Spasmen zijn spiersamentrekkingen waardoor er een beweging ontstaat die je zelf meestal niet kan onderbreken. Je arm of been schiet bijvoorbeeld ineens uit.Denk aan kramp in je been. Vaak is er al een hoge spierspanning in rust.
Spasticiteit wordt vaak beschreven als gespannen, stijve spieren of spasmes die de motoriek verstoren. Dit bemoeilijkt het bewegen en evenwicht kunnen bewaren en veroorzaakt vaak ook pijn. Het kan leiden tot een verslechterde bewegingsfunctie van één of meerdere ledematen, of van één kant van uw lichaam.
Spasmen ontstaan door MS-schade in je zenuwstelsel of hersenen, waardoor je spieren onvrijwillig prikkels krijgen. Als spieren zomaar het signaal krijgen om te strekken of buigen, kan dit een ongecontroleerde beweging (spasme) opleveren. Een spasme kan op verschillende manieren worden uitgelokt ('getriggerd').
Je hersenen en ruggenmerg regelen die reflexen via sensoren in je spieren en pezen. Zo kunnen je hersenen een reflex als het ware aan- en uitzetten. Loopt er iets fout in je hersenen, dan kan het gebeuren dat een reflex constant 'aan' staat. Zo ontstaat spasticiteit.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Dit kan uw dagelijks functioneren belemmeren en problemen veroorzaken op hygiënisch gebied. Door pijnlijke spierspasmen kan het onmogelijk zijn om te (ver)zitten of (ver)liggen. Ook dit kan het wassen en behandelen bemoeilijken. Strakgespannen spieren en spasmen verbruiken meer energie, wat vermoeiend voor u kan zijn.
Hemifaciaal spasmen kunnen spontaan minder vaak en heftig voorkomen. In perioden van spanning en stress nemen ze vaak toe. Wanneer de oorzaak weggehaald kan worden, kunnen hemifaciaal spasmen helemaal verdwijnen.
Het kenmerkt zich door een abnormale toename van spierspanning en een verminderd vermogen van de spieren om te ontspannen. Dit kan resulteren in stijve, onbuigzame spieren die zowel het bewegingsbereik als de algemene functionaliteit belemmeren.
Als een patiënt met spasticiteit spontane pijn of pijn tijdens de verzorging ondervindt, kan behandeling van de spasticiteit ook de pijn sterk reduceren of zelfs laten verdwijnen.
Spasmen en stijfheid kunnen pijnlijk zijn, maar dit is niet bij iedereen het geval. Daarnaast kunnen spierproblemen zorgen voor moeite met een juiste houding, waardoor je last van rugpijn kunt krijgen.
Het kan een kleine irritatie zijn maar ook voor grotere problemen zorgen die het dagelijks leven moeilijk en pijnlijk maken. In de loop van de tijd kan het spasme zorgen voor een blijvende bewegingsbeperking: een contractuur. Gelukkig kan dit vaak voorkomen worden door op tijd te starten met de juiste behandeling.
Verhoogde spanning of stijfheid van spieren of spiergroepen die onwillekeurig optreedt. Gaat vaak gepaard met verminderde kracht, pijn en spasmen.
Afhankelijk van de ernst van de spasticiteit kunnen medicijnen ingezet worden om de spasmes te remmen. Daarnaast kan de ergotherapeut uw leefomgeving aanpassen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Ook kan de ergotherapeut hulpmiddelen, zoals een spalk of orthese, adviseren om de spasmes tegen te gaan.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
Denk aan het doen van ademhalingsoefeningen, een mindfulness bodyscan of zachte vormen van yoga zoals yin of yoga nidra. 'Progressieve relaxatie' oefeningen, waarbij je afwisselend je spieren aanspant en weer ontspant, werken ook goed als je veel spanning in je lichaam ervaart.
Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion.Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.
Diagnose van dystonie
Als je dystonie hebt, dan krijg je meestal eerst moeite om controle over je bewegingen te houden. Vaak voel je ook een druk in je spieren. Ook kan het zijn dat je beeft. Je problemen met bewegen komen meestal dagelijks voor en worden steeds erger.
Warmte is immers de beste spierontspanner en maakt het spierweefsel elastischer. Bovendien stimuleert de vaatverwijding de bloedsomloop. En dat verlicht dan weer pijnlijke en gespannen spieren. Zet je dus gezellig in de zetel, bekijk je lievelingsfilm, lees een goed boek en laat de zachte warmte zijn werk doen.
Spierkrampen en fasciculaties zijn vaak de eerste verschijnselen van ALS maar ook beide klachten die bij gezonde mensen kunnen voorkomen. Spierzwakte en atrofie beginnen vaak plaatselijk in een arm of been of in de spieren van de mondkeelholte. Beide nemen vaak geleidelijk toe.
Wanneer iemand een fysieke (of motorische) beperking heeft, is zijn bewegingsmogelijkheid verstoord. Onder deze diverse groep beperkingen vallen onder meer mensen met onvrijwillige bewegingen (spasmen of tremors), coördinatieproblemen, verlamming, artritis en mensen met ontbrekende ledematen.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Afhankelijk van de soort spierkrampen kan de arts medicijnen voorschrijven. Zoals botox injecties, baclofen of tizanidine. Bij spierkrampen door sterke pijnstillers kiezen artsen vaak voor clonazepam. Als dat geen effect heeft, kan de arts baclofen voorschrijven.