Het EU Dronebewijs bestaat uit twee certificaten voor particulieren en professionele drone piloten. Vanaf 250 gram is het verplicht om te beschikken over het drone basiscertificaat A1-A3. Hiermee mag u met drones van 250 gram tot 500 gram vliegen in bebouwde omgeving.
laagvliegroutes en –gebieden. Hier zijn tot maximaal 30 meter boven de grond wel drones toegestaan die: van de A1-categorie zijn en maximaal 250 gram wegen; van de A2-categorie zijn en maximaal 2 kilogram wegen.
U mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als u een vliegbewijs heeft. Voor sommige vluchten heeft u een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Aanvullend certificaat (A2)
Elke dronevlieger die met drones vliegt vanaf 500 gram tot 2 kilo in bebouwde omgeving in de open categorie. Met het EU Dronebewijs kunt u in de EU, Zwitserland, IJsland en Noorwegen vliegen.
Een mooi voorbeeld hiervan is de DJI Mini 2 en de DJI Mavic Mini. Bij deze drones is het alleen nodig om jezelf te registreren. Piloten van een drone boven de 250 gram hebben wel een vliegbewijs nodig.
Als je alleen voor de hobby vliegt, dan val je onder de regeling modelvliegen en heb je geen vergunning nodig als de drone niet meer dan 25 kilo weegt.
Een drone wordt als speelgoed beschouwd als deze bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar en ontworpen is volgens de veiligheidsvereisten voor speelgoed (richtlijn 2009/48/EG ). In de praktijk wordt dat aangegeven door een CE-logo : hetzij op de verpakking.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
Drone activiteiten zijn nu verdeeld in in 3 categorieën: open, specific en certified. Alle drones tot 25 kilogram vallen in de open categorie. Weegt jouw drone minder dan 250 gram, dan heb je geen cursus nodig. Voor drones boven de 250 gram moet je wel een cursus volgen.
Een no-flyzone is een bepaald deel van het luchtruim waar is afgesproken dat bepaalde vliegtuigen niet (meer) mogen vliegen. Het wordt niet alleen in oorlogsgebied gebruikt. Ook bij ons is het verboden om -al dan niet tijdelijk- over bepaalde gebieden te vliegen.
Waar mag je met een drone niet boven vliegen
In de nieuwe Europese regelgeving is dit van vele factoren afhankelijk. Het is in ieder geval (zonder ontheffing) verboden te vliegen in no-fly zones, boven Koninklijke huizen en mensenmenigten. Er mag maximaal op 120 meter hoogte worden gevlogen.
Gele zones: vliegen met beperkingen toegestaan
De zones met een verhoogd risico zijn op de kaart geel gekleurd. Deze gebieden zijn over het algemeen aangeduid als laagvlieggebied. Zoals de naam al zegt, kom je hier gemakkelijk in aanraking met laag vliegend vliegverkeer.
CE-label en subcategorieën
Recent aangekondigde lichte drones, zoals de DJI Mini 2, hebben geen Cx CE-keurmerk maar vallen op basis van hun gewicht in een bepaalde A-klasse en dat blijft ook zo. Voor drones die zwaarder zijn dan 250g geldt dat niet.
Als gebruikers hun drones niet registreren, worden het vliegplafond en de actieradius ingeperkt en is de live videofeed niet meer te gebruiken. Gebruikers die hun drone hebben geactiveerd en geregistreerd, moeten eenmalig inloggen op hun DJI-account bij het updaten naar de nieuwste versie van de DJI Go- en Go 4-app.
Zonder brevet mag je 0 meter de lucht in. Met brevet en toestemming voor je vlucht van de luchthaven en/of autoriteiten moet je minimaal 150 meter hoogte (bebouwde kom 300 meter) aanhouden en mag je ook over privégrond vliegen.
Het EU Dronebewijs A2 is het vervolg op het EU Dronebewijs A1/A3. Dit 'grote' EU Dronebewijs is bedoeld voor ervaren particulieren en commerciële dronegebruikers die slimmer en veiliger willen vliegen met drones uit de hogere risicocategorieën - lees: alle drones tot 25 kilogram.
Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Maar de piloot: hoeft zich alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft; hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.
Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan. Exploitantnummer: Het exploitantnummer is 1 jaar geldig.