Het videobellen via WhatsApp verbruikt ongeveer 20 MB aan data per minuut.
Hoeveel data je met videobellen op WhatsApp gebruikt? Ongeveer tussen de 1.2MB en 8MB per minuut. Om maar te vergelijken: een gewoon belgesprek op WhatsApp kost gemiddeld tussen de 240KB en 740KB. Het dataverbruik ligt dus een stuk hoger, maar dan heb je elkaar wel in beeld gezien.
Het hangt af van hoe je belt hoeveel data bellen via WhatsApp kost: WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
Gemiddeld kost een minuut videobellen ongeveer 4 of 5 MB. Als u dus een kleine internetbundel heeft, kan dit flink oplopen en heel duur worden. Daarom is het alleen verstandig om te videobellen als u een wifi-verbinding heeft of als u een ruime bundel heeft met mobiele data.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten.
Videobellen is een fijne manier om elkaar op afstand te 'zien'. Nog een voordeel: je belt elkaar gratis via internet, dus het kost je geen belminuten. Het is misschien wel even wennen om jezelf op een scherm te bekijken.
Bellen met WhatsApp
Met een databundel van 100 MB kun je ongeveer 200 minuten bellen. Naast gewoon bellen kun je in WhatsApp ook videogesprekken voeren. De functie werkt, in tegenstelling tot FaceTime, ook samen met Android-gebruikers.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Via internet kun je gratis bellen en groepsgesprekken voeren via diensten als Skype, Viber en WhatsApp. Online bellen naar alle vaste en mobiele nummers is mogelijk, tegen gunstige tarieven en soms gratis.
Als iemand je belt via WhatsApp terwijl je al in een WhatsApp spraak- of videogesprek zit, ontvang je afhankelijk van het soort gesprek een melding. Je kunt dan kiezen om het gesprek te beantwoorden of te weigeren.
Skype/bellen via internet
Als je gebruik maakt van mobiel internet ben je per uur Skype rond de 180MB kwijt. Dit geldt als je gebruik maakt van Skype video bellen. Heb je aan alleen audio genoeg, dan kom je rond de 50MB per uur uit.
1 MB staat dan gelijk aan 1 belminuut of 1 sms. Wil je echt een goede inschatting maken van hoeveel belminuten je nodig hebt? Dat kan het beste door uit te rekenen hoeveel belminuten je gemiddeld gebruikt.
WhatsApp biedt dezelfde mogelijkheid, maar dan met 'slechts' acht mensen. In de meeste gevallen zal dat genoeg zijn, maar de optie om meer mensen toe te voegen blijft fijn. De persoon die in een FaceTime-groepsgesprek aan het woord is, komt groter in beeld te staan dan de andere deelnemers.
Start je apparaat opnieuw op en zorg dat er geen andere apps gebruikmaken van je telefoon, oortje of camera. Kijk ook of er een update is voor Whatsapp via de App of Google Play store. Werk ook het besturingssysteem van je smartphones bij indien er een update voor is.
Je dient WhatsApp toegang te geven tot de microfoon en camera van je computer. WhatsApp heeft toegang nodig tot de microfoon en camera van je computer voor oproepen en video-oproepen.
Je ziet geen updates van de profielfoto van een contact. Berichten die je stuurt naar een contact dat jou heeft geblokkeerd hebben altijd maar één vinkje (bericht verzonden) en nooit een tweede vinkje (bericht afgeleverd). Het lukt niet om dat contact te bellen.
Wat heb je nodig om te videobellen? Een laptop, tablet, smartphone of gewone computer. Een programma of app als Skype, FaceTime of Zoom. Goede oordopjes of een koptelefoon.
Geschikte app kiezen
Over het algemeen geldt: hoe gevoeliger de informatie die je via het scherm bespreekt, hoe belangrijker het is dat de app die je gebruikt voor videobellen goed beveiligd is. Let er bijvoorbeeld op dat de gesprekken worden versleuteld. Dat is extra veilig, want zo kan niemand meeluisteren.
Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.