De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren.Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Publiek toegankelijke ruimtes
De algemene regel die geldt is: filmen en fotograferen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Het filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM).
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel).
Aangifte doen bij de politie
Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Een slimme deurbel is een deurbel waarin een camera bevestigd zit. Voor deze camera gelden dezelfde privacyregels die ook voor een buitencamera gelden. Dat betekent dat je de openbare weg niet zomaar mag filmen. Iedereen heeft namelijk het recht om anoniem over straat te gaan zonder te worden gefilmd.
Tips wanneer iemand je ongewenst filmt:
Spreek de cameraman erop aan en vraag naar de reden. Vraag om zich te legitimeren mochten hij/zij namens een derde partij filmen. Vraag om contact gegevens. Mochten ze niet meewerken, breng dit onder de aandacht bij omstanders.
Iemand die naar de camerabeelden kijkt kan wel zien dat je er bent, maar hij of zij zal niet kunnen zien wat je doet. In het donker kun je een beveiligingscamera verblinden met een ledlamp, en zowel overdag als 's nachts met een infraroodlaser. Je kunt tevens de lens van de camera bedekken.
In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
De gemeente mag camera's ophangen om toezicht te houden op openbare plaatsen ter handhaving van de openbare orde. De politie mag de beelden van de camera's bekijken om te controleren of alles rustig en veilig verloopt op de plekken waar de camera's staan of hangen.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Is een camerabewaking sticker verplicht? Ja en nee. Wanneer de slimme camera beelden opneemt dan is een slimme camera sticker verplicht. Door een slimme camera sticker te plaatsen worden bezoekers van tevoren geïnformeerd dat zij gefilmd worden en dat er beeldmateriaal wordt opgeslagen.
De glazen bol zorgt ervoor dat de lens niet zichtbaar is. Het is daardoor niet mogelijk om van buitenaf te zien in welke richting de camera filmt. Inbrekers kunnen dus niet controleren of ze gefilmd worden. De kijkhoek is dankzij het model van de camera erg groot.
In het donker met een zaklamp
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).
Heimelijk cameratoezicht (het maken van beelden van personen met camera's die zijn aangebracht om personen herkenbaar in beeld te brengen zonder dat de aanwezigheid ervan duidelijk kenbaar is gemaakt) was al verboden in winkels en horecagelegenheden (artikel 441b Wetboek van Strafrecht).
Wat ziet meer? Als je puur en alleen het oog vergelijkt met een camera, dan wint de camera. Een goede digitale camera kan namelijk veel verder inzoomen dan een menselijk oog. Het kan licht en details opvangen in slechte lichtomstandigheden en het kan een breed gezichtsveld in volle scherpte bekijken.
Kabels: Een echte beveiligingscamera is vrijwel altijd aangesloten, plaats dus op een realistische manier een kabeltje. Stickers en borden: Het is verplicht om je camerabewaking kenbaar te maken, plaats dus altijd camerabewaking stickers of bordjes in de ruimte van je dummy camera.
Een camera presteert het beste op een hoogte tussen de 2,5 en 3 meter. Vaak wordt gedacht dat een hoog geplaatste camera het beste beeld geeft. Een camera die erg hoog geplaatst is, filmt teveel van bovenaf. Hierdoor zijn er minder details zichtbaar en u ziet iemands gezicht niet.
Volgens de Wet mag je in de openbare ruimte (op straat, in parken en in openbare gebouwen) filmen en fotograferen wie en wat je maar wilt. Niemand kan je dat beletten, ook niet degene die je op de foto of video zet. Niemand kan je dwingen om je beelden te deleten.
Je mag de camera enkel richten op je eigen woning of eigendom. De toegang tot je woning – met name de voordeur of de garagepoort – mogen dus wel, de openbare weg of de eigendom van de buren kunnen niet. Je hebt dus geen toelating om met een private bewakingscamera de openbare weg te filmen voor je woning.
Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.