Bij bloedluis zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen. Door de beten krijgen de kippen kleine (rode) bultjes de licht kunnen jeuken. Maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken.
Hoe herken je bloedluis? Als je bloedluis op je kippen- of vogelhok ziet, dan ben je dus eigenlijk al te laat. Bloedluizen verstoppen zich namelijk overdag en gaan 's nachts bloed zuigen bij de kippen en vogels. Als je ze overdag ziet, betekent het dat ze al in grote getalen aanwezig zijn.
Controle testbuisjes voor meten van de bloedluisplaag
De 9 cm lange en 1,5 dikke controlebuisjes met kartonnetjes geven snel duidelijkheid of er bloedluis in het kippenhok aanwezig is. Monteer de controlebuisjes onder de zitstokken en wacht tot de volgende ochtend met het controleren.
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer zodat bloedluizen niet naar de zitstokken kunnen kruipen. Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels die op bezoek komen nemen bloedluizen (mijten) mee. Bestrijd de bloedluis door plaatselijk te verhitten met een stoomreiniger of verfstripföhn.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Bloedluis bestrijden: hygiëne
Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Na de paring legt een bloedluis vrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek, zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na één tot twee dagen uit. De neet (larve) eet niet en vervelt na 1-2 dagen. Na deze eerste vervelling noemt men het een protonymf.
Volwassen bloedluis
Als een bloedluis eenmaal uit zijn ei is gekropen dan leeft deze ongeveer 6 tot 8 weken bij normale omstandigheden. Hier kun je meer lezen over de levenscyclus en het gedrag van bloedluizen. Zonder eten (kippen of ander gevolgelte) overleefd een bloedluis maximaal 2 weken.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
Bloedluizen maken hun nest op een plek waar het donker is en waar de kip ze niet kan opeten. Vaak gaan ze in kieren en naden zitten of bijvoorbeeld achter legnesten. Ook zijn er vaak wandplanken in een kippenhok gemonteerd en zit de bloedluis bijvoorbeeld in de plankdragers.
Een bloedluis is tussen de 0,1 en 1 mm groot en veelal herkenbaar aan de rode kleur. Naast bloedluizen zijn er nog een aantal luizen en mijten die onze dieren lastig vallen, zie hiervoor het artikel andere soorten luis.
Bloedluis wordt in de volksmond ook wel vogelmijt of bloedmijt genoemd. Bloedluizen komen voor bij gevogelte en dan vooral kippen, maar ook zoogdieren zoals schapen kunnen ermee besmet raken.
Daarbij kunnen ook chemische middelen ingezet worden. Die chemische middelen gaan in de eieren zitten, waardoor je ze niet meer kunt eten. We raden het dus af om eieren te eten die afkomstig zijn van kippen die met bloedluis (en de bestrijding daarvan) te maken hebben gehad.
Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes.
2 – Maak het hok schoon met veel water
Luizen kunnen niet zwemmen en eitjes spoel je ermee weg. Een desinfecterend middel is niet eens nodig zolang je maar veel water gebruikt. Laat het vervolgens wel goed doorluchten om te drogen.
Koudijs nestkruiden al eerder gebruik bij een uitbraak van bloedluis en het werkt prima. Nu gebruik ik het om bloedluis te voorkomen en ook dat werkt goed.
Bloedluizen kunnen alleen eitjes leggen wanneer zij bloed van kippen of vogels hebben gegeten. Zonder bloed kunnen uitgekomen luizen kunnen maximaal 14 dagen overleven.
Onderzoekers hebben aangetoond dat bloedluizen, als ze in contact komen met het bloed van de mens, ziektes kunnen overdragen zoals pasteurellose, ziekte van Lyme en Q-koorts. Ook kunnen ze vogelgriep verspreiden.
Enkele teentjes knoflook in het hok verdrijft de bloedluizen. De bodem van het verblijf, alsook het legnest kan bedekt worden met tabakstelen. Bloedluizen houden niet van die geur waardoor ze op afstand blijven. Het is van groot belang de dieren en het hok samen te behandelen !
Ze zijn dan moeilijk te vinden maar ze zitten er wel, mits het er maar lekker donker is en de kip er overdag niet bij kan. Vogelmijten kunnen lange afstanden lopen en kunnen ook via verschillende taximogelijkheden (vogels, vliegen, insecten en huisdieren) versleept worden van buiten het hok naar de kip!
Als er veel vogelmijten zijn, gaan kippen soms het hok niet meer in. Na een tijdje zien de veren er ruw en verward uit en raken de dieren door bloedarmoede verzwakt. Het resultaat: vermagerde kippen met een fletse kamkleur die geen eieren meer leggen. In het ergste geval kunnen kippen sterven.
Na bloedluis is de “gewone” veerluis de meest voorkomende luis bij kippen. In tegenstelling tot bloedluis voedt de veerluis zich niet met bloed maar met keratine, eiwitten uit de veren van de dieren waar ze op leven. Veerluizen bijten dus niet in de huid maar geven wel veel irritatie en jeuk voor de dieren.