Verf bewaart het best bij een constante temperatuur, beschermd tegen direct zonlicht en in een vorstvrije omgeving. Een garage of een schuur zijn perfect, maar als je bezorgd bent over het weer, dan is een donkere kast in huis ook geschikt.
De ideale temperatuur om verf te bewaren is tussen de 5° en 25° Celsius. Laat je verf niet in de vorst staan of bij een temperatuur van boven de 25°. De plaats waar jij je verf bewaart heeft een grote invloed op de houdbaarheid van verf.
Producten en houdbaarheid
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid heeft invloed op de droging van uw verf. Kijk daarom altijd op de verfpot naar de drogingskamertemperatuur. Bij een watergedragen verf is dit meestal vanaf acht graden. Voor een alkydverf is dit rond de vijf graden.
Daarnaast kan verf op waterbasis na verloop van tijd gaan stinken. Een bedorven watergedragen verf kun je herkennen aan de geur van rotte eieren. Is dit het geval? Dan kun je de verf niet meer gebruiken.
Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren? Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Als de dagtemperaturen echter stijgen tot ongeveer 15 ° C, is het mogelijk om op droge dagen rond 10 uur te schilderen. Maar ook 's avonds ontstaat door de temperatuurdaling condensvorming. En op een vochtige ondergrond zal een verflaag slecht hechten en drogen.
Er kan altijd geschilderd worden bij een temperatuur boven het vriespunt. Vroeger was dit niet het geval, omdat er toen nog geen geschikte verf voor was. Tegenwoordig kan dit dus wel met speciale winterverf voor lage temperaturen.
Schilderen doe je om te beginnen bij de juiste temperatuur: tussen 10 en 20 °C is ideaal. Temperaturen hoger dan 20°C doen de verf sneller drogen, wat tot strepen en lasvorming (duidelijk zichtbare overlappingen door het rollen van de verf) kan gaan leiden.
Verf bewaren in een blik of emmer
Hierdoor kan de verf wat gaan indikken of zelfs een vel krijgen. Verf waar een vel op zit is vaak al oud en zal als u het vel verwijderd nog wel te gebruiken zijn, maar houd er rekening mee dat het niet meer zo goed is als voorheen.
Als een verf lange tijd niet is gebruikt, dan zal deze langer moeten worden opgeroerd om deze weer homogeen te krijgen. Vaste bestanddelen in de verf zakken naar verloop van tijd naar de bodem van het blik of de emmer. Merkt u dat deze bestanddelen op de bodem niet meer op te roeren zijn?
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Radar deed onderzoek naar budgetverf voor de muren en daarin scoorden zowel de Histor Monodek (3,9) en Flexa Powerdek Muren en Plafonds (5) ver onder de voldoende. De Alpha Projectex van het A-merk Sikkens scoorde in dat onderzoek met een 7,4 het hoogst.
Over het algemeen is verf van Sikkens van hoge kwaliteit en minimaal 1 jaar houdbaar. Helaas is de maximale houdbaarheid niet aan te geven. Dit is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid tijdens de opslag, de hoeveelheid verf die nog in het blik of de emmer zit en hoe (goed) het deksel is afgesloten.
Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder water staan en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant voordat je weer gaat verven.
Van het inademen van veel oplosmiddel, wordt u licht in het hoofd. Ook hoofdpijn komt voor en in ernstige gevallen hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen zodra u stopt met het werken met oplosmiddelen. Wie toch heel regelmatig blijft schilderen, zal merken dat de klachten verergeren.
Vluchtige organische stoffen (VOS): In verf zitten vaak VOS. VOS verdampen snel en blijven vervolgens in de lucht hangen. VOS zijn schadelijk voor de gezondheid. Je kunt door het inademen van een grote hoeveelheid VOS last krijgen van luchtwegirritatie, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel.
Klein chemisch afval zoals vloeibare verf lever je gratis in bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente. Hier wordt het duurzaam verwerkt.
Föhn Gebruiken Op Natte Verf: Ja Of Nee? Het korte antwoord is nee. Vooral grotere oppervlakten, groter dan 1 m² kun je beter niet sneller laten opdrogen met een föhn. Als je namelijk probeert om verf sneller te laten drogen met een föhn kunnen er scheurtjes in het verf ontstaan.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.