Bekijk de website, lees artikelen, interviews, reviews of andere interessante items. Zoek ook via Google naar het bedrijf en raadpleeg je netwerk, er zit vast iemand tussen die het bedrijf goed kent. En probeer daarnaast te achterhalen hoe de werkgever bekend staat in de markt.
Denk na over wat jij zoekt in een werkgever
Erachter komen of een werkgever bij je past, begint bij het bepalen wat je nou eigenlijk zoekt. Bepaal in wat voor organisatie(s) je jezelf zou zien werken. In welke branche zou je willen werken? Wat is jouw ideale organisatiegrootte?
Belangrijkste reden om uit te zien naar een andere baan is het salaris. Zowel voor mannen als vrouwen de meest genoemde reden, al vinden mannen het beduidend belangrijker dan vrouwen: 40 procent noemt salariëring de belangrijkste motivatie tegenover 31 procent van de vrouwen.
Heb je daarentegen de keuze tussen verschillende banen, dan kun je beter twee dagen uitstel vragen aan de recruiter. Laat hem weten dat je even rustig over het aanbod wilt nadenken en dat je na twee dagen je beslissing zult maken. Wacht zeker niet langer, want dit kan je geloofwaardigheid alleen maar schaden.
Zorg ervoor dat je loonvoorstel marktconform is. Maak duidelijk wat je verwacht en welk salaris hiermee in lijn ligt. Zo kom je samen met je werknemer tot een positief resultaat. Focus niet te hard op het brutobedrag.
Als je meer dan twee banen combineert, is het belangrijk om rekening te houden met de heffingskorting en arbeidskorting. Dit zijn regelingen om minder belasting te moeten betalen. Iedere Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting. Wie werkt heeft ook nog eens recht op arbeidskorting.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
De werkelijkheid is dat onderhandelen over je salaris vrijwel altijd is, maar dat het succes hiervan afhangt van jouw aanpak als werknemer of sollicitant. Met de juiste gespreks- en onderhandelingstechnieken kun jij altijd het beste uit je salarisonderhandeling halen.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Weten of een bedrijf bij je past, begint bij weten wat je zoekt. Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit? Hoe gaan collega's met elkaar om, wat draag je en hoe wordt er binnen teams gecommuniceerd? Vind je hiërarchie vervelend of weet je graag waar je staat?
Wat zijn interesses? Interesses zijn meer onderwerpen die je erg boeiend vindt. Voor deze onderwerpen toon je graag belangstelling en vind je het leuk om hier meer over te leren. 'Kunst' is een goed voorbeeld van een interesse als je het leuk vindt om naar musea te gaan.
Wie nog steeds denkt dat de teamspirit er niet toe doet, heeft het mis. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat medewerkers 11 arbeidsomstandigheden als belangrijk ervaren bij hun werkgever. Hierbij staat een prettige werksfeer met stip op nummer 1 gevolgd door goede managers.
Reageer altijd snel op een aanbod. Laat de werkgever weten dat u het aanbod heeft ontvangen en waardeert. Geef eerlijk aan dat u tijd nodig heeft om een goede beslissing te kunnen nemen en vraag wanneer de werkgever uiterlijk een antwoord van u wilt. Reageer vóór die datum.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Dit is het salaris dat je minimaal voor deze baan wilt hebben. Zet tijdens je onderhandelingsgesprek of in je mail altijd in op een hoger bedrag: je bovengrens. Het is niet vreemd om ongeveer 10% boven het gemiddelde salaris te zitten.
Wat is een salarisindicatie? Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring. Een salarisindicatie wordt geschat op basis van het gemiddeld salaris van werknemers in jouw situatie.
Werknemers blijven gemiddeld gezien langer bij hun werkgever dan tien jaar geleden. In 2019 was de gemiddelde anciënniteit 10 jaar en 10 maanden. Bovendien blijkt dat 54% van de werknemers meer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever werkt.
Wissel niet te vaak van job
Je moet alleen wel oppassen dat je dit niet té vaak doet. Twintig jaar bij één werkgever blijven plakken mag dan niet meer van deze tijd zijn, als uit je cv blijkt dat je om de haverklap van baan wisselt doet je carrière dat ook geen goed.
Tweede baan niet zwaarder belast dan andere baan
Je nettosalaris voor je tweede baan is wel lager, maar dat komt (meestal) niet doordat er meer belasting ingehouden wordt. Het verschil heeft vooral te maken met de heffingskortingen, die je op slechts één van je banen door je werkgever mag laten toepassen.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.