Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.
Het beste is om in dat geval een licht ontbijt te nemen, zoals een beschuit met kaas en een kopje thee. Het is van belang dat u minimaal 175 gram koolhydraten per dag eet, verdeeld over drie hoofdmaaltijden met één tot drie tussendoortjes.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om de koolhydraten die ze eten meer over de dag te verdelen en suikerrijke producten te laten staan. Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag.
Het is niet de bedoeling om de hoeveelheden koolhydraten te beperken. Je hoeft dus meestal niet minder brood, aardappelen, fruit en dergelijke te eten. Het is bij zwangerschapsdiabetes aan te bevelen om de voeding goed over de dag te verdelen. Neem naast de drie hoofdmaaltijden drie tot vier maal iets tussendoor.
Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.
Dit bespreekt de diabetesverpleegkundige en/of internist met u. Om de gevolgen van zwangerschapsdiabetes zo veel mogelijk te voorkomen, streven we tijdens de zwangerschap naar de volgende waarden: nuchter: ≤ 5.3 mmol/l. één uur na het beëindigen van de maaltijd: ≤ 7.8 mmol/l.
Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.
Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.
De oorzaak van zwangerschapsdiabetes is de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Zo maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen er vervolgens voor dat je lichaam minder goed op insuline reageert.
Minimaal 175 gram koolhydraten geadviseerd aan zwangeren met diabetes. Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het in januari gepubliceerde standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization).
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Na het drinken van de suikeroplossing kunt u zich wat misselijk voelen. Als de misselijkheid leidt tot braken, beëindigen we de test. U kunt zich tijdens de test wat flauw voelen omdat u tijdens de gehele test niet mag eten of drinken (met uitzondering van wat water).
De diabetesverpleegkundige zal -indien nodig- ook uitleg geven over het spuiten van insuline. Insuline spuiten kan geen kwaad voor de baby, je spuit namelijk onder de vetlaag en boven de spierlaag. De placenta laat wel glucose door maar geen insuline.
Bij baby's met een hoog geboortegewicht en bij baby's waarvan de moeder suikerziekte (diabetes) heeft: uw kindje krijgt dan veel glucose binnen via de navelstreng. Het past zich hierop aan en produceert meer insuline. Dit is een hormoon dat de glucose transporteert naar de cellen.
Is deze ziekte erfelijk? Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren (multifactorieel erfelijk). - een vrouw is van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen).
Zwangerschapssuiker heeft de volgende risico's:
Als jij diabetes hebt, is het risico groter dat jouw baby een hoog geboortegewicht heeft. Dit kan gevolgen hebben voor het verloop van de bevalling.
Uitslag bloedsuikertest
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.
Toekomstige jonge moeders doen er goed aan om dagelijks een portie watermeloen te eten. Dat helpt om misselijkheid, die dikwijls gepaard gaat met een zwanger-schap, tegen te gaan. De watermeloen beschikt – volgens wetenschappers en voedingsexperts – over alle kwaliteiten om zowel de moeder als de foetus te helpen.
Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, steviolglycosiden (stevia) en aspartaam. Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt. Extensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die ongeveer even zoet zijn als suiker en evenveel calorieën leveren.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.