Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Geen goede combinatie. Het tegelijk innemen van magnesium en calcium is niet gevaarlijk, maar vooral zonde. Een hoge dosis calcium (2600 mg per dag) vermindert namelijk de opname van magnesium. Het is daarom verstandig om de calcium-supplementen voor het slapen in te nemen in plaats van tijdens een maaltijd.
Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan. Sint-janskruid heeft een interactie met veel medicijnen.
Magnesium en vitamine B6: Vitamine B6 helpt om magnesium je lichaamscellen in te transporteren, waardoor de werking van dit mineraal verbetert. Andere synergisten van magnesium zijn, calcium, fosfor, vitamine C en D.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Vetoplosbare vitamines
Neem ze samen met wat vetten zoals een handje noten of bijvoorbeeld avocado. Neem meerdere vetoplosbare vitamines liever niet tegelijk in. Apart van elkaar worden ze beter opgenomen. Uitzondering is de multivitamine, daar kunnen ze wel in samenwerken.
Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden in het lichaam en om goed te kunnen werken. Dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen deze beide mineralen is daarom van belang. Daarnaast bevat het extra vitamine D (die de opname van calcium bevordert), vitamine K en B12.
Om het lichaam de kans te geven voldoende vitamine B12 en magnesium op te nemen bij gebruik van medicijnen tegen maagzuurremmers, kan een extra inname van vitamine B12 en magnesium nodig zijn.
vitamine C en magnesium dragen bij aan een normale energiestofwisseling. vitamine C en magnesium kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen. vitamine C en magnesium hebben een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. vitamine C en magnesium dragen bij aan een normaal psychologisch functioneren.
Magnesium en zink dragen bij aan de instandhouding van sterke botten, magnesium draagt bij aan een normale werking van de spieren en zink draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
B-vitamines (met name vitamine B6) zijn nodig om magnesium in de cel te houden en ze stimuleren onder andere de ontspannende neurotransmitters serotonine en melatonine. Taurine, dat de werking van magnesium versterkt en nodig is om de mineralenbalans van de cel in stand te houden.
IJzer en magnesium: bij het avondeten
Op een nuchtere maag kan ijzer maagklachten veroorzaken en kan magnesium een laxerend effect hebben. Daarom wordt aangeraden om beide mineralen in te nemen bij de maaltijd - bijvoorkeur de avondmaaltijd. Op deze manier is de kans kleiner dat je maag of darmen geïrriteerd raken.
Calcium en magnesium werken nauw samen en hebben elkaar nodig. Deze mineralen zijn goed voor de werking van je spieren. Ook je hartspier heeft de voedingsstoffen nodig om te kunnen samentrekken en te ontspannen. Het is dus een belangrijke combinatie voor je lichaam.
In principe zijn er geen aanwijzingen dat magnesium niet in combinatie met antidepressiva zou kunnen. Magnesiumsuppletie zou zelfs antidepressiva overbodig kunnen maken. Stop echter nooit zomaar met antidepressiva! Dit kan namelijk vervelende fysieke en mentale klachten veroorzaken.
Het meest gebruikt is de pijnstiller diclofenac, gevolgd door maagzuurremmer omeprazol en diverse antibiotica. Maar ook anti-depressiva, beta-blokkers, bloedverdunners en plaspillen worden veel voorgeschreven. Van verschillende medicijnen is aangetoond dat ze de magnesiumstatus kunnen verlagen.
Welk fruit kan ik het beste eten om magnesium binnen te krijgen? Bananen. Bananen bevatten relatief veel magnesium en zijn makkelijk te verkrijgen. Andere goede fruitsoorten zijn bramen, frambozen, kiwi's en abrikozen.
De juiste dosering magnesium
Wat is dan de juiste dosering voor magnesium? De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Een overmaat aan zuivelgebruik (melk, yoghurt, kaas) kan leiden tot een verstoorde verhouding tussen calcium en magnesium. Zuivel bevat veel calcium en weinig magnesium. Een verstoorde verhouding geeft onrust. Andere stoffen die magnesium uitputten zijn; frisdrank en een hoog zoutgebruik.