Ook de appeloogst is een kwestie van het juiste moment. Pluk je de appels te vroeg, dan zijn ze niet zoet genoeg. Pluk je ze te laat, dan smaken ze melig. Met een blik op de oogstkalender (zie afbeelding 1) zie je dat appels over het algemeen het best tussen het eind van de zomer en eind oktober kunnen worden geoogst.
Ook bij appels is het op het zicht vaak al goed te zeggen of ze klaar zijn voor de oogst of niet. De meeste appels kunnen worden geplukt tussen einde september en half oktober. Je kunt even voelen of het steeltje van de appel makkelijk van de boom loskomt.
Je degusteert ze ;). Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort.
Als de temperatuur een paar graden onder nul komt, bevriezen de knoppen. Dan kan de hele oogst, of een groot deel ervan, mislukken. Om het bevriezen tegen te gaan, beregenen de meeste telers hun appel- en perenbomen. Dat houdt in dat de fruitbomen continu worden besproeid.
Ja, vers geplukte appels moet je een tijdje laten liggen voordat ze lekker eetbaar zijn. Het is per appelras verschillend hoe lang de rijptijd duurt en het maakt ook nog uit hoe je de appels bewaart. Appels die je lang wil bewaren moeten juist niet te snel rijpen, voor je het weet zijn ze rot.
Bomen tegen vorst beschermen kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom te strooien, maar kan je er ook voor kiezen om de bladeren van de boom rondom de wortel te laten liggen. Hierdoor wordt de boom op de meest natuurlijke wijze beschermd.
Wanneer appels plukken
Heb je in jouw tuin een heel vroeg ras, dan zou je in augustus al de eerste appels kunnen plukken. De appelpluk kan echter wel doorlopen tot een eindje in oktober. Er zijn op zich wel appelrassen die in juli geoogst kunnen worden, maar die komen we in Nederland minder vaak tegen.
Appels die slecht zijn geworden, kun je beter weggooien. Hoewel het eten van appels die beginnen te verouderen niet altijd gevaarlijk is, zijn appels net als andere verse producten onderhevig aan schimmelgroei.
Pluk met een lege plukzak eerst onder aan de boom. Laat de appelen nooit rollen in de kist. - Laat de vruchten niet in de plukzak of kist vallen, maar leg ze voorzichtig neer. De afstand tussen de vrucht op de boom en de plukzak of de kist, moet steeds zo kort mogelijk zijn.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Bij ongunstige omstandigheden, zoals langdurige droogte, kan de rui zo hevig zijn, dat er maar een geringe oogst overblijft. Je kunt dit voorkomen door tijdig ruim water te geven. Na een minder heftige juni-rui is het vaak nodig om nog extra te dunnen.
Heeft een boom heel veel kortloten, dan mag je er hier ook wat van weghalen. De meeste appels kun je zo van de boom eten; als de eerste vruchten spontaan van de boom vallen, is het zover. Bij twijfel kun je een appel doormidden snijden. Als de pitten mooi diepbruin zijn, zijn ze goed.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Door fruit te wassen kun je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil er meestal niet afhalen. Sommige middelen lossen niet op in water of kunnen bijvoorbeeld door de schil trekken. Wel verwijder je door fruit te wassen vuil, stof en mogelijke ziekteverwekkers van de schil.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Je bewaart ze het beste op een koele plaats of in de koelkast. In de koelkast kun je ze makkelijk 2 weken bewaren.
Zomer en herfst. De zomerperiode is de groeiperiode voor de appels. Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn, maar pas eetrijp als ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. De appeloogst begint voor vroege rassen al in augustus en loopt door tot in oktober.
Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. De Nederlandse Elstar is van september tot en met juni verkrijgbaar.
Gesloten bloemknoppen verdragen een lichte nachtvorst. Perenbomen bloeien vroeger dan appelbomen en zijn dan ook gevoeliger voor bevriezen van de bloemen. Kiwibessen (Actinidia arguta) in winterrust (= zonder bladeren) verdragen vorst tot -20°C.
Een boom kan 0 tot meer dan 800 appels produceren.
Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken. Dat werkt op twee manieren. Ten eerste isoleert het ijs de takken en zorgt er daarmee voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt.