Normale urine is rond pH 6. Het varieert van pH 5 tot 8 afhankelijk van het soort dieet. Een urine die niet vers is heeft een hogere pH.
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45.
De pH-waarde, of zuurtegraad, van je urine zegt veel over je gezondheid. Een te lage of veel te hoge pH kan leiden tot een veelheid aan klachten, zoals bijvoorbeeld jicht, psoriasis, chronische pijnklachten, spier- en gewrichtspijnen, huid- haar- en nagelklachten, vermoeidheid.
De pH-waarde wordt aangegeven van 0 tot 14. De neutrale waarde voor de pH is 7. Een pH lager dan 7 noemt men zuur De neutrale zuurtegraad is dus 7. Een waarde boven pH 7 is dus basisch of alkalisch.
Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Als je urine niet zuur genoeg is (alkalisch), heb je een probleem in je distale tubulus. Bijvoorbeeld bij distale renale tubulaire acidose of bij nierinsufficiëntie. Bij diarree gaat veel bicarbonaat verloren in de ontlasting, de zuurgraad (pH) in het bloed wordt dan lager, maar in de urine juist hoger (alkalisch).
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
De oplossing voor een te hoge pH-waarde is het toevoegen van pH-min. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
De pH-waarde varieert van 0 tot 14, waarbij 0 de sterkste zuurgraad en 14 de hoogste alkalische reactie vertegenwoordigt. Bij waarde 7 ligt het neutrale punt, wat bijvoorbeeld bij zuiver water het geval is.
Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de grond of het water. Een pH-waarde boven 7 betekent dat de grond of het water basisch is. Dat houdt in dat er veel kalk in de grond of het water zit. Hier geldt: hoe hoger de pH-waarde, hoe meer basisch de grond of het water.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Wanneer een zuur in water (H2O) terecht komt, geeft het een H-atoom op aan het water. Hoe meer van deze ionen, hoe zuurder iets is, en hoe lager de pH. Daartegenover staat hoe minder van die ionen, hoe minder zuur iets is, en hoe hoger de pH. Wanneer een base in water komt, geeft het OH- (hydroxide) op aan het water.
pH-waarde te laag:
Bij een pH-waarde onder de 7,2 is het water te zuur. Dat kan bij het zwemmen geïrriteerde ogen en huid veroorzaken. Een te lage pH-waarde is ook de oorzaak van het instabiel worden van het aanwezige chloor in het zwemwater.
Het is uiterst belangrijk de pH-waarde tussen 7,0 en 7,6 te houden. Bij een hoge pH-waarde dient er zuur aan het bad toegevoegd te worden om zo de pH-waarde te verlagen.
Is de waarde 14, dan betekent dit dat het middel alkalisch is. Een pH-waarde van 7 is neutraal. Alles daaronder wordt dus gezien als zuur en alles daarboven als alkalisch.
In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, is er geen reden om koffie te laten staan. Koffiedrinken verlaagt mogelijk zelfs het risico op jicht. Ook thee kun je gewoon drinken als je jicht hebt.
Mengsels waarin brandnetel, paardenbloem, selderij, guldenroede en/of berkenblad verwerkt zijn stimuleren de urineproductie en voeren zo urinezuren af. Alcohol lokt vaak jichtaanvallen uit omdat het zorgt voor verhoging van het urinezuurgehalte.
Door aan te vullen met basische mineralen herstel je de zuurgraad en help je het lichaam te beschermen tegen jicht. Basische mineralen bestaan uit actieve stoffen zoals calcium, magnesium, zink, kalium, ijzer, mangaan, koper, seleen, molybdeen, en chroom.