Het toevoegen van calcium aan een weide (bekalken) zorgt voor een goede pH-waarde van de bodem. Hierdoor worden voedingsstoffen in de bodem beter opgenomen. Het najaar is de beste periode om de weide te bekalken.
Geef iedere twee jaar standaard ongeveer 300 kilogram droge poederkalk per hectare. Dit is een goede en een praktische methode om een lage pH te voorkomen. Geef grasland niet meer dan 1000 kilogram droge kalk per hectare per keer.
Kalk strooien in het najaar
Een zure bodem “repareren” kan door kalk te strooien. Het beste moment daarvoor is in het najaar (september – november). Door de kalk in de herfst te strooien, zal de pH van de bodem weer op peil zijn op het moment dat het gras in het voorjaar weer begint te groeien.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om uw weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. U kunt maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kunt u twee keer per jaar toedienen.
Gemiddeld kan een weide, als je de helft van de lengte van het gras laat staan, na 30 dagen genoeg herstellen om opnieuw begraasd te worden. Als je teveel paarden hebt voor de oppervlakte aan weides die je ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een paddock waar de paarden (tijdelijk) met hooi bijgevoerd worden.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om je weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.
Je moet tellen op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2. Zorg er dus voor dat je het juiste gewicht kalk afweegt en verdeel dit gelijkmatig over je gazon. Om de kalk meteen op te laten nemen door de bodem kun je het gazon besproeien.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Strooi na het bekalken wat graszaad over de plekken en het gras zal weer dichtgroeien( de temperatuur moet s'nachts wel boven 5 graden zijn om te kunnen bij zaaien!)
Antwoord: Om als paardenvoer te gebruiken worden haverstro, gerstestro, tarwestro en koolzaadstro gebruikt. Gerstestro en haverstro worden het meest gebruikt. Haverstro is het beste, aangezien het zachter is en de meeste voedingsstoffen bevat.
Gasophoping bij paarden kan vervelende klachten met zich mee brengen. De ophoping ontstaat meestal door een overmatige productie van gassen in de dikke darm. Wanneer suikers niet volledig verteerd worden in de dunne darm en terecht komen in de dikke darm, dan ontstaat deze overmatige productie.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Het voorjaar en het vroege najaar zijn goede periodes om grasland in te zaaien. In deze periodes zorgen de temperatuur en de vochtigheid voor optimale ontkieming en groei van het gras. De bodemtemperatuur dient minimaal 8°C zijn (dit is eenvoudig te meten). Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui.
Het is belangrijk om eens in de 10 tot 15 jaar de weide opnieuw in te zaaien of op zijn minst door te zaaien. Wanneer je de weide helemaal opnieuw wilt inzaaien, moet je eerst zorgen dat al het gras en onkruid doodgespoten wordt. Na een reparatiebemesting kun je dan opnieuw inzaaien.
Voor een paardenweide is het mogelijk om zowel dierlijke mest (van koeien of varkens) als kunstmest te gebruiken. Alle meststoffen zorgen dat gras sneller gaat groeien. Het voordeel van dierlijke mest is dat de meststoffen uit de mest verspreid over het weideseizoen vrijkomen.
De aanbevolen frequentie van graslandonderhoudsbewerkingen is beperkt tot twee, mits de grasmat doorlopend goed is onderhouden. In het vroege voorjaar is een voorzichtig opstartbewerking afdoende. Het juiste moment is afhankelijk van de draagkracht (berijdbaarheid) van de bodem en de fenologie van het grasbestand.
In paardenmest zitten onder andere stikstof, magnesium, fosfaat en kalium en daar zijn planten en bloemen dol op. Verder heeft paardenmest een hoog waterbindend vermogen, hierdoor zal de grond minder snel opdrogen. Ook het zuurgehalte van de bodem wordt verminderd.