Jongens vinden menstruatie vies, beschamend en soms zelfs walgelijk. Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International heeft uitgevoerd onder 4.127 jongens en mannen (15-24 jaar) in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland. Dit Bloedeerlijk onderzoek legt de diepgewortelde taboes rondom menstruatie pijnlijk bloot.
“Bij mij in de klas is het geen taboe. Je kan rustig door de klas roepen: “WIE HEEFT ER EEN TAMPON?” “Ik zeg gewoon dat ik ongesteld ben, tis toch normaal?”
Nu worden mannen niet ongesteld, maar ze hebben wel hormoonschommelingen die gevolgen met zich kunnen meebrengen. In de medische wereld is de mannelijke variant van PMS: het irritable male syndrome (IMS), vooralsnog alleen bekend onder sommige volwassen zoogdieren.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Minder bekend is dat transvrouwen ook ongesteld kunnen worden. Zonder bloed, ze hebben immers geen baarmoeder of eierstokken. Maar mét alle andere gangbare menstruatieklachten en PMS-symptomen, zoals pijn, krampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen en een volledig ontregelde poeproutine.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
Is de pijn zo uitgesproken dat je hem niet kan verdragen, kan je in overleg met je arts of apotheker een pijnstiller nemen. Bij menstruatiepijn is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID), zoals ibuprofen of naproxen, het meest werkzaam.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Bij het toedienen van testosteron ontstaat na 6 weken tot 3 maanden in de meeste gevallen een onomkeerbare mannelijke lage stem. De onderhuidse vetverdeling verandert in mannelijke richting. De huid wordt wat ruwer en vettiger en er kan acne optreden. De menstruatie stopt meestal volledig.
De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.
De behandeling bij transgender vrouwen bestaat meestal uit medicatie die de productie van testosteron afremt, anti-androgenen en vrouwelijke hormonen in de vorm van oestrogenen. Het afremmen van de testosteronproductie is alleen nodig bij pre-operatieve transgender vrouwen.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Opvliegers bij mannen? Opvliegers kunnen ook bij mannen optreden maar dit gebeurt veel minder vaak omdat de daling van het mannelijk hormoon testosteron veel langzamer gaat. Het testosteron daalt veel geleidelijker waardoor heftige hormoon schommelingen meestal uitblijven.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
In de week vóór je menstruatie kunnen veranderingen in je hormonen ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. Je progesteronspiegel wordt hoger en de oestrogeenspiegel lager. Oestrogeen kan je eetlust onderdrukken, terwijl progesteron voor een toename van je eetlust zorgt.
Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
De pijn komt in golven
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo'n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.