Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd.In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.
Na de conclusie en aanbevelingen komt het nawoord (epiloog). Hierin vertel je wat je hebt geleerd tijdens het maken van de scriptie en of je de vooraf bepaalde leerdoelen hebt behaald. Daarnaast kunnen er mensen bedankt worden die een bijdrage hebben geleverd aan de scriptie.
Verschil tussen nawoord en voorwoord
Inhoudelijk is er geen verschil tussen een voorwoord en een nawoord. Het enige verschil is dat het op een andere plek staat in het boek. Een voorwoord komt voorafgaand aan het verhaal en staat dus voorin het boek. Het nawoord komt na het verhaal en staat achterin het boek.
Nawoord. Het schrijven van een nawoord is optioneel, maar niet verplicht. Het nawoord is bedoeld om terug te kijken op de scriptie. Er wordt beschreven wat de schrijver heeft geleerd van het schrijven en onderzoeken, wat de schrijver had willen leren en hoeverre dit is gelukt.
Wat is het nawoord? Het nawoord is een kort hoofdstuk in je scriptie waarin je reflecteert op het proces. Je kijkt dus terug op wat je gedaan hebt en beschrijft bijvoorbeeld wat je hebt geleerd. Daarnaast kun je beschrijven wat er wel en niet goed ging en wat je de volgende keer anders zou doen.
Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden. Een conclusie is meestal 200 tot 400 woorden lang, maar afhankelijk van de lengte van je scriptie kan je conclusie ook langer zijn.
Het voorwoord is overigens geen verplicht onderdeel.
In het voorwoord mag je de lezer direct aanspreken met “je” of “u'. In academische teksten is de je-vorm in de regel niet toegestaan, maar in het persoonlijke voorwoord is dit dus wel gebruikelijk. Mag je de ik-vorm of wij-vorm gebruiken in je voorwoord? De ik-vorm of wij-vorm is toegestaan in het voorwoord.
Een nawoord wordt vaak gebruikt aan het eind van schoolopdrachten zoals: een scriptie een profielwerkstuk of een verslag. In een nawoord schrijf je wat je geleerd hebt tijdens het schrijven en onderzoeken aan uw verslag.Ook is er in het nawoord de ruimte om mensen te bedanken voor hun bijdrage en werkzaamheden.
Je sluit je voorwoord altijd af met je volledige naam, plaats en datum (dit is meestal de datum waarop je je scriptie hebt afgerond en inlevert); Je houdt het voorwoord kort, persoonlijk maar toch professioneel geschreven.
Introductie conclusie
Je conclusie begint met het herhalen van je onderzoeksvraag en/of hoofdvraag en je deelvragen. Vervolgens geef je beknopt aan hoe je die vragen hebt onderzocht. Kijk hiervoor terug naar de drie vragen die je jezelf hebt gesteld in het opzetten van je methodologie (zie onderzoek).
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
Waar plaats je de inhoudsopgave? In een scriptie of proefschrift wordt de inhoudsopgave na de samenvatting en het voorwoord geplaatst. Een eventuele figuren- en tabellenlijst wordt meestal na de inhoudsopgave geplaatst.
Een voorwoord is de allereerste tekst van je boek, hierin vertel je waarom jij specifiek dit boek hebt geschreven. Volgens Jolanda Pikkaart is het voorwoord de perfecte plek om kort te vertellen waar het boek over gaat en wie heeft geholpen. De lezer leert jou, als auteur, zo een beetje kennen.
In veel scripties maakt het dankwoord deel uit van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na het voorwoord en voor je samenvatting. Je begint je dankwoord met een korte inleiding van vier tot zeven regels. Je dankwoord is maximaal één pagina lang.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Een werkstuk bestaat uit de volgende delen:
Omslag • Kaft met titel • Inhoudsopgave • Voorwoord • Kern • Slotwoord • Bronvermelding • Nawoord Deze delen moeten worden ingeleverd in bovengenoemde volgorde. Elk deel en elk hoofdstuk start op een nieuwe pagina.