Nee, gelukkig niet. Tot 30 september 2024 geldt er een overgangsregeling en mogen de winter- of all season banden met M + S-codering nog gebruikt worden. Maar, dan moeten die banden wel geproduceerd zijn voor 1 januari 2018.
Boetes bij rijden zonder winterbanden
Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg.
In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto's ook beschikken over een winteruitrusting.
Het antwoord is ogenschijnlijk simpel, want in Duitsland zijn winterbanden niet verplicht. Met als uitzondering dat het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden wél verboden is. Dat geldt ook voor in het buitenland geregistreerde voertuigen.
U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.
Rijd je zonder winterbanden terwijl deze wel verplicht zijn, dan riskeer je een (buitenlandse) boete wanneer je aangehouden wordt. Deze boete krijg je omdat je het verkeer in gevaar hebt gebracht. Een dergelijke boete wordt door geen enkele autoverzekeraar vergoed en moet je dus zelf betalen.
In Nederland niet verplicht, maar wel aangeraden
Je zou het alleen al doen om de lange remweg van zomerbanden bij winterse omstandigheden. Met winterbanden bedraagt de remweg gemiddeld 30 meter, met zomerbanden bedraagt de remweg 65 meter.
Landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden gedurende de wintermaanden zijn o.a.; Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden in bepaalde regio's alleen verplicht bij signalisatie.
Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.
Gemiddeld kost een goede winterband zo'n 90 euro. Per set ben je dan 360 euro kwijt. Als je drie keer een setje huurt betaal je ongeveer 3 x 140 euro: 420 euro.
Winterberg ligt op 3 uur van Nederland
Denk er wel aan dat bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht zijn in Duitsland. Winterberg is een compact dorp met een groot aanbod aan accommodaties.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt het aanbevolen om altijd 4 winterbanden op uw auto te gebruiken. Onthoud deze eenvoudige regel: gebruik altijd 4 winterbanden op uw auto.
In Duitsland is, evenals in Nederland, geen maximale leeftijd voor banden.
Vanaf 1 januari moeten nieuw geproduceerde banden (winterband of all seasonband) voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje). Uw 4x4 wordt niet uitgezonderd en zal dus aan deze verplichting moeten voldoen. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht.
In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden. Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is.
In Duitsland en Oostenrijk is het bij u hebben van een reservewiel niet verplicht, maar wel aan te raden. De regels verschillen per land. In Spanje is bijvoorbeeld wel regelgeving over het verplicht bij je hebben van een reservewiel of bandenreparatieset.
Waar moet je als toerist rekening mee houden als je in Duitsland bent? 'Hou er rekening mee dat er in Duitsland echt, steekproefsgewijs, wordt gecontroleerd op de coronabewijzen en de noodzakelijke registratie vooraf. Niet alleen in de 30-kilometerzone achter de grens, maar ook bij parkeerplaatsen en benzinestations.
Alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens, op alle brandstofsoorten (zelfs elektrische), moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken. Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood.
Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden. Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden.
Winterbanden zijn niet verplicht in België.
Sneeuwkettingen zijn ook niet verplicht, maar de verplichting om met specifieke winteruitrusting (winterbanden of -kettingen) te rijden kan op bepaalde gedeelten worden opgelegd, afhankelijk van de rijomstandigheden en een waarschuwingsteken geeft dit aan.
Vanaf 1 januari 2008 zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. De plicht geldt voor zowel personenwagens als bedrijfsvoertuigen.
De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden zijn in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden. Op winterbanden wordt je remweg op een besneeuwde weg korter.
Winterbanden dienen op de auto te liggen zodra de letter R in de maand zit. Dat betekent dus dat winterbanden erop moeten vanaf de maanden september t/m april. Winterbanden vervangen kan gepaard gaan met de momenten waarop de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd en andersom.
Op alle 8,6 miljoen personenauto's in Nederland zou dat betekenen dat er ruim 490.000 met winterbanden rijden. De afgelopen jaren is in de winter ongeveer 35 procent van alle auto's uitgerust met winterbanden.