Neem je verrekijker mee! Zeehonden komen eind mei, begin juni en blijven tot in augustus. Beste tijd is 1.5 uur voor hoog water.
Midden op de Brouwersdam, tussen de Spuisluis en het sportstrand, kun je met een verrekijker of telescoop naar de zandbank kijken. Deze zandbank ligt ongeveer twee kilometer uit de kust. Hier liggen vaak grote groepen zeehonden. Bij helder weer kun je ze heel goed zien.
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
Gewone zeehonden leven langs vrijwel alle kusten van de noordelijke Atlantische en Stille Oceaan en aangrenzende zeeën. Ze zoeken hun rustplekken in getijdengebieden en riviermondingen, waar rustige zandplaten of stenen droogvallen.
De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Tijdens de rondvaart kun je, zeker met wat rustiger weer, bruinvissen spotten. Je moet wel goed opletten want je ziet vaak alleen de rugvin even bovenkomen. Zeehonden zijn wat makkelijker te vinden. Bij laag water kun je ze lekker zien zonnen op de drooggevallen zandplaten.
De volwassen zeehond heeft een gladde huid met donkere vlekken. De kleur varieert van lichtgrijs tot donkergrijs of van lichtbruin tot donkerbruin. De onderzijde is lichter gekleurd. Het lichaam is voorzien van vier vinnen: twee kleine voorvinnen om te sturen en twee achtervinnen voor de voortstuwing.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden.
De Brouwerssluis is een spuisluis in de Brouwersdam. De sluis is in 1978 in gebruik genomen en verbindt het Grevelingenmeer met de Noordzee. Toen de bouw van de Brouwersdam in 1971 gereed was, was de zeearm Grevelingen van de zee gescheiden, en ontstond het Grevelingenmeer.
Rondom de eilandjes in het meer zijn strekdammen aangelegd en daarop liggen zeehonden vaak te luieren. Ook zijn de zeehonden al zwemmend te spotten, met name in de nabijheid van de spuisluis in de Brouwersdam waar voedselrijk water vanuit de Noordzee het Grevelingenmeer op stroomt.
Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee.
Op Texel is dit mogelijk vanuit de haven van Oudeschild. Tijdens deze boottocht vaar je vanuit de haven van Oudeschild naar een zandplaat, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Je ziet de zeehonden niet van heel dichtbij, maar met een verrekijker, kun je de zeehonden zien liggen op de zandplaat.
Rond 1900 leefden er ongeveer tussen 6.000 en de 12.000 zeehonden in de Zeeuwse delta. Door vervuiling en de jacht liep het aantal in de loop van de eeuw flink terug. Sinds 1990 is het aantal zeehonden weer aan het toenemen. Vorig jaar werden er ongeveer 1.500 geteld in Zeeland.
Jacht. Knuppelen is een manier om dieren zoals zeehonden te doden door ze met een hakapik (knuppels met een scherpe metalen haak aan het eind) de schedel in te slaan. Vervolgens wordt de punt van de knuppel in hun ogen, wangen of mond gehaakt om te voorkomen dat hun vacht beschadigd raakt.
Zeehonden zijn niet schattig. Al doen hun grote donkere ogen anders vermoeden. Vooral als zeehonden nog jong zijn, is de weerstand groot om ze niet te knuffelen. Maar uit persoonlijke ervaring kan ik je verzekeren dat het echt geen schatjes zijn.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
De delta experience op het voormalige werkeiland Neeltje Jans, dat special voor de aanleg van de Oosterschelde kering werd aangelegd is teveel sensatie en te weinig educatie, attracties en shows moeten nu mensen trekken. Jammer dat de nadruk nu op populaire zeehondenshows en het voeren van haaien ligt.
vanaf 12 jaar en volwassenen: € 25,- p.p. 3-11 jaar: € 15,-
Wil je al wandelend het eiland verkennen? Op Neeltje Jans zijn vier korte routes uitgezet variërend van 0,5 tot 4 kilometer. Je kunt de routes ook combineren tot een langere wandeling van ruim 8 kilometer. Vanaf de parkeerplaats bij het Topshuis start de paarse route van 1,2 kilometer naar de getijdenpoelen.
De gewone zeehond voedt zich met een breed assortiment vis, inktvis, krab en kreeft. Het mannetje wordt maximaal 26 jaar oud, het vrouwtje 32 jaar. Hun belangrijkste natuurlijke vijanden zijn de haai en de orka.
Zeehonden zijn toppredatoren: in hun leefgebied staan ze bovenaan de voedselketen. Geen enkel ander dier in de Waddenzee eet zeehond. De enige vijand van de zeehond is de mens.
Let goed op ongewone tekenen of symptomen gedurende zeven tot tien dagen en ga naar het ziekenhuis als je je op enig tijdstip niet lekker voelt. Hoewel het niet veel voorkomt, kun je te maken krijgen met een niet uitgelokte beet door een zeeleeuw en duikers moet zich bewust zijn van het potentiële gevaar.