Een broodje martino is typisch Belgisch. Je zou kunnen zeggen dat een broodje martino een luxe broodje filet americain is. Voor de martino heb je namelijk naast filet americain ook augurk, ui, ketchup en mosterd.Je kunt de martino nog verder aankleden met ei en tomaat indien je dat lekker vindt.
Reacties. piri-piri saus met daarop een garnering van versgesnipperde uitjes en frisse augurk.
Snijd de broodjes doormidden en beleg één kant met de préparé. Verdeel hierover de rucola, de schijfjes radijs, de kerstomaatjes en de parmezaan schilfers. Kruid bij met peper en zout en besprenkel met de olijfolie. Dek af met de andere helft en serveer.
Martino. Een pikante variant van filet americain, bekend in België en zuidelijk Nederland, is een broodje Martino. Dit is een broodje met préparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.
Wil je iets wat het dichtst komt bij de filet americain zoals wij hem in Nederland kennen, bestel dan préparé: dat is tartaar met toevoegingen. Zoals peper, zout en ei. Simpel: préparé is tartaar+ en Martino is préparé+. En dan is er Martino.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
Eet filet americain altijd op vóórdat de datum is verstreken. Na de datum kun je het niet meer veilig eten. Bewaar een geopende verpakking filet americain maximaal 2 dagen in de koelkast. Je kunt filet americain ook invriezen.
We citeren: 'Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een broodje of een stuk stokbrood, vaak (gul) belegd met kaas, ham, groenten en schijfjes ei. ' De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent …' - omdat bij het eten ervan vaak gemorst wordt.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
Doe het gehakte vlees in een kom. Voeg de mayonaise, mosterd, het paprikapoeder toe en meng. Maak de filet americain verder op smaak met worcestershiresauce, tabasco en peper. Eet de filet americain meteen, of bewaar hem maximaal 24 uur in de koelkast.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
Filet americain kan doorgaans niet zo lang bewaard worden, het is immers rauw vlees. In de koelkast kun je dit nog, als je het zelf gemaakt hebt, 2 dagen bewaren. Bij de gekocht versie kijk je het beste op de verpakking voor de houdbaarheid. In de diepvries kun je filet americain nog 1 tot 1,5 maanden bewaren.
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
DeVlaendere Martino Saus| Tube 1 L | Makro Nederland.
In 1951 in sandwichbar Quick, op het ogenblik dat het De Coninckplein het uitgaansmekka van Antwerpen was, maakte Albert het eerste broodje martino. Even smakelijk als zijn broodje vertelt De Hert het verhaal van zijn martino, die zijn naam dankt aan voetballer Theo Maertens.
De naam filet americain is afgeleid van het beroemde 'Steak tartaar' (ook wel beefsteak à l'Americain genoemd). Steak tartaar betekent gehakte biefstuk. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft het niets met Amerika te maken.
Voor authentieke préparé-maison begin je met extra-fijn gemalen rundergehakt. Je slager kan ervoor zorgen of je gaat zelf aan de slag met een vleesmolen. Voor de saus bereid je best een mix op basis van mayonaise, mosterd, Engelse saus, wat fijne ui, peper en zout en evt. hete saus.
Wist je dat er al na 2 minuten parasieten tevoorschijn komen, wanneer je een bakje filet américain in de magnetron doet?" Braak!
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Panos is een Belgische een keten die voornamelijk in België actief is, met Belgische roots, door een Belgische ondernemersfamilie in de markt gezet. Lunchen met belegde broodjes, is ook typisch iets wat Belgen heel regelmatig doen.
Het broodje wordt eerst besmeerd met mayonaise en vervolgens belegd met bv. kaas en/of ham, kropsla, tomaat, augurk en schijfjes hardgekookt ei. In de meeste regio's gebruiken ze het woord smos voor een broodje zonder kaas en ham maar met groente.
Een klad mayonaise op een wit broodje, gevolgd door een sneetje ham, kaas, een eitje en groentjes: het bekend 'smoske' is geen gezonde hap. Consumenten beseffen niet altijd dat één belegd broodje ruim 800 kcal kan bevatten, bijna de helft van de hoeveelheid calorieën die we dagelijks nodig hebben.
Ten opzichte van de andere varianten bevat Streeckgenoten SG Filet Americain relatief weinig (verzadigd) vet, zout en suikers en juist wel wat meer vezels en eiwitten. In dit opzicht zou dit dus een gezondere keuze zijn. Gevolgd door de AH Filet Americain mager en de Kips Vega filet a l'americain.
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.