Een vrouwtje wordt een zeug of bagge genoemd. Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers.
De frislingen (biggen) hebben horizontale strepen, ook wel zwijnenpyjama genoemd, die dienen ter camouflage. De strepen verdwijnen na drie tot vijf maanden. De jongen worden geboren in een door de moeder aangelegd nest, de kraamkamer genoemd, wat een grote kuil met varens, grassen en bladeren is.
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot.
De vrouwtjes, zeugen, leven met hun biggen en de biggen van het jaar ervoor in groepen (rotten). De biggen van het voorgaande jaar heten overlopers. De volwassen mannetjes, de keilers, leven alleen. Ze hebben flinke slagtanden, ook wel geweren genoemd.
Zoelplekken zijn locaties waar water en modder blijft staan en die door wilde zwijnen worden gebruikt om te baden.
Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers. De slagtanden worden houwers of geweren genoemd.
Overdag houden wilde zwijnen zich doorgaans schuil in hun nest (leger), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. De aanwezigheid van wilde zwijnen kan best worden vastgesteld aan de hand van loopsporen, zoelplekken waar ze hun modderbad nemen, schuurbomen, wroetsporen en uitwerpselen.
Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij.
Het geslacht van de varkens (Sus) bevat tien soorten, waaronder het wild zwijn (Sus scrofa). Het wild zwijn komt van oorsprong voor in Nederland en wordt ook wel everzwijn of ever genoemd. Deze everzwijn is de wilde voorouder van ons varken, het boerderijdier.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen. Jonge varkentjes noem je biggen.
Eigenlijk waren de wilde zwijnen overdag actief, echter door de dreiging van de jacht hebben zij hun activiteiten in de schemering en 's nachts verplaats. Wilde zwijnen verbergen zich voor de mensen en zijn in principe ongevaarlijk.
Dat komt door de tannines die in de eikels zitten. De wilde zwijnen hebben zo hun eigen oplossing om hun buikpijn te verlichten. Om het teveel aan tannines te compenseren, krijgen ze extra behoefte aan eiwitten en gaan ze daarnaar op zoek.
nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
Een wild zwijn kan bijna een meter hoog springen en over hekken van ruim 1,5 meter klimmen, zodat een hek van minimaal 1 meter 20 hoog moet worden geplaatst.
Bekend is dat wilde zwijnen goed kunnen zwemmen. Boerma: "In Overijssel zijn in het verleden overigens wel vaker wilde zwijnen gespot." Voor wilde zwijnen geldt dat buiten de leefgebieden een nulstand wordt nagestreefd. Dit betekent dat de soort in andere gebieden niet mag voorkomen.
Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine. Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Hoe smaakt Wild Zwijn? Bij de smaak van Wild Zwijn geldt: “hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees”, maar over het algemeen is Wildzwijn vlees zacht en fijn van smaak.
Wat zijn de lekkerste delen van het wild? De beste stukken vlees verschillen per dier. Wild konijn heeft in het voorjaar en de zomer een minder goede smaak dan in de herfst of winter. Het beste stuk van de haas is de rug, en voor de ree, hert en wild zwijn zijn dat de rug én de achterbout.
Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree. Reeën zijn lekkerbekken en dat proef je aan hun vlees. Voedsel van de ree bestaat uit verschillende soorten loofbomen, blaadjes, kruiden, gerst, klaver en erwten.
Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kan je een aanval vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen. Het is hierbij steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat het everzwijn weet waar je bent: zorg ervoor dat het dier je kan zien en/of horen (bijvoorbeeld door rustig te praten).
Zwijnen kunnen bijten, omdat ze denken dat ze voer kunnen krijgen. Bij een confrontatie waarbij het kiezen van een andere route niet kan: blijf rustig, ga niet rennen want dan zet je ze aan tot actie.
In Nederland zijn enkele leefgebieden aangewezen voor wilde zwijnen zoals de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg. Voor overige gebieden geldt een provinciaal 'nulstandbeleid' wat betekent dat er formeel geen enkel wild zwijn mag leven. De meningen over de terugkeer van het wilde zwijn zijn verdeeld.
Het meest toegepaste lokvoer voor wilde zwijnen in Nederland is maïs, uitgestrooid op de voerplek.