Geiten eten graag grofvezelig ruwvoer. Dat wil zeggen gras, en dan het liefst geen kort, sappig, groen gras, maar gras dat even heeft kunnen doorgroeien. Ook hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden, ook voor geiten die in de wei lopen. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig.
Het basisrantsoen van hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Wat bietenpulp kan ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat. Geiten die in de wei lopen, hebben ook hooi nodig voor een goede penswerking. Begin de dag met het verstrekken van een flinke pluk hooi.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Geiten vinden het fijn om ergens aan te knabbelen. Ze hebben hierbij een voorliefde voor houtachtig voedsel (takken, boombast, struiken, houtige kruiden, bladeren). Zeker in het voorjaar is dit goed te merken. Dit komt mogelijk door de zoete smaak van de sapstromen die dan in bomen en struiken op gang zijn gekomen.
Geiten mogen fruit, , in de natuur eten ze alles,maar een sinasappel bevat heel veel vocht en daar verslikken ze zich in, zou jij ook doen! Een stukje appel is misschien handiger, hier ook weer beter in stukjes dan een hele. Een hele winterpeen kan wel.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Producten die niet aan geiten mogen worden gegeven: - Oxalaatrijke voeding • Bosbieten • Rabarber • Spinazie • Bieten • Snijbiet • Andijvie • Chocola • Boerenkool • Zoete aardappel • Pinda's • Stervrucht - Iets giftig (gevaarlijk in grotere hoeveelheden) • Liguster • Boerenwormkruid • Hondspeterselie • Boterbloem • ...
Geiten eten graag grofvezelig ruwvoer. Dat wil zeggen gras, en dan het liefst geen kort, sappig, groen gras, maar gras dat even heeft kunnen doorgroeien. Ook hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden, ook voor geiten die in de wei lopen. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig.
Sommige soorten Rhododendron, andere sierplanten (Azalea), en struiken zijn giftig voor de geiten en kunnen al na het eten van een klein blad tot levensbedreigende situaties leiden. Van kool, aardappelen en tomatenbladeren is ook bekend dat ze in sommige gevallen giftig zijn.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Voor het voeder moet je rekenen op 10 tot 30 euro per maand gedurende de wintermaanden of als je weinig gras hebt en moet bijvoederen met hooi. Een kleine baal hooi kost tussen de 3 en 5 euro. Vaccinaties, ontworming en andere dierenartskosten bedragen minimum 75 euro per jaar en kunnen hoger oplopen.
Niets saaier dan je te vervelen, ook geitjes weten dat. Zorg daarom dat ze altijd iets hebben om op te spelen. Geiten klimmen graag, dus met houten constructies of een oude glijbaan zullen ze al heel tevreden zijn. Let wel op voor oude nagels als je zelf aan de slag gaat met planken en boomstammen.
Toch vreet een geit 'maar' zo'n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20 liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert.
Het is belangrijk om een droge, tochtvrije plek te maken voor het dier. Een geit heeft minstens vijf vierkante meter nodig om in te staan. Geiten zijn geen liefhebbers van donker, dus zorg dat de stal verlicht is. En voorzie de vloer van de stal regelmatig met droogstro.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Het voedsel van dwerggeiten bestaat in de zomer vooral uit gras en in de winter uit brokjes en hooi. Gras dat vermengt is met zaad laten ze ook niet staan, evenals boerenkool, wortelen, maïs en brood. Daarnaast drinken ze iedere dag water.
Geitenvlees heeft de reputatie een sterke, wildachtige smaak te hebben, maar de smaak kan ook mild zijn afhankelijk van hoe de geit wordt gevoed en klaargemaakt. In Caribische culturen wordt veelal het vlees van volwassen geiten gewaardeerd, wat doorgaans pittig is.
Dwerggeiten hebben land nodig, en een onderkomen om te schuilen tegen regen en kou. Ze kunnen niet goed tegen vocht en tocht. Op warme dagen eten ze weinig, op koude dagen eten ze veel. De dwerggeit wordt vaak gezien op kinderboerderijen.
Meestal wordt voor dwerggeiten een minimum van 50 m2 per geitje geadviseerd. Dus voor twee geitjes zou 100 m2 zou genoeg moeten zijn voor voldoende beweging en voor voldoende gras in de zomer. Geiten hebben nooit genoeg aan gras alleen, ze moeten altijd ook hooi krijgen om een goede penswerking te houden.
Ze eten zeker niet alleen gras, maar ze knabbelen ook aan struiken en bomen. Zowat de helft van de tijd rusten ze (vooral 's nachts). Ongeveer 6 tot 8 uur per dag zijn ze aan het herkauwen. Geiten zijn nieuwsgierige dieren die overal aan knabbelen.