De Kerk vormt de gemeenschap van mensen die zich geroepen weten om het geschenk van Gods liefde te ontvangen en er getuigenis van af te leggen[2]. Begonnen als een kleine gemeenschap in de marge van het Romeinse rijk, is zij uitgegroeid tot een wereldgemeenschap met meer dan twee miljard gelovigen.
AMMAN - Archeologen zeggen dat zij onder de St.Gregoriuskerk in de Noord-Jordaanse plaats Rihab een grot hebben ontdekt die de oudste kerk ter wereld zou zijn. De ruimte zou tussen 33 en 70 na Christus zijn gebouwd.
De Kerk van Edessa is volgens de overlevering gesticht door Sint-Thaddeüs de Discipel. De stad Edessa stond in de vierde en vijfde eeuw bekend om haar bloeiend christelijk intellectueel leven.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
In Antiochië begonnen ook heidenen zich tot het geloof in Jezus te bekeren. Volgens Hand. 11,26 werden in deze metropool de 'leerlingen' voor het eerst 'christenen' (χριστιανοι) genoemd.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
De oorsprong van het christelijke geloof ligt in het Oude Testament, het heilige boek van de Joden (in het Joods heet dit boek de Tenach). Hierin wordt verteld over de schepping van de aarde, volgens dit boek is de aarde door God geschapen.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte.
Christenen geloven in één God maar spreken wel van de drie-eenheid God, Jezus en de Heilige Geest. God is de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest is de Geest van God (zowel de Vader als de Zoon) op aarde en in mensen.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Armenië is de oudste christelijke natie van de wereld, het christendom is er sinds 301 staatsgodsdienst.
' 'Armenië was het eerste christelijke land ter wereld (sinds 301 na Christus). Daar zijn ze hier erg trots op. Toen het land onderdeel was van de Sovjet-Unie kon het geloof niet openlijk worden beleden.
Het woord kerk kan als soortnaam en als eigennaam worden gebruikt.Als het gebouw of de kerkdienst wordt bedoeld, is kerk een soortnaam en krijgt het een kleine letter. (1) Tijdens onze vakantie in Londen hebben we een anglicaanse kerk bezocht.
De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof.
Het is ontstaan uit de opwekkingsbewegingen binnen het Amerikaanse en Engelse protestantisme in de 18e en 19e eeuw. In de 20e eeuw heeft deze christelijke stroming zich ook over de rest van de wereld verbreid. Deze christenen worden in het Engels 'evangelicals' genoemd.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Maak kennis met de snelst groeiende religie ter wereld: de pinksterbeweging. In Abuja, Nigeria, staat de grootste kerk ter wereld.
In dit scenario stijgt het aantal moslims in Nederland van 1,2 miljoen nu naar 1,5 miljoen in 2050. Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050.
Er zijn op de wereld veel verschillende geloven, de meest bekende en besproken geloven zijn het Christendom en de Islam deze laatste wordt momenteel als het gevaarlijkste geloof bestempeld.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel.
Auteursrecht bestond nog niet. In de meeste Bijbelboeken wordt wel een auteur genoemd. Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven.Koning Salomo wordt opgevoerd als auteur van het boek Prediker.
De dood van Jezus betekende een kans op verlossing voor de hele mensheid, niet alleen voor Joden. Volgens Paulus was het geloof in Jezus als messias voldoende om verlossing te verkrijgen. Paulus maakte het christendom van een kleine sekte binnen de Joodse gemeenschap tot een universele heilsleer.