Leverworst is een bewerkt vleesproduct dat bestaat uit gemalen lever en restvlees afkomstig van het varken, soms vermengd met andere dierlijke eiwitbronnen. Hoewel er een richtlijn bestaat dat de worst ten minste 30% varkenslever hoort te bevatten, verschilt dat percentage van land tot land.
(b) “Leverworst” of “Leverworst” is een gekookte worst gemaakt van vers, gepekeld en/of bevroren varkensvlees, rundvlees en/of kalfsvlees en ten minste 30 procent varkens-, rundvlees-, kalfs-, schapen- en/of geitenlevers berekend op basis van het gewicht van de verse levers . Het kan ook varkens- en/of rundvleesbijproducten bevatten.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Leverworst is uiterst voedzaam: het levert vrijwel elke essentiële voedingsstof. Zo is leverworst een uitstekende bron van compleet eiwit, extreem hoog in vitamine A, een belangrijke bron van vitamine B12 en rijk aan de mineralen ijzer en selenium.
De kern van de voedingswaarde van leverworst
Het is ook de moeite waard om op te merken dat leverworst, net als hotdogs en worsten, vatbaar zijn voor slechte ingrediënten zoals bewerkte suikers en vlees van lage kwaliteit .
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt met de leeftijd langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Gammon is UPF . Het is gecategoriseerd als NOVA groep 4, vanwege de aanwezige additieven en conserveringsmiddelen. Daarnaast is bewerkt vlees een van de meest ongezonde soorten voedsel die je kunt eten.
Gezond genieten
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Kippenlever, gezond, ontzettend lekker en veelzijdig
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees.
Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen zoals Keto of Carnivore, is Leverworst iets beter omdat het minder koolhydraten bevat (2,2 g) dan Braunschweiger (3,1 g) . Ook hebben ze allebei een hoge hoeveelheid vet (28,5 g), wat ze geschikt maakt voor deze vetrijke koolhydraatarme diëten.
Leverworst is een bewerkt vleesproduct dat bestaat uit gemalen lever en restvlees afkomstig van het varken, soms vermengd met andere dierlijke eiwitbronnen.
Bewerkt vlees omvat spek, ham (rauw, gerookt of gekookt), verhitte worsten zoals hotdogs (frankfurters), rauwe worsten (zoals salami), bolognaworst, bloedworst, leverpastei en andere patés en smeersels, luncheon meat en andere vleeswaren, vlees uit blik en corned beef (7, 8).
In sommige delen van Duitsland wordt leverworst in plakjes op een bord geserveerd, vaak met mosterd of ingelegde komkommer . Het wordt meestal op brood gegeten, omdat het erg zacht is. In Nederland wordt leverworst gewoonlijk in plakjes geserveerd, vaak met mosterd.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Het American Institute of Cancer Research raadt echter aan om bewerkt vlees te vermijden. Dat betekent dat u zo min mogelijk bewerkt vlees eet. Ze worden beschouwd als kankerverwekkend en het eten ervan verhoogt uw risico op kanker.
Het deskundigenrapport van AICR/WCRF definieert bewerkt vlees als “vlees dat geconserveerd is door roken, uitharden of zouten, of door toevoeging van chemische conserveermiddelen.” Ham, spek, pastrami, worsten, hotdogs en vleeswaren worden allemaal beschouwd als bewerkt vlees .
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
Het kan een goede bron zijn van eiwitten, ijzer en vitamine A, maar het bevat ook veel vet en cholesterol. Overmatige consumptie van vetrijk voedsel zoals leverworst kan leiden tot een verhoogd risico op obesitas, hartziekten en beroertes.
Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Omdat leverworst extreem veel vitamine A bevat, is het belangrijk om de frequentie van het eten ervan te beperken om een overdosis vitamine A te voorkomen. In tegenstelling tot in water oplosbare vitamines zoals B12, die je lichaam uitscheidt als je er meer dan genoeg van hebt, is vitamine A in vet oplosbaar.
Carpaccio is een gerecht dat in Nederland vaak als voorgerecht wordt gegeten. Het bestaat uit flinterdun gesneden rauwe runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen. Op vlees.nl hebben we het over rundercarpaccio. Carpaccio is een mager gerecht; het valt onder de categorie rood vlees.