Ook is een aftersun middel niet in staat om de opgelopen DNA-schade van je huidcellen te repareren. Tevens raden we je aan om na het aanbrengen van een aftersun middel niet weer de zon in te gaan omdat het middel geen UV-filter bevat.
Breng bij voorkeur elke paar uur een laagje after sun aan op de huid. Ga hierna trouwens beslist niet meer de volle zon in!
Daarom is het belangrijk om aftersun niet te gebruiken als hulpmiddel tegen de zon, maar om een zonnebrand steeds te voorkomen door voldoende zonnecrème te smeren tijdens het zonnen. Meer tips bij het smeren van een zonnecrème vind je in ons artikel: 'Welke zonnecrème kies ik het best? '
Aftersun is een verkoelende en hydraterende gel die je gebruikt nadat je in de zon bent geweest. Aftersun kan verlichting bieden bij verbranding en helpt de droge, rode en gevoelige huid kalmeren.
Smeren na zonverbranding is geen overbodige luxe. Het is belangrijk om je huid te kalmeren en voeden, om uitdroging tegen te gaan en de barrièrefunctie van je huid weer te herstellen. Of je daarbij voor een aftersun of een bodylotion kiest, hangt puur af van de ingrediëntenlijst van het product.
Ook dát is een nadeel van veel aftersuns. Die bevatten behalve parfum ook stoffen als alcohol en menthol. Ze geven een verkoelend effect. Maar als je die stoffen op een al geïrriteerde huid smeert, wordt de irritatie vaak alleen maar groter.
Het smeren van een aftersun op je gezicht kan prima, er zijn zelfs speciale aftersun voor het gezicht. Het is belangrijk om na het zonnen een product te kiezen die op waterbasis is. Deze zal de warme en soms verbrande huid goed hydrateren, zonder dat de huid door een vettere crème wordt afgesloten.
"Een aftersun bevat vaak menthol, waarvan de huid uitdroogt. Ook zit er vaak alcohol in, waardoor de huid kan gaan prikken.
Eigenlijk kun je dus elke keer nadat je in de zon bent geweest je huid wel insmeren met aftersun. Doe dit bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, zodat de crème lekker in de huid kan trekken. Voorkomen is beter dan genezen en het begint daarom al bij aanbrengen van een goede laag zonnebrand.
De werking van een after sun vs.
Daardoor legt het een laagje op je huid, waardoor de warmte niet weg kan. Moeten we niet hebben. Daarom zijn aftersuns beter voor na het zonnen. En ja, als er dan ook nog aloë vera aan is toegevoegd en het een gel betreft, dan is het helemaal licht voor je huid.
Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
Eén nadeel aan aftersun is dat er in de meeste alcohol zit, waardoor je huid sneller kan uitdrogen. Een beter alternatief is daarom crème zonder alcohol en parfum en een crème op waterbasis.
Maar een bodylotion is vaak een stuk vetter dan aftersun, waardoor je huid niet lekker kan ademen. Heb je een bodylotion die niet al te vet is, dan kan dat ook goed werken op de huid. Het gaat er vooral om dat er ook werkzame stoffen in zitten, net als in aftersun, en vaak is dit wel het geval.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
De verbrande huid koelen met een koude natte doek . Gebruik daarna een after sun gel of lotion. Bij pijn mag u altijd een aspirine of een paracetamol innemen. Bij jeuk kunt u een verkoelende zalf smeren.
Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Je kunt de roodheid van de huid het beste verkoelen met een aftersun-product van NIVEA. Het is belangrijk dat je een hydraterende aftersun-lotion gebruikt en geen volle crème. Deze is eenvoudig aan te brengen en kalmeert de huid.
Verkoeling
Koel je verbrande huid af met natte (liefst katoenen) doeken, of neem een douche met lauw-koud water zonder doucheproducten als je je verbrande huid snel genezen wil. Beide trucs verlichten de pijn en helpen de 'brand' uit de huid te trekken.
Dat komt omdat de olie een zwaar middel is, waardoor het een soort bedekkende werking over je huid heeft. Hierdoor houdt je huid de hitte vast, kan deze niet meer goed afkoelen en doet het dus het tegenovergestelde van kalmeren. Het kan zelfs extra pijn veroorzaken, legt dermatoloog Ava Shambon aan Mindbodygreen uit.
Aftersun voor extra hydratatie
Je huid verzorgen en hydrateren na een dag in de zon. Zo hebben we een heerlijke crème van NIVEA SUN met Kalmerende Lotion die helpt tegen het vervellen van de huid. Verkoelt, verfrist en herstelt. Ook Garnier Ambre Solaire heeft een fijne aftersun in het assortiment.
Als je een zijdezachte aftersun zoekt, is deze Biotherm-aftersun een aanrader. Niet alleen hydrateert deze de huid goed, hij zorgt er ook voor dat je bruine gloed langer mooi blijft. Als je een gevoelige huid hebt, is een aftersun zonder alcohol, parabenen, parfum, siliconen, sulfaten en SLS een goede optie.