Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs.Bloemen mogen ook.Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.
Echter, voor de verkoop van eten of drinken vanuit huis is de bestemming in de meeste gemeentes 'Detailhandel' of 'Horeca'. Dit kan per gemeente verschillen. Indien er een strijd is met het bestemmingsplan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.
U mag met de verkoopwagen alleen stilstaan als u klanten hebt, anders moet u doorrijden. U mag alleen artikelen venten die geschikt zijn om mee te venten. Als u etenswaren of drinken verkoopt, moet u voldoen aan de eisen van de Voedsel en Warenautoriteit. U mag geen alcohol verkopen.
Wilt u op straat of aan de deur spullen of diensten verkopen (huis-aan-huis verkoop)? Dan heeft u soms een ventvergunning nodig of u moet een melding doen. U vraagt de ventvergunning aan bij de gemeente waar u wilt verkopen.
Bekijk bij jouw gemeente, of de gemeenten waar je je ijs wilt verkopen hoeveel een Standplaatsvergunning kost. Met die vergunning krijg je toestemming om op een plek te staan en te verkopen. Naast een Standplaatsvergunning heb je ook een vergunning nodig om voedsel te mogen verkopen.
Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs. Bloemen mogen ook. Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.
Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op een openbare weg of standplaats staan en je producten verkopen. Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca (HACCP).
Een garageverkoop door particulieren is vrij van leurkaart, maar je hebt wel toestemming van het schepencollege nodig. Het verkopen van eetwaren en dranken voor eigen rekening is niet toegestaan. Dit kan enkel wanneer de verkoop een menslievend doel heeft en gebeurt door een vereniging.
De verkoop mag plaatsvinden op eender welke plaats zolang je van de gemeente wel toestemming hebt om die plaats in te nemen of van de eigenaar bij het gebruik van een private plaats. Bijvoorbeeld bij een verkoop aan een standje in de supermarkt. Voor online verkopen voor het goede doel heb je geen vergunning nodig.
U mag vruchten- en groentesappen, mineraalwater en limonade (verbruiksbelastinggoederen) voor eigen gebruik zelf maken. Maar u mag deze producten niet verkopen.
- Het is verboden om tijdens het venten alcohol en/of sigaretten te verstrekken. - De venter mag van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur venten. - De venter mag niet langer dan tien minuten achtereenvolgend stil staan op een locatie.
Het aanvragen van een standplaatsvergunning kost € 122,20. Daarnaast betaalt u een soort 'huur' van de gemeentegrond (precariobelasting). De tarieven zijn afhankelijk van de locatie en het aantal dagen dat u de standplaats inneemt.
U verkoopt alleen artikelen die in de ventvergunning staan vermeld. Het is verboden om gedrukte of geschreven stukken te verkopen waarin gedachten of gevoelens staan. Het is verboden om artikelen of diensten op (jaar)markten en andere evenementen te verkopen. Wilt u dit toch, vraag dan een evenementenvergunning aan.
Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In je hypotheekovereenkomst of huurcontract lees je of je een bedrijf in of bij je huis mag starten.
Wanneer u eten of drinken verkoopt tijdens een (vrij)markt of evenement, moet u zich aan de Warenwet houden. Daarbij maakt het niet uit of u particulier of ondernemer bent. Verkopers van eten en drinken die met regelmaat (bedrijfsmatig) op markten en evenementen staan, moeten zich inschrijven bij Kamer van Koophandel.
Om eten te verkopen heb je een vergunning nodig van het Federaal Voedselagentschap (FAVV), voor elk van je vestigingseenheden. Dat geldt ook als je (dieren)voeding wil verhandelen, opslaan, verpakken enzovoort. Er zijn drie soorten vergunningen: de registratie, toelating en erkenning.
Voor het uitoefenen van ambulante activiteiten hebt u een machtiging ambulante activiteiten ('leurkaart') nodig.
Een garageverkoop is toegelaten op privéterrein. Je mag dus verkopen in je (eigen) garage, in de (eigen) (voor)tuin of in een andere leegstaande ruimte. Indien je je spullen op het trottoir te koop stelt, dan verkoop je op de openbare weg. Sommige gemeenten verbieden dat in hun reglement.
Tijdens garageverkopen worden zaken uit de huishouding verkocht die niet meer nodig zijn, met als doel het aantal bezittingen te verminderen, fondsen te werven of geld voor zichzelf te verdienen.
Wie een evenement of rommelmarkt op het openbaar domein wil organiseren heeft hiervoor steeds een vergunning voor Inname Openbaar Domein (IOD-vergunning) nodig. Ook wie een rommelmarkt of garageverkoop op privaat domein wil organiseren heeft een vergunning van de Dienst Feesten & Ambulante Handel nodig.
Slechts twintig procent van de ondernemers kan er van leven. Om te beginnen moeten foodtruckeigenaren betalen voor hun plek op het terrein, voor elektriciteit, gas, afval, water, het kassasysteem en een eventuele slaapplek op de camping, schrijft nrc.
Voorbeelden van zo'n vergunning zijn: Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten.
De gemiddelde omzet van foodtrucks liggen rond de 80.000 euro. Sommige ondernemers hebben meerdere foodtrucks en daar zitten uitschieters van 500.000 euro tussen.