Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Geluid in huis dempen met zware gordijnen
Goede gordijnen doen wonderen tegen straatlawaai dat door dunne ramen komt. Maak het materiaal tussen de kamer en het geluid dikker met gevoerde gordijnen, raambekleding gemaakt van dikke stof zoals fluweel, of speciale geluidsabsorberende gordijnen.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
De beste manier om een plafond tegen geluiden te isoleren is het creëren van een verlaagd plafond dat met trillingsdempers akoestisch ontkoppeld is van het bestaande plafond. De dempers zijn bedoeld om de contactgeluiden tussen twee verdiepingen te verminderen.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Er is 10 tot 30 dollar per vierkante meter nodig om een huis geluiddicht te maken. De aanzienlijke kosten van deze taak zijn voornamelijk voor substantieel materiaal, zoals in massa geladen vinyl (Go gebruikt op de vloer) en akoestische componenten (Te gebruiken op andere gronden).
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Soorten geluidsisolatie
Als eerste heb je de geluidsisolerende materialen. Deze houden geluid dat van buitenaf komt tegen. Ze verminderen ook de geluidsoverdracht van geluiden binnen naar andere ruimtes. Ten tweede heb je de geluidsabsorberende materialen, die erop gericht zijn de akoestiek in een kamer te verbeteren.
Tapijt voor geluidsdicht maken van kamer
In principe werkt elk kleed hiervoor, maar over het algemeen geldt: hoe dikker het kleed, hoe beter de geluidsisolatie. Een andere manier om de geluidsisolatie te verbeteren is het plaatsen van een laag vinyl met geluidsdemping onder het tapijt of het kleed.
Noppenschuim is een polyetherschuim dat gesneden wordt in de vorm van een plaat met noppen (piramides). Het is uitermate geschikt om geluid en trillingen te absorberen in bijvoorbeeld geluids- en muziekstudio's.
Indien er gekozen wordt voor een vrijhangend plafond met geluidsisolatie, mag je rekenen op kosten rond € 80-€ 120 per vierkante meter. Professionele isolatie van het plafond van de kruipkelder kan vanaf 30 à 50 euro per m². Wil je een plat dak langs binnen laten isoleren, dan mag je uitgaan van 30 à 40 euro per m².
PIR platen zijn ideaal voor isolatie plafond
Harde isolatieplaten zoals PIR zijn dan vaak een betere keuze, omdat deze een lagere lambda waarde hebben. De lambda waarde zegt iets over de isolatiewaarde. Het materiaal met de laagste lambdawaarde isoleert per centimeter het beste.
Omdat steenwol en glaswol beide zachte materialen zijn, met een open structuur, absorberen ze meer geluid dan harde isolatiematerialen als PIR of EPS. Over het algemeen geeft steenwol een betere geluidsisolatie dan glaswol.
Hoe dunner de gordijnen, hoe minder geluiddempend ze werken. Daarbij speelt de hoeveelheid stof een rol. Metalen, kunststof en houten raambekleding doen niets voor de akoestiek. Door ze te combineren met overgordijnen zorgt u ervoor dat de ruimte toch minder hol klinkt en daardoor gezellig aanvoelt.
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
Grote glazen oppervlaktes absorberen bijvoorbeeld lage tonen. Hoge tonen worden weerkaatst. Ook een betonnen vloer kan geluid absorberen. Wanneer karpet direct op beton wordt gelegd zal het hoge tonen absorberen.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.
Hoge tonen worden dus gemakkelijker afgezwakt dan lage tonen. De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.