Steek je barbecue aan zonder aanmaakblokjes! Met een handjevol chips kom je een heel eind. Chips is namelijk verrassend makkelijk vlambaar en houdt de hitte lang genoeg vast om een zak kolen te laten branden. Bonus: op deze manier heeft het vlees ook geen vieze brandstofsmaak.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
De temperatuur in de barbecue regel je door 1 van de 2, of allebei, bij te sturen. De meeste goede barbecues hebben 2 ventilatiegaten. Een onderste ventilatiegat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en een bovenste ventilatiegat om de verbrande gassen er uit te laten en zuurstof naar binnen te zuigen.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Hete kolen in 1-2-3!
Een barbecuestarter of brikettenstarter is vergelijkbaar met een kleine schoorsteen: het is een buisje waar je kolen in stopt en aansteekt. Je warmt er op zo'n dertig minuten tijd kolen in op, die je nadien op je barbecue legt. De barbecue aansteken wordt zo dus heel simpel.
Gesloten barbecueën doe je meestal als je indirect wil barbecueën, je gerecht ligt niet rechtstreeks op het vuur maar ernaast, op het rooster. Je BBQ werkt dan als een soort heteluchtoven waardoor je heel veel gerechten kan klaarmaken. Kip bijvoorbeeld maak je klaar in een gesloten BBQ op indirect vuur.
Leg een stuk of 8 aanmaakblokjes op een onderrooster in je BBQ. Steek de aanmaakblokjes veilig aan met een lange aansteker. De volgende laag, het tussenrooster, bedek je nu met een laagje briketten of houtskool. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen.
Wij raden u altijd aan om een mix van houtskool en briketten te gebruiken. Houtskool wordt namelijk snel warm en brandt snel op en briketten worden juist weer minder snel warm, bieden u een constante temperatuur en branden dan ook minder snel op.
Dan is het nu tijd om je Big Green Egg daadwerkelijk aan te steken. Dat doe je door de aanmaakblokjes verspreid tussen het houtskool te verdelen en aan te steken. Laat de deksel van de Big Green Egg na het aansteken openstaan. Zo kan meer lucht bij de houtskool, die daardoor sneller gaat gloeien.
Mochten aanmaakblokjes niet tot je standaard uitrusting behoren en je wilt wel een vuurtje maken, dan kun je ook een heel eind komen met een kartonnen eierdoos. Als je deze vult met zaagsel of wat houtskool werkt het nog beter.
Verspreid ondertussen de aanmaakblokjes op de papieren zak. En plaats het rooster terug. Nu kun je met een lange aansteker de aanmaakblokjes veilig aansteken. Dit doe je door het rooster heen.
GEBRUIKSAANWIJZING BRIKETTENSTARTER
Na ongeveer 30 minuten (bij briketten) of na 15-20 minuten (bij houtskool), wanneer de inhoud bedekt is met een grijze aslaag, kunt u de inhoud op het kolenrooster of in de brikettenhouders schudden.
Maar je hebt weinig tijd, er is immers meer te doen om de BBQ voor te bereiden. Het laatste wat je wil is dat de BBQ niet snel genoeg heet wordt. Koop daarom houtskool & briketten bij HORNBACH, zodat je BBQ lekker snel op temperatuur is.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Het antwoord op de vraag hoe je je kolen het snelst heet krijgt is heel simpel. Namelijk door een brikettenstarter te gebruiken. Vul de starter met houtskool of briketten en binnen 30 minuten is je barbecue klaar voor gebruik.
Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja, je kunt houtskool opnieuw gebruiken. Het is niet noodzakelijk om alle houtskool te vervangen voor elke keer dat je de barbecue gebruikt.
Heb je na het BBQ'en nog briketten over die niet volledig zijn opgebrand? Zet het deksel op je BBQ, sluit de bovenste en de onderste ventilatiegaten zodat er geen zuurstof in kan. De briketten zullen doven en je kan deze volgende keer hergebruiken.