Vetweefsel is een type bindweefsel dat opgeslagen vet bevat. Dit vet bevindt zich in de vetcellen (ook wel adipocyten genoemd). Bij mannen bestaat ongeveer 15-20% van het lichaamsgewicht uit vetweefsel en bij vrouwen 20-25% van het lichaamsgewicht.
Vetcellen groeien doordat er vet in wordt opgeslagen. Dat gebeurt vooral in periodes van flinke groei in de kindertijd en de pubertijd. Het groter worden van vetcellen wordt 'hypertrofie' genoemd. Als een vetcel van een kind eenmaal té groot is, splits die vetcel zich op.
Waar zit dat vet? Je vetweefsel zit door heel je lichaam verspreid, maar de grootste voorraden bevinden zich onder de huid en rondom de organen in de buik, het zogenoemde viscerale vet. Onderhuids vet kan zich overal bevinden, bijvoorbeeld op je heupen, in je gezicht of armen.
Vetweefsel is een type bindweefsel dat bestaat uit adipocyten of vetcellen, extracellulaire vloeistof, zenuwen en bloedvaten. De hoofdfunctie is energie in de vorm van vet opslaan, hoewel het ook beschermt en het lichaam isoleert.
Wat gebeurt er onder de huid? Normale vetcellen zijn georganiseerd in groepen die vetweefsel genoemd worden. Zij glijden langs elkaar heen onder de huid. Dit is de reden dat vet glad en zacht aan voelt.
In de eerste fase is het huidoppervlak glad en het subcutane weefsel verdikt. Bovendien is de structuur van het onderhuids vetweefsel fijn bobbelig met fijne deukjes in de huid, ook bekend als cellulitis of sinaasappelhuid.
Functie van vetweefsel
De voornaamste functie van wit vetweefsel is de opslag van energie in de vorm van vet. Het dient als een reserve van voedingsmiddelen. De onderhuidse vetlaag zorgt voor isolatie van het lichaam. Rond de organen heeft het vetweefsel een beschermende en ondersteunende rol.
Wat is het? Erythema nodosum is een ontsteking van het vet (de vetcellen) onder de huid en wordt uitgelokt door een prikkel van het afweersysteem. Deze ontsteking uit zich in goed voelbare pijnlijke en brandende onderhuidse nodules of knobbels, meestal op de benen. Je voelt je vaak ziek.
Vet is opgebouwd uit de atomen koolstof, zuurstof en waterstof. Als je vet verbrandt, worden deze atomen omgezet in water en CO2. Voor iedere 10 kilo die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit.
Vetcellen verdwijnen NIET!
Een vetcellen kan wel groeien of slinken. Want als de inhoud groeit dan zet hij uit en wordt de inhoud gebruikt, dan wordt de cel kleiner. Net zoals een ballonnetje laat maar zeggen. Het groeien van vetcellen gebeurt als je meer eet dan je nodig hebt.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui. Wanneer je een trui aantrekt die lekker zit, kun je prettig bewegen en voelt het goed aan.
Twee kleuren vet
Maar bruin vet is juist gezond doordat het energie, opgeslagen in suikers en vetten, omzet in warmte. En als extra bonus overtollig vet in ons lichaam verbrandt. Bruin vet werkt dus als een soort kachel van je eigen lichaam.
Veel mensen merken dat de huid of het onderhuidse vetweefsel gevoelig is bij aanraken of druk van buitenaf. Er kan ook pijn zijn in de benen en/of armen zonder aanleiding. Er kunnen snel blauwe plekken ontstaan. Er kan ook een verlies van kracht zijn in de armen en de benen.
Je lichaam slaat vet in grote hoeveelheden in de buik en onder de huid. Het buikvet bevindt zich in de buik rondom de organen. Het onderhuidse vet kan overal zitten; zoals in je gezicht (denk aan de onderkin) en rondom de billen en bovenbenen.
Zout- en koolhydraatrijk eten, beïnvloedt je vochthuishouding, waardoor je mogelijk meer vocht opslaat dan je je denkt. Gaan afvallen en spieropbouw samen? Door te minderen met koolhydraten of zout, zal je flink wat vocht uitplassen – wat ook de reden is waarom je aan het begin van dieet veel afvalt.
Bij hoeveel kilo afvallen zie je verschil? Vanaf zo'n 5 kilo kun je een duidelijk verschil zien. Met kleding aan is dit vaak nog wat meer. Ook hangt het er vanaf op welke plek jij vet verloren bent.
Voor zowel een man als een vrouw geldt hierbij dus dat tussen de 400 en 500 kcal (20% van 2000 en 2500, respectievelijk) verantwoord is. Een simpele rekensom brengt ons dus op het antwoord dat 1 kg lichaamsvet verbranden ongeveer 15 dagen duurt* (7800/500 = 15).
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.
Bindweefsel (fascia) bestaat uit het zachte deel in on hele lichaam en vormt een aaneengesloten netwerk. Bindweefsel bevind zich om spieren, maar ook in spieren en in de spiervezels. Maar ook om organen, botten en zenuwen en onder onze huid.
Het groeien van vetcellen noemt men ook wel hypertrofie en dit gebeurd wanneer mensen meer eten dan ze nodig hebben. Wanneer de cellen té groot worden splitst de cel zich op. Het splitsen van een vetcel wordt ook wel hyperplasie genoemd. Door de hyperplasie groeit je vetpercentage.
Het onderhuidse bindweefsel zit verspreid over het hele lichaam, behalve waar de huid dun is, zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen. Bij mannen is het onderhuids bindweefsel meestal het meest uitgebreid op buik en schouders. Bij vrouwen onder het middel en rond de dijen, heupen en billen.