Als het bier goed bevroren is, zet je de fles op zijn kop en laat je het langzaam ontdooien. De alcohol ontdooit het eerst en die neemt veel aroma's met zich mee. Als circa een derde is ontdooid, blijft er vooral bevroren water over.
Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker.
Vriespunt bier
Bier bestaat uit een paar ingrediënten zoals water en alcohol. Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Typische bieren met een laag alcoholgehalte duurt ongeveer 60-90 minuten om te bevriezen, als het begint bij kamertemperatuur. Als het bier meer alcohol bevat dan, je raadt het al, zal het langer duren om te bevriezen. Afhankelijk van het type bier kan dit soms tot 4-6 uur duren.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Het is een misvatting om te denken dat bier ALTIJD in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud biertje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet per se in de koelkast. Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Het vriespunt komt steeds lager te liggen naarmate het alcoholpercentage van de drank hoger is. Dus in theorie zou je zelfs 100% alcohol kunnen bevriezen. Maar de grens bij de ´normale´ vriezers zal bij 30 a 40% liggen.
Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen. Houd er echter rekening mee dat u altijd ijs moet toevoegen om wodka te verdunnen.
Alcoholhoudende dranken kunnen wel degelijk bederven. De smaak kan erg achteruit gaan en er kan bezinksel ontstaan. Het hangt af van toevoegingen of de drank bederft. Als er veel verschillende suikers, geur en smaakstoffen zijn toegevoegd, is de kans op bederf groter.
Welk percentage alcohol bevriest? Wodka met een alcoholpercentage van 30% bevriest bij een temperatuur van -18 tot -20 graden. Wodka met een alcoholpercentage van 35% bevriest bij een temperatuur van 20 tot -22 graden. Wodka met een alcoholpercentage boven de 40% bevriest bij een temperatuur van -39 tot -42 graden.
Bij het absolute nulpunt zijn alle stoffen vast. Voor elke stof kun je het vriespunt en kookpunt opzoeken. Toegevoegd na 23 uur: Ik word terecht gecorrigeerd dat helium zelfs rond het absolute nulpunt bij een normale druk nog vloeibaar is.
Typische bieren met een laag alcoholgehalte duurt ongeveer 60-90 minuten om te bevriezen, als het begint bij kamertemperatuur. Als het bier meer alcohol bevat dan, je raadt het al, zal het langer duren om te bevriezen. Afhankelijk van het type bier kan dit soms tot 4-6 uur duren.
Als eenmaal het bier goed bevroren is, zet je de fles op zijn kop en laat je het langzaam maar zeker ontdooien. De alcohol ontdooit het eerst en die neemt veel aroma's met zich mee. Zodra een derde is ontdooid, blijft er vooral bevroren zuiver water over.
alcohol kan je inderdaad niet bevriezen in een gewone diepvries. Daarvoor moet het namelijk veel kouder zijn: -114 °C. En een gewone diepvries gaat meestal maar tot -20°C. Zo heeft iedere stof zijn temperatuur waarop hij bevriest.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
"De ravage in de vrieskast is enorm. Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende, dorstlessende bieren. Ook kan er smaakverandering optreden. Bier bevriezen is dan ook af te raden.
Voor vodka wordt vaak geadviseerd deze in de koelkast te bewaren. Niet (!) in de vriezer, dan verliest de vodka z'n smaak. Doordat al deze dranken een alcoholpercentage hebben van meer dan 25% kan je ze langer dan drie jaar na openen bewaren.
Flugel heeft een alcoholpercentage van 10%. Het drankje bestaat uit rode whisky en Guarana. Flugel heeft een unieke smaak die u eigenlijk nergens mee kunt vergelijken. Het is een heel geschikt drankje voor clubs, evenementen en andere horeca.
Wodka (of vodka in het Engels) is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak. Maar helemaal smaakloos is wodka niet. Rogge smaakt lichtzoet en een wodka op basis van aardappel heeft een romige afdronk.
Tip 1: Bewaar hem niet in de vriezer
Het is verstandig om de vodka in een koude ruimte te bewaren, maar dan wel in de koelkast. Wanneer je de fles vodka in de vriezer legt gaat de smaak verloren. De eerstvolgende keer dat jij een glas inschenkt, zal hij dus niet meer zo smaken als je gewend bent.
"De beste temperatuur voor Grey Goose is tussen de 0 en 4 graden Celsius", zegt Thibault. "Dat is de temperatuur van een drankje met ijs." Het is ook geen goed idee om je glas wodka zonder ijsklontjes te drinken, want Grey Goose heeft op kamertemperatuur een beetje een agressieve smaak.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.