Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet.
Zowel het landgoed als het paleis van Versailles zijn reusachtig groot. Het paleis telt 700 kamers, gangen en zalen. Er zijn 70 trappen en er staan meer dan 5000 meubelstukken in het paleis. In de reusachtige paleistuinen staan o.a. 600 antieke fonteinen en 372 sculpturen.
Het paleis van Versailles is een van de meest buitengewone gebouwen van de 17e-eeuw. Het werd aanvankelijk gebouwd als jachtpaviljoen voor koning Lodewijk XIII. In 1682 koos koning Lodewijk XIV, de zoon van Lodewijk XIII, ervoor om van Parijs naar Versailles te verhuizen uit liefde voor het landgoed.
Ondertekening van het verdrag van Versailles
Het beruchte artikel 231 van het verdrag stelde Duitsland en zijn bondgenoten aansprakelijk voor de oorlog. Ze kregen de Alleinschuld voor alle schade en verliezen die zij hadden veroorzaakt.
De Franse koningin Marie Antoinette werd slechts 37 jaar oud. Tijdens de Franse Revolutie werd ze met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd ze vervolgens beschuldigd van incest en hoogverraad en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 16 oktober 1793 maakte de guillotine een einde aan haar leven.
Op 21 januari in 1793 zat de afgezette Franse Koning Lodewijk de zestiende vast in een cel. Wat was er misgegaan? Op deze dag zou hij in een koets naar la Place de la Révolution worden gereden, waar de Guillotine voor hem klaarstond.
De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 Livres; zo'n slordige 2 miljard euro. Het restauratieproject "Projet du Grand Versailles" zal 135 miljoen euro kosten.
Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.
De tuinen van Versailles kan je gratis bezoeken, behalve op sommige dagen tijdens het hoogseizoen (maart - oktober) namelijk: tijdens de fontein shows en tijdens muziekale concerten die plaatsvinden op elke zaterdag en zondag van april t/m oktober en dinsdagen tussen mei en eind september.
Veel gevangen werden blootgesteld aan vernederingen en mishandelingen. In het kasteel verbleven op een gegeven moment ruim 450 NSB'ers en zo'n 50 Rijksduitsers 'die bij de mijnen iets op de kerfstok hadden'. Dit ging uiteraard gepaard met de nodige overlast voor de zusters en de kinderen van het tehuis.
Het Palais-Royal is een paleis in het centrum van Parijs (1ste arrondissement), vlak naast het Louvre. Het is een heel gebouwencomplex in classicistische stijl en omvat een theater en een tuin omringd door zuilengalerijen.
Je kan je auto vlakbij het kasteel van Versailles parkeren, maar weet wel dat parking in Versailles heel duur is. Per kwartier betaal je tussen €0,50 en €1… Neem je de trein van Parijs naar Versailles? Stap dan snel op, want anders moet je de gehele rit rechtstaan!
Louis XIV (Louis Quatorze, Lodewijk de Veertiende) was koning van Frankrijk van 14 mei 1643 tot 1 september 1715, wanneer hij sterft. Zijn geboortenaam is Louis Dieudonné (5 september 1638 - 1 september 1715) en tot zijn bijnamen behoren Louis Le Grand (Lodewijk de Grote) en le Roi Soleil (de Zonnekoning).
Het gevolg was dat zo'n 500.000 mensen werden opgepakt en 17.000 van hen werden terechtgesteld onder de guillotine. Nog eens 40.000 Fransen kwamen om in de cel of werden zonder proces vermoord.
Tijdens de Terreur (1793-1794) werden onder de leiding van Robespierre zo'n 40.000 mensen geëxecuteerd. Hijzelf onderging dit lot na een staatsgreep op de 9e Thermidor van het jaar II (= 27 juli 1794), samen met 23 aanhangers.
Een beroemde uitspraak die vaak aan Marie Antoinette wordt toegeschreven is: “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. Dat was nogal een verkeerde uitspraak, omdat er een grote hongersnood heerste in Frankrijk. Maar uit later onderzoek bleek dat ze die zin waarschijnlijk nooit heeft gezegd!
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
Hij wordt begroet door de beul Charles-Henri Sanson als hij uit de koets stapt, hij doet zijn bruine geklede jas en zijn halsdoek en stropdas uit.
Ooit, in 1918, was het heel duidelijk: Duitsland was als enige schuldig aan de Eerste Wereldoorlog.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment (de Novemberrevolutie), stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.