Het geheugen gaat slechter werken. Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed.
Depressie kan serieuze geheugenproblemen veroorzaken bij zowel volwassenen als kinderen, maar het is vooral belangrijk voor senioren om een differentiële diagnose te krijgen om de symptomen te onderscheiden van Alzheimer.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Zorgen en stress: een stressvolle periode kan je zó in beslag nemen dat er in je hoofd als het ware geen plaats meer is voor andere dingen. Te weinig prikkels: wanneer je weinig meemaakt en daardoor te weinig prikkels krijgt, wordt je geheugen te weinig gestimuleerd. Dan kan voor vergeetachtigheid zorgen.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Depressie is je eigen schuld
Er wordt vaak gedacht dat depressie wijst op een gebrek aan wilskracht, dat het aanstellerij en zelfmedelijden is en daardoor je eigen schuld. Maar een depressie is niet je eigen schuld en wijst niet op aanstellerij. Een depressie overvalt je en is een ernstige aandoening.
Het geheugen gaat slechter werken. Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed.
Stress en negatieve emoties
Bij teveel stress raakt de hippocampus dus overwerkt. Een overwerkte hippocampus uit zich ook in geheugenproblemen, depressie en angststoornissen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen die last hebben van bijvoorbeeld langdurige stress of burn-out geheugen- en concentratieproblemen hebben.
Als je het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij bent, moeite hebt met concentreren en dingen snel weer bent vergeten, dan kunnen dat symptomen zijn van hersenmist.
Zonder behandeling kan een depressie na enige tijd weer overgaan (gemiddeld 4-6 maanden).Maar het kan ook veel langer, zelfs jaren, duren. Met een behandeling kunnen de klachten verminderen of kan de duur van de depressie worden verkort. Een depressie wordt erger als u veel alcohol en/of drugs gebruikt.
Of iemand kampt met een depressie is op een hersenscan niet vast te stellen. Dat concluderen onderzoekers van het academische ziekenhuis Amsterdam UMC.
Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
Daaruit blijkt dat bijna een kwart van de ouderen die in toenemende mate last had van depressieve symptomen in de jaren erna dementie ontwikkelde. Bij de ouderen die hier in mindere mate last van hadden, was dit 10%.” De onderzoekers volgden 3.325 deelnemers van 55 jaar en ouder in het bevolkingsonderzoek ERGO.
Behandelen van geheugenproblemen
Als je geheugenproblemen hebt door een hersenaandoening, gaat je geheugen meestal niet meer op de oude manier werken. Je kunt wel leren om op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer terug te halen.
Meestal is geheugenverlies tijdelijk en plotseling. Oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, alcohol (Korsakov), ouderdom, dementie of hersenletsel. (Permanent) geheugenverlies is moeilijk te behandelen. Om je geheugen optimaal te houden is een gezonde leefstijl belangrijk.
Het midden van de hersenen: Hippocampus
Het vermogen om dat te doen neemt bij depressie af. Dat verklaart symptomen zoals geheugenverlies en geheugenproblemen.
Vanaf het 20e jaar gaat het geheugen al geleidelijk achteruit. Ouder worden gaat dan ook vaak gepaard met een zekere vergeetachtigheid. Dat is heel gewoon en hoeft absoluut niet altijd een voorbode van dementie te zijn.
Bij vrouwen komt een depressie twee keer zo vaak voor als bij mannen. Andere mogelijke natuurlijke factoren zijn een stress-, hormoon- of immuunsysteem dat in de war is. Maar ook het gebruik van medicijnen, alcohol en drugs kunnen het ontstaan van een depressie veroorzaken.
Mensen met een depressie denken vaak dat zij hun gedachten zijn, waardoor ze negatief over zichzelf denken en zo in een negatieve spiraal terecht komen.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.