Tijdens een rijles leer je stap voor stap te rijden in een motorvoertuig en doe je ervaring op in het verkeer. Samen met een rijcoach ga je de weg op waar je leert om het voertuig te beheersen en te rijden volgens de algemene verkeersregels. Jouw rijvaardigheid wordt beoordeeld door de rijcoach.
Je eerste rijles is altijd spannend, je hebt ineens die verantwoordelijkheid en je moet nog veel leren. Maar wees gerust, want het komt allemaal goed! Je instructeur weet precies hoe hij/zij met jouw zenuwen om moet gaan en na een paar minuten zit je al een stuk relaxter achter het stuur.
Na het volgen van minimum 20 uur rijles kunt u het voorlopig rijbewijs M18 afhalen. Hiermee mag je alleen de baan op (dus zonder begeleider)!
Een gemiddelde leerling heeft ongeveer 30 tot 40 autorijlessen nodig. Als gemiddelde leerling kun je na de uitleg en ongeveer 3 keer oefenen de handeling voldoende en veilig uitvoeren. Een matige leerling heeft ongeveer 32 tot 47 autorijlessen nodig.
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling.
"Het kost gemiddeld 10 tot 12 rijlessen om te leren koppelen en schakelen. Als je dat overslaat, kun je veel sneller en dus goedkoper je rijbewijs halen."
Iedereen kan leren autorijden!
Met een rustige en geduldige leerstijl coachen we de leerling succesvol richting het behalen van een rijbewijs. Slechthorendheid of doofheid vormt voor het praktijkexamen geen probleem.
Autorijden is een leerproces en uiteindelijk lukt het vrijwel iedereen om het te leren. Hoe moeilijk het is hangt sterk af van de persoon die je bent, sommige mensen kunnen het vanaf dag één, anderen zullen nog maanden soms zelfs jaren ergens moeite mee hebben, maar uiteindelijk lukt iedereen het!
De eerste rijles
Je gaat naar een rustige plek in de buurt van je huis, meestal een parkeerplaats of industrieterrein. Hier neemt de instructeur een aantal veiligheidsvoorschriften met je door. Ook leer je sturen, gas geven en remmen of soms koppelen en schakelen.
De meeste jongeren volgen een rijles van een uur en hebben voordat ze geslaagd zijn gemiddeld 35-40 uur nodig. Maar let goed op, want dit is een gemiddelde. Er zijn altijd leerlingen die sneller hun rijbewijs halen en ook mensen die er langer over doen. Het hangt er ook vanaf of je gevoel hebt voor autorijden.
Eigenlijk word je eerste rijles heel relaxed.Je zult dan direct merken dat autorijden helemaal niet zo eng is als wat je eerst denkt. Het maakt ook niet uit als het niet goed gaat de eerste keer.
Tijdens de proefles auto zal de instructeur meten wat je al beheerst en waaraan je nog moet werken. Aan de hand van je rijprestaties kan hij zien hoe goed de geleerde onderdelen verlopen. En op welke onderdelen er nog geoefend moet worden. Na de proefles auto zal de instructeur je een advies op maat geven.
De verschillen tussen rijscholen kunnen te maken hebben met de regio, het type lesauto en de duur van de rijles. Bij de ene rijschool duurt een rijles één uur, bij de ander bijvoorbeeld 50 minuten of anderhalf uur.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Actief reizen
Een minder lange reistijd kan dus op drie punten het algemene welzijn verbeteren; je hebt meer tijd voor leuke dingen, je hebt minder stress en je zit minder lang stil.
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Voordelen automaat rijbewijs
Een automaat rijbewijs is goedkoper. Je hoeft namelijk niet te leren schakelen. Dit scheelt dus flink wat lessen. En omdat wij geen opslag vragen voor automaat autorijlessen, merk je dit meteen in je lesprijs.
1e versnelling: Gebruikt bij het starten vanuit stilstand, geschikt voor snelheden tot 10-20 km/u. 2e versnelling: Geschikt voor snelheden tussen 20-40 km/u. 3e versnelling: Optimaal voor snelheden tussen 40-60 km/u. 4e versnelling: Gebruik deze versnelling bij snelheden van 60-80 km/u.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.