Een badkamer radiator wordt meestal naast de douche gemonteerd. Tevens moet de radiator voldoende ruimte hebben, zodat de warmte afgifte optimaal is. Aan de onder- en bovenkant van de radiator dient minimaal 10 cm ruimte te zijn, dit in verband met bijvoorbeeld vensterbanken.
Een radiator kunt u het beste op de koudste plaatst in de ruimte bevestigen. Hierbij kunt u denken aan een buitenmuur of onder een raam. Hierdoor voorkomt u dat er grote temperatuurverschillen ontstaan in de ruimte. U kunt een radiator het best zo laag mogelijk bij de grond plaatsen.
Zo plaats je radiatoren het liefst op 3 à 5 centimeter van de muur en op ongeveer 15 centimeter boven de vloer. Dit zorgt ervoor dat de lucht zich beter kan circuleren rondom de radiator, waardoor de warmte afkomstig van de radiator beter verspreid wordt.
Radiatoren moeten worden geplaatst op 3 à 5 cm van het afgewerkte muuroppervlak en op minimum 10 cm boven de afgewerkte vloerpas. Je plaatst ze best nog iets hoger zodat je geen problemen krijgt wanneer je een nieuwe vloer wil plaatsen.
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Plaats je radiatoren op de juiste hoogte
Zo installeer je nieuwe radiatoren idealiter op 3 à 5 centimeter van het muuroppervlak en op minstens 10 à 15 centimeter boven de vloer. Zo kan de lucht beter circuleren rondom de radiator en wordt de stralingswarmte beter verspreid.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
De vuistregel is niet meer dan 3 radiatoren op 1/2 duims dikwandige pijp maar een 22mm leiding heeft een grotere binnen diameter volgens mij kan het dus gewoon zeker als je de nieuwe ook diagonaal weer aansluit.
Een onderblok voor de radiator is nodig om de waterleiding, de radiatorkraan en de radiator op elkaar aan te sluiten. Wanneer er een radiator onderblok is geïnstalleerd dan zal het zorgen voor de juiste verdeling van water in de juiste radiator.
Voor een gemiddelde badkamer bij nieuwbouw en renovatie wordt gekozen voor badkamerradiatoren met een vermogen tussen de 1700 en 2400 Watt. Het vermogen zal ook een grote impact hebben op het formaat van je badkamerradiatoren.
Radiatoren zijn eigenlijk de meest gekozen manier om de badkamer te verwarmen. Doordat er warm water door de verwarmingsplaten loopt wordt de ruimte geleidelijk verwarmd. Het is makkelijk en een radiator kan in vrij korte tijd snel en efficiënt worden verwarmd.
Vooral in badkamers is dit van groot belang. Een constante temperatuur zal er namelijk voor zorgen dat de kamer en het meubilair niet kil gaan aanvoelen en zal vochtige muren en vloeren tegengaan. Als hoofdverwarming worden vaak vloerverwarming, wandverwarming, of (handdoek)radiatoren gebruikt.
Ja dat kan, wel kruislings aansluiten met aanvoer boven. Of zoals eerder gezegd met een inwendige stijgbuis. radiator wat groter dan wanneer je hem in de liggende stand had gemonteerd.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.
bij een radiator zit de aansluiting meestal rechts. dan is de aanvoer links (binnenkant) en Retour rechts.
De afstand tussen de radiator en de bekleding moet minimaal 3 cm zijn. Wil je van je radiatorombouw een zitplek maken? Zorg dan dat deze minimaal 50 cm diep is.
Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter. Dit moet je uiteraard nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter waaruit de desbetreffende kamer bestaat en tadaa: je hebt het benodigde aantal Watts voor die kamer.
Wij raden aan om op elke radiator een thermostaatkraan te plaatsen. Heeft u een vaste kamerthermostaat? Dan zijn thermostaatkranen niet nodig in de ruimte waar de kamerthermostaat zich bevindt.