Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren als u: niet voelt dat er eten en drinken 'het verkeerde keelgat' in gaat; moeite heeft met hoesten of als u niet meer kunt hoesten.
Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en u onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer er voeding of speeksel in de longen komt heeft u namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware 'uit wordt geblazen'. Als de cliënt het benauwd krijgt, niet meer kan praten of hoesten, geen lucht meer kan krijgen en blauw wordt, moet je ingrijpen.
Een vreemd voorwerp in de luchtwegen is een element dat daar niet thuishoort, dat kan vastraken en de luchtpijpen verstoppen. Doordat de ademhaling belemmerd wordt, raakt er geen zuurstof meer in het bloed.
Aspiratiepneumonie symptomen zijn erg uiteenlopend: een piepende of moeilijke ademhaling, koorts, ophoesten van slijm of bloed, veel zweten, pijn op de borst, hese stem en vermoeidheid. Een ziekenhuisopname is vaak vereist. Bij slikproblemen krijgt de patiënt sondevoeding of andere zachte voeding.
In het kort. Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Als een stukje klem komt te zitten bij het slikken, kan dit leiden tot verslikken. Bij een lichte verslikking los je het meestal zelf weer op, en moet je hooguit hoesten of braken. Bij een ernstige verslikking moet de blokkade worden opgeheven. Bel in zo'n geval 112 en verleen eerste hulp.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Probeer het kindje eerst te laten hoesten, zegt Ouders Van Nu. Als dat niet lukt, probeer dan het voorwerp met twee vingers uit de mond of keel te halen. Lukt dat ook niet, bel dan 112.
De epiglottis kan zichtbaar gemaakt worden met behulp van een keelspiegel.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.
Deel van de beugel ingeslikt
Als er geen ademhalingsproblemen zijn of constant hoesten, bel je orthodontist de eerst volgende werkdag. Er is geen reden om je zorgen te maken. Bij constant hoesten/ademhalingsproblemen bel gelijk je orthodontist.
Een bekende kwaal is namelijk het blijven haken van een graatje in de slokdarm. En zo'n graatje dat horizontaal in de slokdarm hangt, kan erg pijnlijk zijn. Bruinsma: "De slokdarm transporteert met knijpende bewegingen voedsel van de mond naar de maag. Als daar iets in blijft steken, ontstaat een vernauwing.
Ze gaan kruipend de kamer rond en vinden regelmatig interessante dingen, zoals een batterijtje, magneetje, een pinda, een nietje, knikker of een muntje. Als een kind zo'n klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp beschadigen of blokkeren. Het kind kan zich bezeren of zelfs stikken.
Jezelf wurgen met riem
Maak dan een afspraak bij de huisarts, zeker als je blijft nadenken over jezelf wurgen met een riem. De huisarts biedt een luisterend oor en oordeelt niet. Samen kunnen jullie op zoek naar een vorm van professionele begeleiding mocht dit nodig zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Je longen hebben een bijzondere anatomie en bevinden zich in je borstkas en worden omringd door je ribben. Tussen je borstwand en je longen liggen twee longvliezen. Tussen deze twee longvliezen zit een soort 'glijmiddel', waardoor de vliezen over elkaar kunnen bewegen.
Je hebt het meeste last van het symptoom 'drukkend gevoel op de borst'. Een drukkend gevoel op de borst wordt ook wel eens omschreven als een bandgevoel om de borst of het gevoeld dat er een olifant op de borst zit. Een drukkend gevoel op de borst kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.
Symptomen van vocht in de longen
De ophoping van vocht en te weinig zuurstof in het bloed uit zich in kortademigheid. De ademhaling gaat steeds sneller en de neusgaten gaan wijder open staan. Door plat te liggen kun je nog meer last krijgen van kortademigheid.