Wie een sabbatical wilt aanvragen, moet eerst een verzoek indienen bij zijn of haar werkgever. Een werkgever heeft het recht om zo'n verzoek te weigeren. Het is dus zeer belangrijk dat werknemers die een sabbatical proberen te regelen aan hun werkgever uitleggen waarom ze hun verlof hard nodig hebben.
Hoe vraag ik onbetaald verlof aan? Je vraagt onbetaald verlof aan bij je werkgever. Samen maken jullie afspraken over jouw terugkeer na je verlof. Je kunt onbetaald verlof ook in deeltijd opnemen.
Ja, de werkgever kan een verzoek tot sabbatical weigeren. Aangezien er geen wettelijk recht bestaat voor de werknemer om onbetaald verlof te nemen voor een sabbatical, kan de werkgever besluiten een dergelijk verzoek niet in te willigen.
Veelgestelde vragen over onbetaald verlof
Een sabbatical is een vorm van onbetaald verlof. Je neemt dan ook vrij voor een langere periode terwijl je contract doorloopt. In deze periode bouw je dus ook geen vakantiedagen en pensioen op. Na je sabbatical ga je weer terug naar je oude werkgever.
Heb je wettelijk recht op een sabbatical? Sabbaticals zijn niet opgenomen in de wet en de meeste cao's. Dit betekent dat je werkgever vaak niet verplicht is om je sabbaticalverzoek goed te keuren. Er zijn wel cao's, individuele arbeidsovereenkomsten en personeelsregelingen waarin afspraken staan over de sabbatical.
In die tijd kun je doen wat je wil: een reis maken, een eigen project starten, een cursus of opleiding volgen, een boek schrijven of gewoon rust nemen en nadenken over je leven, carrière en toekomst. Je sabbatical is onbetaald verlof.
Een sabbatical nemen kan zowel betaald als onbetaald, maar in principe is een sabbatical een vorm van onbetaald verlof . Je zult dus geen loon ontvangen, tenzij je hierover bepaalde afspraken hebt gemaakt met je werkgever of als er in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) een dergelijke verlofregeling is opgenomen.
In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
Overig onbetaald verlof
Bijvoorbeeld om een sabbatical op te nemen. Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen.
Regelgeving voor ontslag tijdens onbetaald verlof
Een medewerker kun je niet zomaar ontslaan tijdens de verlofperiode. De arbeidsovereenkomst loopt (in de meeste gevallen) gewoon door.
Tijdens onbetaald verlof bouwt u geen vakantiedagen op. Langdurend zorgverlof en aanvullend geboorteverlof zijn ook onbetaald verlof. Daarbij bouwt u wel vakantiedagen op. Het aanvullend geboorteverlof gaat in per 1 juli 2020.
Er zijn verschillende manieren waarop je jouw sabbatical kunt financieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om fondsen te werven. Misschien zijn er wel bepaalde fondsen die in jouw soort project willen investeren. Of haal geld op met een crowdfunding, door andere mensen te enthousiasmeren voor jouw idee.
Onbetaald verlof kan altijd aangevraagd worden door een werknemer, maar er zijn ook redenen om dit te weigeren. De afspraken in een cao gaan voor op wat er wettelijk is vastgelegd. Houd altijd rekening met de mogelijke consequenties als je als werkgever onbetaald verlof weigert.
Hoe lang mag een sabbatical zijn? Er zijn geen regels over hoe lang jij een sabbatical mag nemen. Of je nu een paar maanden onbetaald verlof neemt, of langer dan een jaar weg bent: beide vallen onder de noemer sabbatical.
Reken uit hoeveel je nodig hebt en hoelang je moet sparen
Wil je een sabbatical van 3 maanden nemen? Dan vermenigvuldig je je maandelijkse uitgaven met 3 en dit is het bedrag dat je nodig hebt (verhoog eventueel met een bedrag voor onvoorziene uitgaven).
Gedurende het onbetaald verlof blijft de Werknemer in dienst van de Werkgever, maar ontvangt geen salaris of vergoeding. b. De Werknemer heeft geen recht op vakantiedagen, bonus, of andere voordelen die normaal gesproken aan werknemers worden verstrekt.
Eerder stoppen ook mogelijk met verlofsparen
U kunt ook (nog) eerder stoppen met werken door extra verlof te sparen. U kunt tot 100 weken verlof sparen (was 50 weken). U kunt uw vrije dagen ook gebruiken tijdens uw carrière, om extra lang verlof op te nemen. Bijvoorbeeld voor een sabbatical of opleiding.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen.
Met ingang van de dag dat zijn onbetaald verlof eindigt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering. Onbetaald verlof in deeltijd is ook mogelijk. Als uw werknemer ziek wordt tijdens zijn deeltijdverlof, kunt u een Ziektewet-uitkering voor hem aanvragen over de uren dat hij werkt.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
De vakantietoeslag, eindejaarsuitkering of het (daarin ondergebrachte) persoonlijke of flexibele budget is een percentage van het in de cao omschreven salaris. Bij onbetaald verlof wordt geen salaris ontvangen en dus ook geen budget, vakantietoeslag of eindejaarsuitkering opgebouwd.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
De vakantiedagen worden tegen de waarde van het loon inclusief vakantietoeslag en vakantiedagen gekocht. Voor de berekening hiervan dient het salaris over de te kopen vakantiedagen te worden vermenigvuldigt met 1,17.