Na de sterilisatie een week geen seks, dat is ons advies. Dit seksverbod is gericht op het voorkomen van een bloeduitstorting. Bovendien zal vrijen pijnlijk zijn. Seks verhoogt de kans op een flinke bloeduitstorting van binnen.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
Een sterilisatie heeft geen invloed op het seksuele beleven. De erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Na sterilisatie treedt tijdens het klaarkomen zoals gewoon een lozing van zaadvloeistof op. Enige tijd na de ingreep bevat de zaadvloeistof echter geen zaadcellen meer.
Het geslachtsverkeer zelf is relatief belastend voor het totale bekkengebied en wordt dus tot 6 - 8 weken na de operatie afgeraden. Wanneer de erectie ontbreekt is het mogelijk een orgasme te krijgen, omdat de gevoelszenuwen door de operatie niet zijn beschadigd.
Een verharding en gevoeligheid van het wondgebied kan tot 6 maanden aanwezig zijn. Pijn na de ingreep komt wel vaak voor. Dit gaat samen met een zeurend gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen, maar er zijn ook patiënten die hier enkele weken last van hebben.
De hormoonproductie blijft na de sterilisatie hetzelfde. Dat betekent dus dat je niet minder potent wordt en dat je ook niet. Erectie en zaadlozing veranderen ook niet. Klaarkomen voelt nog hetzelfde en het sperma ziet er hetzelfde uit als voor de sterilisatie.
Tot ongeveer 7 dagen na de sterilisatie kunt u beter niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. Ook kunt u deze dagen beter geen geslachtsgemeenschap hebben. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en de liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u een pijnstiller innemen (paracetamol).
Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.
Gedurende één week mag u niet fietsen, sporten, in bad, zwemmen, naar de sauna of zwaar tillen. Na één week is geslachtsgemeenschap weer toegestaan. De hechtingen lossen vanzelf op, dit kan één à twee weken duren.
Arts: 'Sterilisatie verandert niks aan je erectie of testosterongehalte'
Sterilisatie is wereldwijd de meest toegepaste methode van definitieve anticonceptie. Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd is wereldwijd 18% gesteriliseerd; van de mannen slechts 4%.
De pijn is eigenlijk na de ingreep direct weg. Wat wel soms nog wordt gevoeld, is een trekkende gevoel. Doordat er tijdens de sterilisatie iets aan de zaadleider wordt getrokken. Dat gevoel kan na de ingreep af en toe nog even gevoeld worden.
Tevens kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden. Dit kan leiden tot pijnlijke sensaties voorafgaand aan de zaadlozing. Dit komt echter zelden voor (2%) en is meestal tijdelijk. U dient uw behandelend arts te waar- schuwen indien - u koorts krijgt (hoger dan 38.5°C).
Na de operatie
We raden u aan een paar dagen een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Dit geeft een lichte druk en meer rust aan de wondjes. De eerste nacht(en) is het vaak plezierig een onderbroek aan te houden tijdens het slapen. De dag van de operatie adviseren we u om rustig aan te doen.
Er kan pijn en/of een zwelling op en onder de zaadballen optreden. Daarom raden we u aan om de eerste 24 uur na de ingreep zoveel mogelijk rust te houden om nabloeding te voorkomen. Koel de balzak om zwelling te voorkomen. De dag na de operatie kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen.
Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkómen dat een vrouw zwanger wordt. Hieronder leest u welke operaties mogelijk zijn en wat u daarbij kunt verwachten. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten.
Voor een sterilisatie bij een man kun je uitgaan van ongeveer 350 a 450 euro voor de ingreep. Het is interessant om de tarieven bij verschillende ziekenhuizen en klinieken te vergelijken.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Na de ingreep
Wanneer het scrotum en liezen pijnlijk worden nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u een pijnstiller nemen. Wij adviseren u na de ingreep goed zittende, strakke onderbroeken of zwembroeken te dragen totdat het gebied niet meer pijnlijk is.
Bijwerkingen en complicaties
Na sterilisatie is er een kans van 2-5% op chronische pijn in de balzak. Er is een kans van ongeveer 5% op nabloeding en/of bloeduitstorting in de balzak. Meestal lost de bloeduitstorting vanzelf op. Ongeveer 1% van de patiënten krijgt een bijbalontsteking.
Een sterilisatie kan dan moeilijker zijn. Scheer voor de operatie uw balzak en het gebied rond de balzak en penis. Uw arts vertelt u hoe u dit het beste kunt doen.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Keuze voor vasectomie
Van de twee sterilisatie-operaties is die bij de man veel eenvoudiger en met minder risico dan die bij de vrouw. In Nederland en de Verenigde Staten kiest 11% van de heteroseksuele paren die anticonceptie gebruiken voor een vasectomie. In veel ziekenhuizen is de operatie daardoor lopende-bandwerk.
Voorvocht bestaat uit slijm dat wordt geproduceerd door de zogeheten Cowperse klieren. Deze zitten in de buik, waar de penis begint. Een andere plek dus dan waar zaadcellen worden gemaakt: die komen uit de teelballen. Deze klieren van Cowper worden actief zodra een man seksueel opgewonden raakt.