl

Wat is er mis in de jeugdzorg?

Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Waarom gesloten jeugdzorg?

Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Wat kan jeugdzorg doen?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen