Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven.
Het glas om voor te proeven voor whisky is gemaakt van het dunste glas, heeft een steel waar je het aan vast kunt houden en een ronde vorm die naar boven toe smaller wordt. Een stap hoger is het Glencairn whiskyglas, het officiële whisky-proefglas.
De Highball
Ook wel het longdrink glas. Het is hét glas voor Whisky Cocktails. Door de dikke bodem ook geschikt voor het drinken van toegankelijke whisky mixen in de kroeg. Door de zware bodem blijft het glas namelijk goed staan.
Het glas heeft de vorm van een tulp, bol aan de onderkant en een versmalling aan de bovenkant. Deze versmalling zorgt ervoor dat de aroma's in het glas blijven hangen en de geuren beter te ruiken en herkennen zijn. Ook is het in dit glas eenvoudig om de whisky te laten walsen, zodat alle geuren vrij kunnen komen.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%. En bij whisky geld: langzaam genieten. Laat de slok in je mond rond gaan om alle smaken optimaal te kunnen proeven.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
Als een whisky eenmaal in de fles zit, verandert er aan de smaak en het karakter niets meer. Door het hoge alcoholpercentage kan whisky jarenlang bewaard worden zonder dat de smaak achteruit gaat, zolang je de fles niet opent.
De hoeveelheid zuurstof die bij de whisky komt bepaalt namelijk hoe lang je de whisky kunt bewaren. Gesloten fles whisky: er is geen specifieke houdbaarheidsdatum voor een gesloten fles whisky.Open fles whisky: drink een fles whisky na openen binnen 1 tot 2 jaar.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Wat is de juiste spelling: whiskey of whisky? Beide spellingen zijn juist. Whisky is in het Nederlands de standaardvorm.Kenners gebruiken voor bepaalde soorten de schrijfwijze whiskey.
Whisky is een gedistilleerde drank die grotendeels uit drie ingrediënten bestaat: graan, gist en water. Het wordt geproduceerd uit een gegist graanbeslag (eigenlijk een soort bier) dat vervolgens wordt gerijpt op houten vaten. De smaak is afhankelijk van het soort granen, het type vaten en de manier van rijpen.
Whisky komt in veel verschillende soorten voor. De meeste doorsnee varianten bevatten 40% alcohol in.
Normaal gezien 14, al is dit afhankelijk van de inhoud van je maatbeker.
Voor het bewaren van whisky onder optimale omstandigheden is een donkere koele ruimte, zoals een kelder of een kartonnen doos, het beste idee. Zorg dat je fles niet blootgesteld wordt aan al te hoge temperaturen voor een langere tijd. Daarnaast is het belangrijk dat je een fles whisky staand bewaart.
Door de warmte en licht oxideert de whisky sneller.Oxidatie veroorzaakt op langere termijn veranderingen in kleur, geur en smaak van de whisky. Sneller dan teveel zuurstof dit kan doen. Die fles of karaf staat in een donkere kast toch veiliger.
MERKEN WHISKY OM IN TE BELEGGEN
Macallan stijgt ruimschoots uit boven de andere distilleerderijen met de hoogste stijging in waarde, gevolgd door Ardbeg. Voor Japanse merken is duidelijk Karuizawa de waardevolste whisky, met Hanyu en Yoichi opeenvolgend. Dus met Macallan, Karuizawa of Ardbeg kom je goed uit de voeten.
Vintage malt
Het jaartal waarin de whisky gedistilleerd is wordt namelijk op de fles vermeld. Het jaar waarin deze gebotteld is moet echter ook op het etiket staan. Aan de hand daarvan kun je namelijk zien hoe oud de whisky daadwerkelijk is. In de fles rijpt deze immers niet meer verder.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Whisky's gemaakt van gerst (mout) hebben een smaak van geroosterd hout of karamel. Whisky's gemaakt van maïs vertonen zoetere tonen als vanille en ahornstroop, terwijl whisky's van rogge scherpe peperige tonen hebben en de smaak van whisky's van tarwe gaan meer in de richting van volkoren brood met honing.
Whisky maakt minder dik dan andere dranken! Door het lage aantal calorieën en suikers in whisky is de drank een minder grote aanslag op je strakke zomerlijf dan wijn of bijvoorbeeld bier. Sterker nog, uit recent onderzoek blijkt dat whisky zelfs helpt bij het lijnen.
Naast het feit dat whisky goed is voor je hart, zorgt een glaasje er ook voor dat je bloed beter wordt doorgepompt en dat je hartslag lager wordt. Om van de voordelen t genieten, is één glas per dag het maximum, anders werkt het juist averechts.
In whisky vind je een hoge concentratie antioxidanten terug.Die helpen in je lichaam om agressieve stoffen weg te jagen die anders schade kunnen aanbrengen in cellen en weefsels. In Single Malt whisky zitten volgens verschillende onderzoeken meer antioxidanten dan rode wijn.