Een logische oorzaak is een gebrek aan kleding. Daarnaast speelt de gevoeligheid van de haarvaatjes een rol. Hoe gevoeliger, hoe eerder het vaatje gaat sluiten, zodat het lichaam energie kan besparen. Als gevolg daarvan stroomt er minder bloed in het haarvaatje, waardoor uw huid kouder aanvoelt.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houd je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.
Een slechte bloedcirculatie en kouwelijkheid
De uiterste ledematen zoals de handen en voeten hebben hier doorgaans het vaakst last van. Meerdere factoren kunnen tot een slechte bloedcirculatie leiden: zittend beroep, leeftijd, overgewicht, roken, erfelijkheid of temperatuurschommelingen.
Weinig vet. Vet helpt, net als spieren, ook de lichaamstemperatuur te regelen door als isolatie te dienen en warmte dicht bij het lichaam vast te houden. Mensen met minder lichaamsvet hebben minder isolatie, waardoor ze gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen en het sneller koud kunnen krijgen.
Stress en angst hebben een impact op je lichaam. Het is helaas waar. Zo zijn gewichtsschommelingen of overmatige vermoeidheid vaak symptomen van stress of angst. Hierdoor kan het ook leiden tot koude sensaties of een ijskoud gevoel vanwege een slechte bloedsomloop.
Te weinig vitamine B12
Ook een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, en dat veroorzaakt op zijn beurt weer koude handen en voeten. Vitamine B12 komt van nature veel voor in kippenvlees, vis en eieren. Daarnaast wordt vitamine B12 vaak toegevoegd aan bepaalde soorten brood en zuivel.
Mensen met bloedarmoede hebben een tekort aan rode bloedlichaampjes die organen en spieren van de broodnodige zuurstof voorzien. Daardoor voelen mensen zich vaak slap, moe, duizelig en kortademig. Maar het betekent vaak ook dat de extremiteiten van het lichaam, zoals handen en voeten, koud aanvoelen.
symptomen en effecten
Voorbodes van stress kunnen gebrek aan eetlust of periodes van honger, prikkelbaarheid of lethargie zijn. We zijn afwisselend warm of koud, de stemming verslechtert, we kunnen angsten hebben.
Als de kerntemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur (minder dan 35˚C ) is er sprake van onderkoeling (hypothermie). Door onderkoeling kan uiteindelijk hartstilstand optreden.
Beweeg je warm
Niet gek: door jezelf klein te maken, verzamel je de warmte van je lichaam. Toch krijg je het sneller warm als je in beweging komt. Tijdens het bewegen gaat je lichaam meer verbranden, waardoor energie vrijkomt. En energie is warmte!
Hoe ouder, hoe kouder
Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen.
Wanneer het koud is, dan heeft uw lichaam veel energie nodig om weer op te warmen. Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam.
Slechte bloedcirculatie
Een verminderde bloedtoevoer naar de benen kan leiden tot een koud gevoel. Dit kan veroorzaakt worden door aandoeningen zoals perifere arteriële ziekte (PAD), waarbij de bloedvaten vernauwd raken door atherosclerose, wat de bloedstroom beperkt.
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.
Stress heeft invloed op hoe je hersenen werken. Wanneer je stress ervaart, bijvoorbeeld door een ruzie op je werk of een onoplettende fietser, begint er een stressreactie in je hersenen.Tijdens deze reactie maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol.Door deze hormonen komt er energie vrij.
Eén van de bekendste oorzaken van koude handen en voeten is een verminderde doorbloeding. De bloedvaten functioneren niet optimaal en zijn bijvoorbeeld vernauwd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stress, maar ook als je diabetespatiënt bent.
Tijdens een behandeling in de vorm van capsules of tabletten kunt u van sommige capsules of tabletten last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de geneesmiddelen.
In het kort
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Test je Methylmalonzuur in urine of in serum
Methylmalonzuur is een vrij dure test, waarmee je kunt aantonen dat je een vitamine B12 tekort hebt, ook al komt dit niet direct uit de voorafgaande testen. Methylmalonzuur wordt in urine gemeten, je hoeft hiervoor dus niet naar een prikpost.
De normale lichaamstemperatuur bij gezonde mensen varieert tussen ongeveer 35,5 graden en 37,5 (soms hoger bij inspanning) Celsius. Soms ook wel wat lager. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C.