Hij heeft in de zomer geen bloemen maar het blad blijft mooi. Je hoeft dus bang te zijn voor een lege plek in de border. Je moet er wel rekening mee houden dat een Helleborus in de zomer kwetsbaar is. Omdat de plant afkomstig is uit koelere streken, verdraagt hij zomerhitte en droogte niet zo goed.
Wanneer in januari de bloemknoppen op komen kun je het beste de oude, uitgebloeide bladeren gaan snoeien van de Helleborus. Vaak is er dan al nieuw blad te zien. Verwijder niet alle bladeren in één keer maar verspreid het over een aantal weken.
Helleborus bloeit van januari tot in april. Het blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk. In februari kun je al wat blad wegknippen, maar wacht met alles weg te knippen tot het nieuwe blad verschijnt!
Dit sterke plantje komt elk jaar terug en overleeft de meest barre weersomstandigheden. Hij heeft bovendien weinig verzorging nodig. Het enige wat je elk jaar moet doen, is je helleborus snoeien.
Helleborussen zijn bosplanten en gedijen het best in de halfschaduw. Helleborus houdt ook van grond die niet te nat is. Alleen Helleborus argutifolius kan volle zon verdragen. Als bemesting gebruik je het best organische meststof zoals beendermeel, koemest of een andere samengestelde meststof van bijvoorbeeld Ecostyle.
Een Helleborus beschermt zichzelf tegen vorst
Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet.
Ja, je leest het helemaal goed, van oktober tot en met februari bloei!De andere Helleborus varianten bloeien van januari tot met maart. Door de unieke tijd van bloeien wordt deze plant ook vaak kerstroos genoemd.
Kerstrozen bloeien bij ca. 15° C wel 4 weken lang. Als de bloeiperiode voorbij is kunnen de kleine struiken probleemloos in de tuin worden gezet, omdat het van nature winterharde, meerjarige struiken zijn.
ð§ Begieten en verzorgen
Geef regelmatig water zodat de plant niet uitdroogt. Wanneer de bladeren slap worden, is het hoog tijd om de helleborus water te geven. Bij vriesweer is het vanzelfsprekend niet nodig om water te geven.
In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen.
De Helleborus is een vaste plant en behoort tot de Ranonkelfamilie. Er bestaan verschillende soorten, maar allen bloeien in de winter. Het donkergroene blad van deze plant is sterk en leerachtig.
De Helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.
Deze wintergroene vaste plant bloeit in tegenstelling tot de meeste tuinplanten, in de winterperiode. Hierbij vormen zich in de maanden januari tot en met april witte bloemen met een gele kern. Het blad van de Helleborus niger is donkergroen van kleur, heeft diepe lobben en voelt leerachtig aan.
De Helleborus is een prachtige tuinplant om te combineren met andere planten. In de tuin staat een kerstroos heel mooi in een wintergroen tapijt van maagdenpalm of schoenlappersplant en in combinatie met bloeiende sneeuwklokjes, wintercyclamen, bosanemonen, kievitsbloemen en longkruid.
Voor de Helleborusplanten is vorst geen probleem. Maar hun bloemstengels hebben het er maar lastig mee. Tot -4 is er niet zoveel aan de hand, maar bij strengere vorst verslappen de stelen en buigen ze om te voorkomen dat ze barsten.
Helleborus (kerstroos, winterroos of nieskruid) is een wintergroene plant die in de winter bloeit in talloze kleuren! Zet Helleborus in vruchtbare grond; met voldoende humus, bladaarde bijvoorbeeld, en voeg eventueel wat kalk toe. Een plekje in de halfschaduw is ideaal.
Het enige wat je daarvoor moet doen, is de bloemen na de bloei aan de plant laten zitten. Je zult zien dat er een zaaddoos ontwikkelt die zo rond eind mei opengaat en z'n zaden loslaat. Als je de zaaddozen goed in de gaten houdt, kun je natuurlijk ook de zaden oogsten en zelf uitzaaien.
Witte kerstroos (Helleborus niger): met name de wortels zijn giftig voor huisdieren. Symptomen: braken, buikpijn, hartverzwakking.
De Helleborus orientalis wordt wellicht zo genoemd omdat ze wat later en langer bloeit dan de Helleborus niger, de kerstroos. Die lange bloeitijd is misschien ook wel haar sterkste troef.”
De gemakkelijkste: Helleborus 'Candy Love'. 'De sterkste en meest bloeirijke helleborus voor de tuin, met massa's bloemen van eind januari tot midden april, en heel decoratief, grijsgroen blad, het jaar rond. ' De plant wordt met de jaren mooier, zeker op een plek met wat zwaardere, voedzame grond.
Op kleigrond doet Helleborus het goed. Heeft u zure grond, voeg dan kalk toe. Een plekje in de halfschaduw voldoet het best. Ook onder bomen waar in de winter het zonlicht doorheen komt, kan de plant mooi staan.
De bloemen van Helleborus zijn winterhard omdat de plant ze op een bijzondere manier tegen vorst beschermt. Als het vriest, wordt het vocht uit de bloemen tijdelijk naar de bladeren en wortels gepompt. Hierdoor hangen ze slap, maar bevriezen ze niet.
Scheuren kan bij Helleborus in het vroege voorjaar of in het najaar. Planten kunnen alleen worden gescheurd wanneer ze geen centrale, doorgaande steel of stam hebben.
De hoogte van deze wintergroene plant bedraagt tussen de 20 en 30 cm. Helleborus niger staat niet te boek als een gemakkelijke tuinplant omdat de plant best veel eisen aan de standplaats stelt. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd.
De kerstroos (Helleborus niger) is een ware aanwinst voor in het na- en voorjaar. Deze bloem bloeit namelijk rond november en stopt pas in april. De plant kan in de grond, maar je kunt er ook binnen van genieten. Zolang de kerstroos maar in een grote pot staat en je 'm voldoende water geeft.