Waar moet ik direct na de operatie op letten:Uw hond heeft tijdens de operatie een sterke pijnstiller gekregen, dit is een morfine-achtig middel. Dit brengt met zich mee dat dit voor hallucinaties kan zorgen. Sommige dieren uiten dit door gejank of piepen. Het is niet normaal als uw hond juist steeds slomer wordt.
De eerste 12 tot 24 uur na de narcose kan je hond wat onrustig zijn. Je hoort je hond piepen, janken of heen en weer gaan, maar geen paniek, dit is de nasleep van de narcose. Je hond ervaart geen pijn op dit moment door de pijnstilling die bij de dierenarts zijn gegeven.
Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn. Houdt uw huisdier in een rustige, comfortabele omgeving waar het niet te koud is.
Een hond onder narcose brengen is al niet fijn, maar soms krijgen de eigenaren een schok als ze hun hond weer zien ontwaken.Soms kan dit gepaard gaan met wat lijkt op stuiptrekkingen en grommen. Met de hond is op dat moment totaal geen contact te krijgen.
Na sommige operaties is het belangrijk dat je hond de eerste dagen, of zelfs weken, zo min mogelijk beweegt. In deze gevallen wordt 'benchrust' voorgeschreven door de dierenarts. Door je hond in de bench te laten beperk je zijn bewegingsvrijheid en doet hij verplicht rustig aan.
3. Wanneer moet mijn hond weer drinken, plassen en eten? -De 1e dag na de operatie moet de hond weer willen drinken.De hond moet dan ook weer plassen. 2 dagen na de operatie moet hij/zij weer willen eten.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Geef uw hond na afloop van de operatie de eerste paar uur nog geen eten, ook al is hij/zij al meer dan 12 uur nuchter. U mag 's avonds beginnen met kleine hoeveelheden eten, maar geeft u te snel te veel eten dan kan de hond misselijk worden en gaan braken.
Als regel kunt u de hond of de eerste uren na een narcose beter geen eten geven, tenzij het dier er zelf om vraagt. Geef in dat geval een heel klein beetje en wacht minstens een uur met meer eten geven om te zien of het dier niet gaat braken. De dag na de narcose mag het dier weer normaal eten en drinken.
Het is belangrijk dat hij een warme plek heeft waar hij rustig kan bijkomen. Ga in het begin regelmatig kort en aangelijnd met uw hond naar buiten zodat hij zijn behoeftes kan doen. Maak de eerste dag geen lange wandeling. Geef in principe geen voer direct na de ingreep.
Je hond piept en is onrustig door stress of overprikkeling
Als een hond stress ervaart, eenzaam, bang of juist opgewonden is, dan laat hij je dit duidelijk weten. Piepen of janken in een nieuwe of spannende situatie is de manier waarop jouw hond laat weten dat hij niet op z'n gemak is.
Voor jonge pups van 8 tot 12 weken is het volledig normaal dat ze midden in de nacht hun behoefte moeten doen. Als hij in een bench slaapt, zal hij jou (hopelijk) wakker maken door te blaffen of piepen. Laat hem dan snel uit met zo weinig mogelijk poespas, dat wil zeggen, geen geknuffel, spelletjes of snoepjes.
Zorg ervoor dat uw hond de eerste vijf tot zeven dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.
Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld. Dit is meestal het moment dat de hechtingen verwijderd mogen worden.
De operatiewond wordt na de ingreep gehecht. De hersteltijd is 10-14 dagen. Tijdens een laparoscopische sterilisatie maken we slechts twee kleine gaatjes van 0.5-1 cm groot. Via het ene gaatje gaat de camera naar binnen, het beeld van de camera zien we op een scherm in de operatiekamer.
Informeer hierover altijd bij je dierenarts. De algehele kosten van een ingreep zijn dus erg afhankelijk van het type behandeling die jouw hond ondergaat. Gemiddeld liggen de kosten voor enkel een narcose rond de 65 euro.
Wat is benchrust? Benchrust houdt in dat uw hond alleen naar buiten mag voor de noodzakelijk behoefte en de rest van de dag in de bench moet zitten. De duur van deze periode hangt af van het probleem, de aandoening of operatie welke uw dier gehad heeft.
Na anesthesie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met machines werken. Regel daarom vooraf iemand die u na de ingreep terug naar huis brengt. Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent.
Bijwerkingen van de narcose
Heeft u een zwaar of kriebelig gevoel achter in de keel, dan komt dat van het buisje dat tijdens de operatie in uw keel zat om de ademhaling te kunnen regelen. Die irritatie verdwijnt vanzelf binnen een aantal dagen.
Een delier
Oudere mensen zijn soms bang dat ze 'dement' worden na een narcose. Soms zien we bij oudere mensen een periode direct na de ingreep waarin ze verward kunnen zijn. We noemen dat een delier. De anesthesioloog kan een delier voorkómen en snel behandelen.
Het is best koud op de operatiekamer, rond de 18 graden Celsius. Dit is om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden. U krijgt wel een warme deken tijdens de operatie en de infuusvloeistoffen worden verwarmd toegediend.
Eiwitten zijn bouwstoffen en zijn nodig voor de opbouw en behoud van de spieren en het bloed, de weerstand en voor de wondheling. Bij een operatie zijn eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen voor het herstel. Neem voldoende melkproducten, groenten en fruit!