In verscheidene talen wordt een onderscheid gemaakt tussen mensapen en andere apen (bijvoorbeeld het Engels: ape (mensaap) en monkey). Het Nederlands maakt dit onderscheid niet en met het woord aap worden ook mensapen aangeduid. Apen leven voornamelijk in warmere streken, die veelal begroeid zijn met bomen.
Het verschil tussen mensen en apen zit hem met name in de hersenen, waardoor wij een ander denkvermogen hebben. "Onze hersenen zijn enorm veel groter", zegt een van de onderzoekers, evolutiebioloog Frank Jacobs. "Die vergroting vond zo'n 3 à 4 miljoen jaar geleden plaats."
Mensapen hebben beter beweegbare schoudergewrichten en armen door de dorsale positie van het schouderblad, de bredere borstkas, die minder diep en korter is en een minder bewegelijke wervelkolom. In tegenstelling tot de mensapen hebben apen van de Oude Wereld wel een staart.
Leuke weetjes. Van alle apen lijken bonobo's het meest op mensen. Onze genen zijn voor ruim 98,6% hetzelfde!
De familie der Hominidae, die uit 8 mensachtige soorten bestaat, waaronder de gorilla's, chimpansees en orang-oetans, die ook wel de grote mensapen worden genoemd.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Een kwart van de populatie is inmiddels verdwenen. Op de rode lijst staan inmiddels nu vier soorten mensapen die 'ernstig bedreigd' worden. Naast de oostelijke gorilla worden ook de westelijke gorilla (die leeft in West-Afrika), de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan met uitsterven bedreigd.
Net als bij mensen is de cultuur van apen bijzonder complex. Mensapen zoals de chimpansee zijn bijzonder intelligent en kunnen heel veel dingen in hun brein opslaan of uitdokteren. Dit gaat verder dan objecten buiten henzelf; ze zijn zich namelijk ook heel goed bewust van zichzelf en hun eigen gedachten.
Ze stelden vast dat de apen zich, net zoals mensen, bewust waren van hun eigen onzekerheid. Hun gedrag vertoonde opvallende gelijkenissen met de menselijke metacognitie, ons vermogen om stil te staan bij onze mentale processen en ze bij te sturen.
De oudste aap, een chimpansee, was 44 geworden. De oudste baviaan 24. En gemiddeld werden al die apen maar zo'n acht (bavianen) tot 39 jaar (gorilla's).
De mensapen vertonen een kneukelloop. Mensen lopen rechtop, dit wil zeggen op hun achterste ledematen. Heel het skelet is aangepast aan de manier van voortbewegen en dat heeft geleid tot duidelijke verschillen.
Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
'Weliswaar is het een vrij lang, slank dier van nog geen vijftig kilogram, ten opzichte van volwassen mensen dus een klein ding. Maar een bonobo heeft wel een natuurlijke oerkracht en met zijn gebit zou hij gevaarlijk kunnen worden.
Mensen delen 50% van hun DNA met bananen.
Het menselijk DNA is voor 95% gelijk aan dat van een chimpansee maar tegelijkertijd is ons DNA voor 50% gelijk aan dat van een banaan.
Mensen delen ongeveer 60% van hun DNA met een banaan, 80% ervan met een muis en 96% met een chimpansee.
En het genoom van de mens en van de cavia bestaat uit 46 chromosomen die tezamen 23 chromosomenparen vormen.
De zwangerschap duurt zo'n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.
Guinness Book
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) worden Sumatraanse orang-oetans normaal gesproken zo'n 45 jaar. Algemeen wordt aangenomen dat Puan in 1956 is geboren in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra. Puan had 54 nakomelingen verspreid in dierentuinen over de hele wereld.
De meeste apen eten voornamelijk planten. Dat kunnen vruchten zijn, maar ook stengels, bladeren, bloesems, noten en kruiden. Als ze een vogelnestje vinden, dan eten ze ook graag de eieren op. Insecten zijn ook een echte lekkernij voor apen.