Groene thee hoeft helemaal niet zo lang te trekken. Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Wij adviseren de volgende methoden: Giet het water uit de ketel in een glas en laat het afkoelen tot het gewenste temperatuur: 60 seconden voor 90 graden, 1,5 minute voor 85 graden, 2 minuten voor 80 graden. Giet vervolgens het water in je theepot en zet je groene thee voor de gewenste trektijd.
Wanneer je groene thee laat trekken in een te hoge temperatuur, krijgt het een bittere smaak. Hiermee komt de echte smaak niet tot haar recht. Groene thee bereid je met een temperatuur van 70 – 80 graden.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Groene thee zet je met een temperatuur van 70-80°C, de thee smaakt daardoor zachter. Nu hoort groene thee wel een licht bittertje te hebben, maar ook zeker iets zoets en uitgesproken groens, als in groente. Japanse groene thee zet je met een lagere temperatuur dan Chinese. Hou voor Japanse thee ongeveer 70° - 75°C aan.
Schenk je kokend water direct in je theeglas of -kop, dan is het nog zo'n 6 minuten wachten totdat de temperatuur gedaald is tot 75 graden Celsius. Pas dan mag je groene thee-zakje erin. Laat het theezakje gedurende twee minuten trekken in het water en klaar is je thee.
Als je de hoeveelheid cafeïne in een kopje thee (125 milliliter) vergelijkt tussen verschillende theesoorten, dan zit over het geheel gezien gemiddeld in zwarte thee wat meer cafeïne (tegen de 30 milligram) dan in groene thee (rond de 20 milligram), en in witte thee het minste (rond de 17 milligram).
Ingrediënten. Ingrediënten: Water, fructose, suiker, voedingszuren (citroenzuur, appelzuur), groene thee-extract(1) (0,12%), zuurteregelaar (trinatriumcitraat), antioxidant (ascorbinezuur), natuurlijk aroma, zoetstof (steviolglycosiden van Stevia).
Losse thee is duurzamer
De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen. Een herbruikbare theezeef wordt vaak gebruikt voor losse thee.
Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog. Stop het in een theeblik of een glazen potje en bewaar het in een kast of op een andere donkere plek. Op deze manier zorg je ervoor dat er een lange tijd niks gebeurt met de geur, kleur of smaak van je losse thee.
Groene thee heeft over het algemeen een zachter karakter dan zwarte thee en moet worden gemaakt van water van ongeveer 75 graden, terwijl Oolong water van ongeveer 85 graden nodig heeft en zwarte thee water van 90-95 graden. Voor lichte en bloemige zwarte thee is 85 graden genoeg.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Drie koppen per dag
EFSA schat dat groene theedrinkers in Europa gemiddeld 300 mg EGCG per dag binnenkrijgen. Dat is dus ruim onder het gestelde maximum. Dit is wel een gemiddelde. Drink je echt heel erg veel groene thee, dan kan de dagelijkse EGCG hoeveelheid wel richting het veilige maximum komen.
Bijwerkingen van kruidenproducten met groene thee die via de mond (oraal) gebruikt worden die gemeld zijn, zijn onder andere: maag-darm problemen. misselijkheid. spierpijn.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.