Door hun krachtige gif hoeven ze de prooi niet te wurgen, de slang bijt snel, en wacht vervolgens rustig af tot de prooi sterft. De prooi loopt soms nog iets weg voor deze doodgaat, dan spoort de slang zijn maaltje op met het uitstekende reukvermogen.
Als je toch gebeten wordt door een slang, probeer dan kalm te blijven en zoek zo snel mogelijk medische hulp. Probeer de beet niet uit te zuigen en leg geen tourniquet aan, aangezien dat er juist voor kan zorgen dat het gif geconcentreerd blijft en meer schade aanricht dan wanneer het zich verspreidt.
Alleen al het geluid van een ratelende ratelslang is bekend en gevreesd. Zo ook die van de giftige Texaanse ratelslang. Zijn gif beschadigt weefsel in het lichaam en zorgt ervoor dat bloed niet meer stolt, zodat een wond bijna niet stopt met bloeden.
Samen met de koningspython is de rattenslang de populairste slang om als huisdier te houden. Naar schatting hebben tussen de 10.000 en 15.000 Nederlanders een rattenslang in huis.
Hoeveel kost een koren- of rattenslang? Een jong dier van de soort Pantherophis guttatus vind je al voor 15 euro, volwassen dieren kosten gemiddeld tussen 40 en 60€. De prijzen voor andere soorten kunnen oplopen tot ruim boven de 100 euro, afhankelijk van de leeftijd en kweekvorm.
In Noord- en Zuid-Amerika leven meer dan 35 soorten ratelslangen, van het zuiden van Canada tot aan Argentinië. Wanneer de slangen zich bedreigd voelen, schudden ze hun staartpunt snel heen en weer, als een soort biologische sambaballen.
De slangen zijn ook vaak in de nabijheid van water te vinden, ze kunnen goed zwemmen, maar doen dat over het algemeen niet vrijwillig.
De ratelslang bereikt een lichaamslengte van ongeveer 90 tot 150 centimeter, uitschieters kunnen tot bijna 1,9 meter lang worden.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
ga rustig liggen, beweeg minimaal en leg het gebeten lichaamsdeel zo laag mogelijk. bij misselijkheid in een stabiele zijligging gaan liggen. bel 112 voor vervoer naar het ziekenhuis. het toedienen van een antiserum is alleen noodzakelijk wanneer er sprake is van duidelijke vergiftigingsverschijnselen.
Bij een slangenbeet zijn er een of twee kleine wondjes te zien die snel zwellen. De huid wordt rood en de beetplaats is pijnlijk.
De adder is een giftige slang met een solenoglyf gebit, wat betekent dat de tanden buisvormig zijn met gif in. Deze slang moet eerst een kauwbeweging maken voordat het gif wordt toegediend.
'Alle slangen in Nederland kunnen zwemmen, maar de ringslang jaagt ook in het water', legt Smalbrugge uit. 'Het is een prachtige, gracieuze slang die gemiddeld anderhalve meter lang wordt. ' De ringslang legt als enige slang in Nederland eieren.
Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water.
Zoogdieren die slangen eten zijn vooral marterachtigen als de wezel, ook mangoesten, jakhalzen, dassen, grote katachtigen, primaten en varkens eten slangen.
Een slang voelt geen pijn, maar reageert mechanisch op pijnprikkels. Hij ervaart geen pijn zoals wij dit ervaren.
Rattenslangen zijn niet giftig voor mensen maar kunnen wel bijten. Van jongs af aan regelmatig in de hand nemen leert de slang niet bang te zijn en zal die niet snel gaat bijten.
Rode rattenslangen zijn relatief gemakkelijk te houden, vrij stressbestendig en nauwelijks agressief. Ze kunnen zo'n 150 cm lang worden en soms nog langer. Een rattenslang wordt in gevangenschap vaak tenminste vijftien jaar oud, maar er zijn ook exemplaren bekend van meer dan twintig jaar.
De gewone ratelslang komt voornamelijk in het Oosten van de Verenigde Staten voor. De ratelslang is echter tot aan het Zuidoosten van Canada gezien. In de provincie Ontario zijn de reptielen in 2016 nog gezien.
Naast (lichte) condensvorming vooral last van niezen en snotteren de hele dag door. Ook constant het gevoel verkouden te worden c.q. te zijn. Veel last van luchtwegen, verkoudheid, holtes vol vocht, condens slang.
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.